Okozhat-e a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodást?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A prosztata megnagyobbodása különféle vizeléssel kapcsolatos problémákat okozhat, mely leginkább gyakoribb, fájdalmas vizelésként jelentkezik. Lehetséges, hogy a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodáshoz vezethet?

A prosztata a húgyhólyag és a végbél között, a pénisz eredésénél elhelyezkedő szerv, mely körülöleli a húgyhólyag nyaki részét és a húgycső kezdeti szakaszát. Noha a férfiak többsége érintett a betegségben valamikor az öregedés során, az orvosok nem tudják, pontosan mi váltja ki a prosztata megnagyobbodását. Ugyanakkor az aerob gyakorlatok nem szerepelnek a kockázati tényezők listáján, sőt, az orvosok gyakran ajánlják a rendszeres testmozgást, mint a tünetek hatékony kezelési módját, és a normális életvitel fenntartásának segítő eszközét.

Alapok

A prosztata termeli az ondót, azt a folyadékot, mely hordozza és védi a spermiumokat, míg az ejakuláció során a herékből a húgycsövön át kijutnak a szervezetből. Pubertáskorban a prosztata nagyjából az eredeti méretének duplájára nő, majd egy második, lassabb növekedés kezdődik a 20-as életévek közepén, mely folytatódik egész felnőttkorban. Ez a második növekedési szakasz vezet végül prosztata megnagyobbodáshoz egyes férfiaknál. Ezt az állapotot jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak, BPH-nak nevezik.

Mozgással a prosztata-és vastagbélrák ellen

Ha csökkenteni szeretné a prosztatarák kialakulásának esélyét, itt az ideje, hogy elkezdjen mozogni. Egy tanulmány szerint, mely az Archives of Internal Medicine című újságban jelent meg, az erőteljes mozgás segít lelassítani a prosztatarák kifejlődését az idősebb férfiaknál. Milyen mozgásformát válasszon?

Csökkent tesztoszteron

Noha a szakemberek nem tudják pontosan a BPH okát, számos teória létezik a betegség eredetéről. Ezek egyike a BPH-t a hormonális változásokhoz köti. A tesztoszteron és egyéb „férfi” hormonok mellett a férfi szervezet kis mennyiségű „női” ösztrogént is termel.

Az életkor előrehaladtával a tesztoszteron mennyisége csökken, miközben az ösztrogén szint többé-kevésbé állandó marad. Az elmélet szerint az ösztrogén arányában bekövetkezett növekedés váltja ki bizonyos anyagok fokozott tevékenységét, melyek ösztönzik a prosztata sejtjeinek növekedését.

DHT és sejt újraaktiválás

A kezdeti prosztata megnagyobbodás egy másik hormon, a dihidro-tesztoszteron (DHT) aktivitásához is köthető, mely hormont a prosztata termeli, és a tesztoszteron mellékterméke. A későbbi életévekben, a tesztoszteron termelődés csökkenése ellenére a DHT folytatja a felhalmozódást a prosztatában. Idővel a prosztatában történő DHT felhalmozódás prosztata megnagyobbodáshoz vezethet.

Valójában azok a férfiak, akiknek a szervezete nem termel DHT-t, nem tapasztalnak prosztata megnagyobbodást.

Egy harmadik elmélet szerint a BPH hátterében a prosztata bizonyos sejtjeinek „újraaktiválása” áll, melyek növekedési utasítást küldenek a prosztatának.

Tények

Annak ellenére, hogy a BPH-t kóros állapotnak tekintik, a prosztata megnagyobbodás a 80 év felettiek 90%-át érinti valamilyen formában. Ráadásul az életkor előrehaladtával a BPH egyetlen ismert kockázati tényezője a megfelelően működő herék megléte. Azoknál, akiknél viszonylag korábbi életévben eltávolítják a heréket, nem alakul ki prosztata megnagyobbodás később.

A férfiak felének nincs BPH-val kapcsolatos tünete, noha fennáll náluk ez az állapot. Beszéljen orvosával annak érdekében, hogy többet tudjon meg az állapotról, és a javasolt aerob testmozgásformákról.

(WEBBeteg – Cs. K. ; Forrás: livestrong)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Prosztatamegnagyobbodás: Mennyire...

Az idősebb férfiaknak gyakran vannak vizelet-visszatartási problémái. Többnyire többszöri próbálkozás után sikerül csak kiüríteni a hólyagot. A...

Prosztatabiopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség...

A prosztata egészsége 40 fölött

Élete első felében valószínűleg észre sem vette, hogy van prosztatája. A dióméretű nemi szerv a hólyag alatt helyezkedik el, és a petesejt...

Tévhitek a prosztatáról

Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

A BPH enyhébb formáinak kezelése

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás sok esetben egyáltalán nem igényel kezelést, enyhe formáiban pedig gyógyszeres úton is megszüntethetőek a...

Testmozgással a prosztata...

A prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiak gyakrabban vizelnek, mely sokszor fájdalommal jár. Noha a legtöbb férfit érinti az öregedessel járó...

Diéta megnagyobbodott prosztatára

A prosztata megnagyobbodás kockázata 55 éves kor felett évente 4%-kal nő, a 60 éves férfiak fele szenved tőle, míg 85 éves korra ez az arány 95%....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.