A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

A leggyakrabban ajánlott táplálék- kiegészítők (rost, halolaj, Co Q-10, E-vitamin) ugyan segítenek megvédeni a szervezetet az LDL koleszterin káros oxidációjától, ám nem csökkentik a koleszterinszintet.

A probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők segítenek helyreállítani az úgynevezett jó baktériumok mennyiségét a belekben. A probiotikumokat leggyakrabban emésztési rendellenességek kezelésére vagy az immunrendszer támogatására alkalmazzák. A legbiztonságosabb kiegészítők közé tartoznak, mert nem jutnak a véráramba és alapvetően nem mérgezőek. A legújabb kutatások szerint azonban még egy fontos egészségügyi előnyük van: csökkentik a koleszterinszintet is.

Kutatások szerint a probiotikumoknak koleszterinszint csökkentő hatása van

A legújabb kutatások szerint a probiotikumok segítik a koleszterinszint csökkentését, ám a kutatás jelenlegi fázisában még nem tudnak pontos dózis-hatás összefüggésről beszámolni. A koleszterincsökkentő probiotikus készítmény még kipróbálási fázisban van, mely azt jelenti, hogy a kísérleti alanyok néhány héten vagy hónapon át szedik azt, mialatt rendszeres vérvizsgálattal követik nyomon a koleszterinszintjüket a dózis és a hatékonyság értékelése céljából.

A kutatások azt sugallják, hogy a bifido baktérium csoport, mely elsősorban a vastagbélben él, felelős a probiotikumok koleszterincsökkentő hatásáért. Tehát, ha szeretné a koleszterinszintjét természetes úton csökkenteni, olyan táplálékot vagy táplálék-kiegészítőt válasszon, mely bifidusz organizmusokat is tartalmaz. Ugyanakkor ne feledje el kikérni orvosa véleményét sem, hiszen csak az ő segítségével fogják tudni kiértékelni, mennyire volt hatásos a választott kúra!

Tovább Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.