Igaly Diana: koncentráció, precizitás és önuralom kell a sportlövészethez

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A női skeet athéni olimpiai bajnoka, Igaly Diana szerint a mai fiatalok többsége nem tudná elkezdeni 14 évesen a sportlövészetet, mert nagyon gyengék fizikálisan, 1-2 éves csúszással indulhatnának csak neki a sportágnak. Az edzés igen kemény szakmai és fizikális felkészülésből áll.

Az Austria Schirck Nagydíjon korongvadászatban első lett a nőknél Igaly Diana, aki jelenleg, mint mondja, az örömlövészetnek él. Londonba sajnos nem jutott ki, három magyar sportlövő azonban ott lesz és nekik lehet szurkolni. Hogy melyik a favoritja? Sidi Pétert kiemelkedőnek tartja, de szerinte mindhárman dobogóesélyesek.

Sportlövő olimpikonjaink Londonban

- Bognár Richárd (dupla trap)
- Sidi Péter (puska)
- Csonka Zsófia (pisztoly)

Fontos, hogy sikereket érjünk el a sportlövészetben az olimpián is, hogy figyelmet kapjunk, mert kihalófélben van hazánkban ez a sportág, nagyon kevesen űzik, igen drága sport, a szponzorok pedig nem igen látnak benne fantáziát. Még ma is negatívan él benne az egyik nagyhírű sportriporter kijelentése, amikor még 2000 előtt leírta a sportágat, nem gondolta volna, hogy mi magyarok, olimpiai érmet hozunk haza. Aztán jött Diana és skeet lövészetben bronzérmet szerzett Sydneyben, majd aranyat Athénban.

Ő az egyetlen magyar női sportoló, aki ebben a szakágban olimpiai aranyérmet tudott produkálni. Mi a sikerének a titka? Édesapja, Igaly József válogatott sportlövő volt, 1997-ben halt meg, édesanyja is sportlövészettel foglalkozik, jelenleg ő az edzője. Harmonikus kapcsolat alakul ki vele a pályán is, amolyan lelki társ, aki mellette áll a sikerekben és a kudarcokban is. Dia alig múlt 14 éves, amikor gyakorolni kezdte a lövést, ki más, az édesapja vitte ki a pályára, igen hamar igazolt versenyző lett, pár évre rá pedig junior Európa bajnoki aranyat ért el. Ezután felfelé ívelt a pályafutása egészen 2008-ig, amikor az addigra már négy éve húzódó lőtér gondok miatt a versenyei felfüggesztésére kényszerült. 2011-ben tért vissza, azután, hogy elvonultak a viharfelhők.

Nem korfüggő lövészet
A futószarvaslövő Oscar Swahn 1896-ban 49 esztendősen kezdte el olimpiai pályafutását, amelyet 1912-ben, a stockholmi játékokon fejezett be minden idők legidősebb olimpiai aranyérmeseként. A hazai földön lövöldöző svéd sportember 64 évesen győzött csapatban, majd a világháborús kényszerszünetet követően 1920-ban, Antwerpenben is felbukkant még, és amellett, hogy csapatban ott és akkor ezüstérmet nyert, a legidősebb olimpikon minősítést is kiérdemelte belgiumi jelenlétével a 72 éves Swahn bácsi.

A testi és lelki egészség nélkülözhetetlen ehhez a sportághoz is, amely nagyfokú koncentrációt, precizitást, éberséget, önuralmat és nyugalmat követel. Ahhoz, hogy a maximumot hozzam a pályán, a lelkemnek és a testemnek is meg kell adni, amire szüksége van: hetente többször futok, 3-4 és 10 kilométeres távokat, főként terepen, a végére hagyom a hegymenetet, azt szoktam mondani, a vége egy kitűzött cél, egy világbajnokság, egy nagyon fontos verseny. A futás a vitálkapacitás miatt fontos, illetve megtanít tűrni a monotonizmust. Igaly Diana a WEBBetegnek elmondta azt is, hogy a heti többszöri aerobic, az úszás és a kerékpározás is a fizikális edzés része. A skeet korlátozott mozgáslehetőséggel jár, ahhoz, hogy összpontosítani tudjak és kikapcsoljam a testemet, kellenek ezek a többórás fizikális felkészülések. Ha pedig rendben a test, a lélek is boldog - teszi hozzá.

A több mint 10 szakágból álló sportlövészet eredményessége a technikai kivitelezésen és a pontosságon múlik, elég egy apró hiba és kieshet a versenyző. A maximumot kell hozni, de mi van akkor, ha minden sportoló a legjobbat teljesíti? Az győz, aki pillanatnyilag a legjobban összpontosít, higgadt, magabiztos, és minden mást kizár az életéből arra az időre.

Mit sportoljon az asztmás gyerek?
Az asztmás beteg esetében egyaránt figyelembe kell vennünk a fizikai aktivitás hatására jelentkező rohamok lehetőségét és a por, parlagfű, egyéb allergének hatására fellépő nehézlégzés kockázatát.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.