• Mitől véd meg a sisak?

    Szerző: MTI

    A sisak legyen az alapfelszerelés része a síelésre indulóknál - idézte osztrák kutatók javaslatát a BBC hírportálja

    Az Innsbrucki Egyetem sporttudományi tanszékének munkatársai megállapították, hogy a síelés közben viselt sisak felnőtteknél 35 százalékkal, a 13 év alatti gyerekeknél pedig 59 százalékkal csökkenti a fejsérülések számát.

    Hirdetés

    Adatok a símentőktől, sürgősségi osztályoktól

    A kutatók az osztrák símentő szolgálatoktól és a sürgősségi osztályoktól kérték meg a síbalesetekre vonatkozó adatokat. Megállapították, hogy a jelentett balesetek 9-19 százalékában történt fejsérülés.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A síbalesetekről készített egyik korábbi tanulmányból az derült ki, hogy a fejsérülések 74 százalékánál a hó okozta a sérülést, 10 százalékánál másik síelővel ütközött a balesetet szenvedett egyén, 13 százalékban pedig valamilyen szilárd objektummal.

    A sisak többet véd, mint korlátoz!

    Azzal az ellenérvvel nem értenek egyet a kutatók, hogy a sisak beszűkíti használója látóterét, ahogy azzal sem, hogy a hallást rontaná. Vitatják azt az érvet is, hogy a sisak használata téves biztonságérzetet nyújtana, ezáltal kockázatosabb viselkedésre késztetné viselőjét. Úgy vélik, megfelelő tájékoztatással ez megelőzhető.

    Az eredeti tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

    Fejsérülések rejtett veszélyei


    Az agyat számos esetben érheti sérülés, amelyek után mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen események a stroke (gutaütés), a belélegzett mérgező toxinok, az áramütés, villámcsapás, autóbalesetek során bekövetkezett fejsérülések, fizikai támadások, vagy a sport közben elszenvedett fejet ért ütések. Fejsérülések rejtett veszélyei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.02.16 11:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Agyrázkódás: tünetek és kezelés

    Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?

    Hogyan készüljünk a síelésre?

    Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a lábán. Bár rengeteg sérülésről lehet hallani e sport kapcsán, mégis csodálatos és egészséges időtöltés, hiszen tiszta levegőn, gyönyörű tájakon mozoghatunk.

    Téli sportok kéz- és lábtörés nélkül

    A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?

    Edzésterv síeléshez

    Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még a társaságról is. Egyvalamiről azonban rendszeresen elfelejtkezünk és ez a testünk felkészítése a szokatlan igénybevételre. Néhány hasznos tipp, hogyan is lehet felkészülni a síelésre.

    Hány éves kortól érdemes a gyerekeknek síelni?

    A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen eleinte csak a hóval, a környezettel és a szabályokkal való barátkozást jelenti, mivel öt éves kor előtt nem ajánlott a sítanulás elkezdése.

    Síelés, korcsolyázás ízületkímélő módon

    Friss levegőn, természetes környezetben mozogni nagyon kellemes és egészséges, de csak akkor, ha ízületeink védelme érdekében betartunk néhány fontos szabályt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.