"Depressziós a párom?" - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Páromat mostanában nem érdekli különösebben semmi, sodródik a mindennapokkal, állitólag nincsenek céljai. Anyagilag teljesen leégett alig van munkája. Ezt a helyzetet gyakran alkoholba öli. Azt kérdezgeti, hogy elmegyek-e majd a temetésére? Hogyan segítsek rajta?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A depresszió tünetei közé tartozik a lehangoltság, érdeklődés elvesztése számos dolog iránt, örömképtelenség, halállal-öngyilkossággal való foglalkozás.

Kialakulhatott korábbi partnerénél is ez a kórkép, de a pontos diagnózishoz pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség.

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők

Nehéz annak segíteni, aki nem hagyja. Talán ha felvázolja, milyen mértékben változott-romlott párjának élete-életminősége, testi-és lelki állapota, anyagi körülményei, akkor lehet, hogy belátja, segítségre van szüksége.

Elmondhatja, hogy lelki egészsége párkapcsolata szempontjából is fontos, így tudja boldoggá tenni a másikat. Munkát is könnyebben talál, ha kilábal ebből a rossz hangulatból, így pedig könnyebbé és boldogabbá válnak a mindennapjai.

Segítséget kérhet háziorvosától is, talán orvosi vélemény jobban számít neki. Pszichiátriai szakrendelést indokolt felkeresniük.

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.
Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?


(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.