• A gyógytorna javíthatná a prosztatarákos betegek életminőségét

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Napjainkban az egészségügy állapotáról szóló szinte minden beszámolóból az derül ki, hogy milyen szűkösek a kapacitások, hogy mennyire magukra maradnak a betegek, és íme, mi most azért tesszük közzé az alábbi sorokat, hogy arra hívjuk fel a Borsodban - és azon túl - élők figyelmét, hogy éljenek a számukra adott gyógytorna lehetőségével, vegyék igénybe az életminőséget javító tornát. Továbbá országosan is mintának kívánjuk javasolni az alábbiakat mint a jó gyakorlat lehetséges példáját.

    A személyre szabott gyógytorna ugyanis enyhítheti a prosztataműtét, sugárkezelés nyomán kialakuló szövődmények okozta panaszokat. A rendszeres mozgás segítségével javulhat a beteg általános állapota, erőnléte, gyorsulhat lábadozása, csökkenhet a trombózis, tüdőembólia kockázata, mondta Dr. Wijesinghe Ivor urológus-onkológus főorvos a daganatos betegeket mozgásra ösztönző 10 Ezer Lépés Program miskolci rendezvényén a közelmúltban. A városban van is ingyenes lehetőség a gyógytornára, ám ezt alig veszik igénybe az érintettek, miközben a megyében minden évben 250-300 új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak. Tavaly mindössze két prosztatarákos jelent meg tornázni – házi-, illetve szakorvosi beutalóval. Hogy többen jöjjenek, ez a betegek, de az orvosok tájékozottságán, hozzáállásán is múlik! Meg az általános egészségértésen, az egészségtudatos magatartáson.

    Hirdetés

    A miskolci kórházban vannak – kifejezetten a férfiak számára összeállított – ingyenes gyógytorna foglalkozások. A tíz alkalom alatt el lehet sajátítani az alapokat, amelyeket a továbbiakban otthon is rendszeresen gyakorolva érdemi változásokat lehet elérni a mindennapi működésben, állítja Boros Ilona gyógytornász. A gátizom és a zárógyűrűk erősítésével megelőzhetők, kezelhetők a vizelettartási problémák, javulhat akár az erekciós képesség is. Aki megtanulja a gyakorlatokat, napi 10-15 percnyi „munkával” eredményt érhet el. Az intimtorna pedig olyan speciális műfaj, ami akár tévénézés, autóvezetés, utazás közben, észrevétlen módon is végezhető.

    Ez a cikk is érdeklheti Önt! A prosztatarák - Válaszok a legfontosabb kérdésekre

    Személyre kell szabni a mozgásprogramot

    Elsősorban az orvoson múlik, hogy az életminőség javítására a kezelés mellé milyen kiegészítő gyógymódot javasol, ami a beteg teherbíró képességétől, körülményeitől, hozzáállásától is függ. Egy legyengült, csontáttétekkel küzdőnél különösen fontos az orvos-gyógytornász konzultációja, a mozgás személyre szabása. Minden betegre igaz azonban az a megállapítás, hogy az a legrosszabb, amit valaki tehet, ha elhagyja magát, ha nem tesz erőfeszítéseket állapota javításáért, fogalmazta meg üzenetét Wijesinghe főorvos.

    A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület közös akciója, a 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal érintett férfiak és családjuk számára tájékoztatókat, konzultációkat, tornákat. A szervezők minden esetben hangsúlyozzák azt, hogy szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetve személyre kell szabni a mozgásprogramot, de azért házi segítségképpen a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon vannak ingyenes kiadványok, segítő videók is. A program elnevezése felidézi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint legalább tízezret lépjen naponta az, aki szeretné megőrizni egészségét.

    Olvasson tovább! Prosztatarák és étrend

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2018.11.21 14:36, Megjelenés: 2018.11.20 15:46
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Testsúly

    Testsúly

    Cs. K., fordító

    Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

    A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni. Előrehaladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet.

    Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen!

    November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

    Mi a prosztatarák?

    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA