A probiotikumok csökkenthetik a gyerekek hasmenését

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A bélbarát baktériumok, azaz probiotikumok segítenek megelőzni gyermekeknél az antibiotikum szedéshez köthető hasmenést.

Az antibiotikumok csökkenthetik a hasznos baktériumok számát a bélben, ezzel növelve a hasmenés valószínűségét. A probiotikumok a bél bakteriális egyensúlyát segítenek helyreállítani.

A probiotikmok hatásainak vizsgálata

Sunita Vohra, a Canada University of Alberta docense ezirányú kutatásairól így nyilatkozott: „Noha a jelenlegi vizsgálati adatok ígéretesek, egyelőre korai lenne rutinszerűen ajánlani a probiotikmokat az ilyen jellegű hasmenés megelőzésére.”

Vohra és munkatársai 10 tanulmányt elemeztek, melyek 1986 gyermek adatait tartalmazták. A gyerekek különféle okokból szedtek antibiotikumot, illetve véletlenszerűen alkalmaztak náluk probiotikumokat, placebot, és egyéb olyan kiegészítőket, melyek az antibiotikumhoz köthető hasmenés megelőzését szolgálták.

A vizsgálatok eredményei

Minden vizsgálat más volt, így nem mindig ugyanazt a probiotikumot, vagy nem ugyanolyan dózisban alkalmazták. Azoknál a gyermekeknél, akik probiotikumokat is szedtek, kisebb volt az antibiotikumhoz köthető hasmenés előfordulási aránya, mint a placebót, vagy más, probiotikum mentes kezelést kapó gyerekeknél.

Ugyanakkor a tanulmányokban nagy volt a lemorzsolódási arány a gyermekek nyomon követésében (21-37%), így nem tudni, hogy náluk milyen hatékonysággal sikerült megelőzni a hasmenést. Fontos még azt is megemlíteni, hogy a probiotikumos kezelésnek semmiféle komoly mellékhatását nem tapasztalták.

A tanulmány a Cochrane Library online számában jelent meg.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.