A táplálkozás jelentősége labdarúgóknál

Sportorvos.hu
megjelent:

A hosszú hónapokon át tartó, kemény edzésmunkát "agyon lehet ütni" a kedvezőtlen étkezéssel, és a hiányos folyadékfogyasztással. Ahhoz, hogy a labdarúgó a kétszer 45 perces mérkőzés alatt maximális teljesítményt nyújtson, a megfelelő táplálkozásnak és folyadékpótlásnak kitüntetett szerepe van. Lássuk, milyen főbb ismérvekkel jellemezhető a világ legnépszerűbb sportága.

A labdarúgás sport igen magas követelményrendszert támaszt a játékosokkal szemben, hiszen egy mérkőzés alatt összesen 8-12 km-t kell megtenni, amelynek 24 %-a gyaloglás, 36 %-a kocogás, 20 %-a „falkavadászat”, 11 %-a sprint, 7 %-a hátraszaladás, 2 %-a labdavezetés (Reilly, 1996).

Állóképességi tréning

Egy 2001-es vizsgálatai szerint 8 hét állóképességi tréning alatt a VO2max 11%-kal nő fiatal focisták körében, emellett 20%-kal emelkedik a mérkőzés alatt megtett távolság, 23%-kal nő a labdabirtoklás, valamint 100%-kal nő a sprintek száma.

A futballisták magas állóképességgel kell hogy rendelkezzenek, melyet számos vizsgálati eredmény is alátámaszt. Az első osztályú labdarúgók relatív aerob kapacitása 55-70 ml/kg/min. Az átlagos játékintenzitás az ú.n. laktát-küszöb közelében, a maximális intenzitás 80-90 százalékán zajlik. Minél magasabb a játékos aerob kapacitása, annál nagyobb területet képes befutni és annál többet tud sprintelni mérkőzés alatt.

Nem kérdés tehát, hogy a labdarúgó teljesítmény nélkülözhetetlen eleme az állóképesség, vagyis a relatív aerob kapacitás.

A kapacitás változása

A labdarúgás a játék szintjének megfelelően eltérő intenzitású és folyamatosságú futási szakaszokból áll: magas intenzitású sprintek után kocogás, gyaloglás következik alacsony intenzitáson. Ehhez társul a rúgó, ugró, vetődő, fejelő, stb. mozdulatok sorozata, amely 15 százalékkal növeli az energiaszükségletet. Többen vizsgálták a labdarúgók mozgását videó felvétel és szatellit pozicionálás segítségével. Céljuk az volt, hogy megállapítsák a futás mennyiségét mérkőzés alatt. Az eredmények szerint a férfiak átlagban 10 km-t, míg a női focisták 8,5 km-t futnak.

Relatív aerob kapacitás (VO2max)

Az aerob állóképességnek lényeges indikátora. Minél nagyobb az aerob kapacitás (maximális oxigénfelvevő képesség), annál jobb az aerob állóképesség. Értéke függ az életkortól, nemtől, edzettségtől, testalkattól. Limitáló faktorai közé tartozik a légzőrendszer, a keringés, oxigénfelvevő és szállító kapacitása és az izmok oxigénfelvevő képessége is. A maximális oxigénfelvevő képességet testtömegre is szokták vonatkoztatni, amely nem más, mint a relatív aerob kapacitás.

Energia

Ahhoz, hogy izmaink, sejtjeink működni tudjanak, energiára van szükség. Az emberi test a bejuttatott táplálékot energiahordozó molekulává, ATP-vé (adenozin trifoszfát) alakítja át. Miből képződik az ATP? Alapvetően háromféle vegyületből: fehérjékből, szénhidrátokból, zsírokból. Mindhárom tápanyagot a megfelelő étkezéssel, nap mint nap bejuttathatjuk szervezetünkbe.

Fehérjék

Mivel szervezetünkben nincs fehérjeraktár, csak ú.n. fehérjemedence (protein pool) áll rendelkezésre, ezért nagyon fontos, hogy a táplálkozásunkban minden nap szerepeljen a sejtek, enzimek, hormonok, stb. szintéziséhez és működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosav mennyiség. Ha mindez nem valósul meg, úgy a létfontosságú fehérjét az izmok leépítéséből nyerjük.

Teljesítmény növelése

Egy érdekes felmérésben labdarúgókat kértek meg kétszer 90 perces mérkőzésen való folyamatos játékra (mindegyik csapatból 4 játékos szerepelt a vizsgálatban), először 30% szénhidrát-tartalmú diétát kaptak, majd 65% szénhidrát-tartalmút. Az eredmények szerint, amikor a magas szénhidrát-tartalmú diétát kapták a focisták, 33%-kal jobb teljesítményt nyújtottak a magas-intenzitású futások során.

Szénhidrátok

Az izmokban, májban tárolt glikogént (cukrot) könnyebben tudja szervezetünk mobilizálni, mint a zsírt. Az izomban raktározott glikogén csökkenése sportteljesítményt kedvezőtlenül befolyásolja, fáradtságérzet kialakulásához vezet.

Izom glikogén alakulása labdarúgó mérkőzések során
A glikogén raktárak lemerülése labdarúgó mérkőzés alatt

Szakembereink javaslatai:

  • A szénhidrátokban gazdag diéta képes a glikogénraktárak feltöltöttségét garantálni, amely nagyon fontos szerepet játszik a futballisták teljesítményében.
  • A labdarúgók étkezése (különösen erős edzésprogram, vagy tétmeccsek előtti napon) 8-10 gr szénhidrátbevitelt kell, hogy jelentsen testtömeg kg-onként (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, kenyérfélék, tészták stb.).
  • Az izom glikogén újratöltését a lehető leghamarabb el kell kezdeni edzés/ mérkőzés után.

(Sportorvos.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.