Probiotikumok és gyulladás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás krónikus, vagy súlyos, akkor többet árt, mint használ.

A krónikus gyulladás növeli a degeneratív beteségek (pl. szív-és érrendszeri megbetegedés, ízületi gyulladás) kockázatát. A probiotikumok kiválóan alkalmazhatók bizonyos gyulladások (pl. gyulladásos bélbetegség) kezelésére.

Mi a probiotikum?

A probiotikumok olyan élő baktériumok, melyek segítik a szervezet védekezését a káros baktériumok ellen. Az egészséges bélrendszer bakteriális mikróbák millióit tartalmazza, melyek segítenek a káros baktériumok és a kórokozók elleni harcban, amik különben elszaporodnának a bélrendszerben.

A probiotikumok természetes forrásai leginkább az élőflórás, fermentált tejtermékek, mint a joghurt, a kefír, író, de a savanyú káposztában vagy mizoban is megtalálhatóak.
A probiotikumoknak számos különböző baktériumtörzse van, illetve létezik egy probiotikus élesztőgomba faj is, az úgynevezett Saccharomyces boulardii.

Gyulladáscsökkentés

Az izom és ízületi fájdalmak kezelését nem-szteroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó kenőccsel vagy géllel kell kezdeni. Ezek a készítmények vény nélkül kaphatók a patikákban. A külsőleg alkalmazandó szerek nem okoznak olyan súlyos mellékhatásokat, mint a bevételre szánt gyógyszerek. Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Colitis ulcerosa

Némely probiotikus törzs bizonyítottan hatékony abban, hogy meghosszabbítsa a colitis ulcerosa és a gyulladásos bélbetegség átmeneti, enyhébb időszakának időtartamát. Ezekben a betegségekben ismeretlen eredetű fekélyek alakulnak ki a bélrendszer és végbél nyálkahártyáján.

Amennyiben önnek colitis ulcerosája van, minden bizonnyal hasi fájdalomtól, véres hasmenéstől, fáradtságtól, fogyástól és étvágytalanságtól szenved. Bizonyos probiotikum törzsek alkalmazásával a betegség átmeneti, enyhébb időszakai meghosszabbíthatók, illetve a tünetek csökkenthetők.

Pouchitis

A pouchitis azoknál a betegeknél fordulhat elő, akik az ileum pouch anasztomózis nevű gyomor-bélrendszeri műtéten estek át. A pouchitis egyfajta gyulladásos bélbetegség, és szakértők feltételezése szerint a műtétet követő, bélbaktérium változással áll összefüggésben.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a betegek kétharmadánál jelentős javulás figyelhető meg a műtétet követő probiotikumos kezelés után.

Mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdene bármiféle probiotikumokot alkalmazni! A különböző probiotikum törzseknek eltérő hatásuk van, és különösen a gyulladásos betegségeknél a kezelés sikere a megfelelő probiotikum törzs alkalmazásában rejlik.

WEBBeteg logó Forrás:
Cs. K., fordító

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.