• Igaly Diana: koncentráció, precizitás és önuralom kell a sportlövészethez

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A női skeet athéni olimpiai bajnoka, Igaly Diana szerint a mai fiatalok többsége nem tudná elkezdeni 14 évesen a sportlövészetet, mert nagyon gyengék fizikálisan, 1-2 éves csúszással indulhatnának csak neki a sportágnak. Az edzés igen kemény szakmai és fizikális felkészülésből áll.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az Austria Schirck Nagydíjon korongvadászatban első lett a nőknél Igaly Diana, aki jelenleg, mint mondja, az örömlövészetnek él. Londonba sajnos nem jutott ki, három magyar sportlövő azonban ott lesz és nekik lehet szurkolni. Hogy melyik a favoritja? Sidi Pétert kiemelkedőnek tartja, de szerinte mindhárman dobogóesélyesek.

    Hirdetés

     

     Sportlövő olimpikonjaink Londonban

    - Bognár Richárd (dupla trap)

    - Sidi Péter (puska)

    - Csonka Zsófia (pisztoly)

    Fontos, hogy sikereket érjünk el a sportlövészetben az olimpián is, hogy figyelmet kapjunk, mert kihalófélben van hazánkban ez a sportág, nagyon kevesen űzik, igen drága sport, a szponzorok pedig nem igen látnak benne fantáziát. Még ma is negatívan él benne az egyik nagyhírű sportriporter kijelentése, amikor még 2000 előtt leírta a sportágat, nem gondolta volna, hogy mi magyarok, olimpiai érmet hozunk haza. Aztán jött Diana és skeet lövészetben bronzérmet szerzett Sydneyben, majd aranyat Athénban.

    Ő az egyetlen magyar női sportoló, aki ebben a szakágban olimpiai aranyérmet tudott produkálni. Mi a sikerének a titka? Édesapja, Igaly József válogatott sportlövő volt, 1997-ben halt meg, édesanyja is sportlövészettel foglalkozik, jelenleg ő az edzője. Harmonikus kapcsolat alakul ki vele a pályán is, amolyan lelki társ, aki mellette áll a sikerekben és a kudarcokban is. Dia alig múlt 14 éves, amikor gyakorolni kezdte a lövést, ki más, az édesapja vitte ki a pályára, igen hamar igazolt versenyző lett, pár évre rá pedig junior Európa bajnoki aranyat ért el. Ezután felfelé ívelt a pályafutása egészen 2008-ig, amikor az addigra már négy éve húzódó lőtér gondok miatt a versenyei felfüggesztésére kényszerült. 2011-ben tért vissza, azután, hogy elvonultak a viharfelhők.

     Nem korfüggő lövészet
    A futószarvaslövő Oscar Swahn 1896-ban 49 esztendősen kezdte el olimpiai pályafutását, amelyet 1912-ben, a stockholmi játékokon fejezett be minden idők legidősebb olimpiai aranyérmeseként. A hazai földön lövöldöző svéd sportember 64 évesen győzött csapatban, majd a világháborús kényszerszünetet követően 1920-ban, Antwerpenben is felbukkant még, és amellett, hogy csapatban ott és akkor ezüstérmet nyert, a legidősebb olimpikon minősítést is kiérdemelte belgiumi jelenlétével a 72 éves Swahn bácsi.

    A testi és lelki egészség nélkülözhetetlen ehhez a sportághoz is, amely nagyfokú koncentrációt, precizitást, éberséget, önuralmat és nyugalmat követel. Ahhoz, hogy a maximumot hozzam a pályán, a lelkemnek és a testemnek is meg kell adni, amire szüksége van: hetente többször futok, 3-4 és 10 kilométeres távokat, főként terepen, a végére hagyom a hegymenetet, azt szoktam mondani, a vége egy kitűzött cél, egy világbajnokság, egy nagyon fontos verseny. A futás a vitálkapacitás miatt fontos, illetve megtanít tűrni a monotonizmust. Igaly Diana a WEBBetegnek elmondta azt is, hogy a heti többszöri aerobic, az úszás és a kerékpározás is a fizikális edzés része. A skeet korlátozott mozgáslehetőséggel jár, ahhoz, hogy összpontosítani tudjak és kikapcsoljam a testemet, kellenek ezek a többórás fizikális felkészülések. Ha pedig rendben a test, a lélek is boldog - teszi hozzá.

    A több mint 10 szakágból álló sportlövészet eredményessége a technikai kivitelezésen és a pontosságon múlik, elég egy apró hiba és kieshet a versenyző. A maximumot kell hozni, de mi van akkor, ha minden sportoló a legjobbat teljesíti? Az győz, aki pillanatnyilag a legjobban összpontosít, higgadt, magabiztos, és minden mást kizár az életéből arra az időre.

     Mit sportoljon az asztmás gyerek?
    Az asztmás beteg esetében egyaránt figyelembe kell vennünk a fizikai aktivitás hatására jelentkező rohamok lehetőségét és a por, parlagfű, egyéb allergének hatására fellépő nehézlégzés kockázatát.

     

     
    Legutóbb frissült: 2012.07.30 10:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Edzésterv otthonra ülőmunkát végzőknek

    Azok, akik egész nap folyamatosan ülnek a munkájuk miatt, jelentős terhelésnek teszik ki a hátizmaikat, nyakcsigolyáikat, valamint egész gerincoszlopukat.

    Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki fújhatja a sípot nemzetközi szinten?

    A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan koncentrálniuk kell az események nyomon követéséhez. Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének adatai szerint a játékvezetők egy meccs alatt átlagosan 19 kilométert futnak, ami ötször több, mint a játékosok által megtett távolság.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Hatékony zsírégető edzésterv kezdőknek

    A fogyáshoz az alapokkal mindenki tisztában van, hogy hetente négyszer mozogjon legalább egy órát, figyeljen oda a táplálkozásra és legyen türelmes, mert a fogyás beindulásához és a látványos eredményekhez legalább 2 hónap kell. De ez kevés támpont ahhoz, hogy tudjuk, mit sportoljunk. Ebben segít az alábbi néhány ötlet, amely útmutató a zsírégető edzés elkezdéséhez.

    Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

    Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, pedig elég egy kis újragondolás, néhány apróbb módosítás, és az eredmény biztosan nem marad el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.