Okozhat-e a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodást?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A prosztata megnagyobbodása különféle vizeléssel kapcsolatos problémákat okozhat, mely leginkább gyakoribb, fájdalmas vizelésként jelentkezik. Lehetséges, hogy a túl sok aerob mozgás prosztata megnagyobbodáshoz vezethet?

A prosztata a húgyhólyag és a végbél között, a pénisz eredésénél elhelyezkedő szerv, mely körülöleli a húgyhólyag nyaki részét és a húgycső kezdeti szakaszát. Noha a férfiak többsége érintett a betegségben valamikor az öregedés során, az orvosok nem tudják, pontosan mi váltja ki a prosztata megnagyobbodását. Ugyanakkor az aerob gyakorlatok nem szerepelnek a kockázati tényezők listáján, sőt, az orvosok gyakran ajánlják a rendszeres testmozgást, mint a tünetek hatékony kezelési módját, és a normális életvitel fenntartásának segítő eszközét.

Alapok

A prosztata termeli az ondót, azt a folyadékot, mely hordozza és védi a spermiumokat, míg az ejakuláció során a herékből a húgycsövön át kijutnak a szervezetből. Pubertáskorban a prosztata nagyjából az eredeti méretének duplájára nő, majd egy második, lassabb növekedés kezdődik a 20-as életévek közepén, mely folytatódik egész felnőttkorban. Ez a második növekedési szakasz vezet végül prosztata megnagyobbodáshoz egyes férfiaknál. Ezt az állapotot jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak, BPH-nak nevezik.

Mozgással a prosztata-és vastagbélrák ellen

Ha csökkenteni szeretné a prosztatarák kialakulásának esélyét, itt az ideje, hogy elkezdjen mozogni. Egy tanulmány szerint, mely az Archives of Internal Medicine című újságban jelent meg, az erőteljes mozgás segít lelassítani a prosztatarák kifejlődését az idősebb férfiaknál. Milyen mozgásformát válasszon?

Csökkent tesztoszteron

Noha a szakemberek nem tudják pontosan a BPH okát, számos teória létezik a betegség eredetéről. Ezek egyike a BPH-t a hormonális változásokhoz köti. A tesztoszteron és egyéb „férfi” hormonok mellett a férfi szervezet kis mennyiségű „női” ösztrogént is termel.

Az életkor előrehaladtával a tesztoszteron mennyisége csökken, miközben az ösztrogén szint többé-kevésbé állandó marad. Az elmélet szerint az ösztrogén arányában bekövetkezett növekedés váltja ki bizonyos anyagok fokozott tevékenységét, melyek ösztönzik a prosztata sejtjeinek növekedését.

DHT és sejt újraaktiválás

A kezdeti prosztata megnagyobbodás egy másik hormon, a dihidro-tesztoszteron (DHT) aktivitásához is köthető, mely hormont a prosztata termeli, és a tesztoszteron mellékterméke. A későbbi életévekben, a tesztoszteron termelődés csökkenése ellenére a DHT folytatja a felhalmozódást a prosztatában. Idővel a prosztatában történő DHT felhalmozódás prosztata megnagyobbodáshoz vezethet.

Valójában azok a férfiak, akiknek a szervezete nem termel DHT-t, nem tapasztalnak prosztata megnagyobbodást.

Egy harmadik elmélet szerint a BPH hátterében a prosztata bizonyos sejtjeinek „újraaktiválása” áll, melyek növekedési utasítást küldenek a prosztatának.

Tények

Annak ellenére, hogy a BPH-t kóros állapotnak tekintik, a prosztata megnagyobbodás a 80 év felettiek 90%-át érinti valamilyen formában. Ráadásul az életkor előrehaladtával a BPH egyetlen ismert kockázati tényezője a megfelelően működő herék megléte. Azoknál, akiknél viszonylag korábbi életévben eltávolítják a heréket, nem alakul ki prosztata megnagyobbodás később.

A férfiak felének nincs BPH-val kapcsolatos tünete, noha fennáll náluk ez az állapot. Beszéljen orvosával annak érdekében, hogy többet tudjon meg az állapotról, és a javasolt aerob testmozgásformákról.

(WEBBeteg – Cs. K. ; Forrás: livestrong)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.