Stressz és fizikai aktivitás. Hogyan őrizheted meg mentális egészségedet sportolással?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A fizikai aktivitás nemcsak a teljesítőképességedet, általános fizikai jólétedet és állóképességedet befolyásolja. A rendszeres testmozgás a közérzeted és mentális egészséged szempontjából is nagy jelentőséggel bír. (x)

stresszes férfiÉp testben ép lélek? Határozottan igen! A fizikai aktivitás nagyon sok előnnyel járhat a mentális egészségünk szempontjából. Elsősorban a stressz és a szorongás csökkentésével, a hangulat javításával és a depresszió kockázatának csökkentésével, de a kognitív funkciók javításával, az alvás minőségének javításával és a szellemi ellenálló képesség erősítésével is.

Nézd meg, hogy mi a stressz, és hogyan hat a sport az elmédre. Győződj meg saját magad, hogy megéri időt és energiát fektetni a rendszeres edzésbe.

Mi az a stressz?

A stressz a szervezet fiziológiai és pszichikai válasza a kihívásokkal teli helyzetekre, amelyeket kihívásként, fenyegetésként vagy nehézségként értelmezünk. Különféle tényezők válthatják ki, például konfliktusok, életvitelbeli változások, érzelmi vagy fizikai megterhelések. A stresszreakció a szervezet természetes védekező mechanizmusa, amelynek célja, hogy felkészítse a szervezetet a gyors reakcióra, és további energiát biztosítson az adott helyzet megoldására.

Stressz- és boldogsághormonok, valamint a fizikai aktivitás

A modern ember élettempója miatt egyre gyakrabban küzdünk krónikus stresszel, amely már nem tölti be elsődleges, védekező funkcióját, és a közérzet romlásához vezethet. A szervezetben folyamatosan emelkedett kortizolszint (úgynevezett stresszhormon) szintén negatív hatással lehet az egészségére, beleértve az immunrendszer gyengülését, alvászavarokat, súlyproblémákat, valamint megnehezítheti vagy ellehetetlenítheti a hangulat hatékony szabályozását.

fiatalok a padonKíváncsi vagy, honnan ered ez az eufórikus boldogságérzet, amelyet az edzés utolsó szakaszában vagy közvetlenül az edzés befejezése után tapasztalnak a sportolók? Emögött is a… hormonok állnak! Ezek elsősorban az endorfinok, valamint a szerotonin és a dopamin.

  • Az endorfinok boldogsághormonok, amelyek fájdalomcsillapító hatásukról és a hangulatra gyakorolt pozitív hatásukról ismertek. Az intenzív testmozgás során a szervezet endorfinokat szabadít fel, ami eufória érzethez és az általános közérzet javulásához vezet. Ráadásul, mivel az endorfinok elárasztják a sportoló fáradt testét, sokkal könnyebben megbirkózunk a legintenzívebb edzésekkel is.
  • A szerotonin egy hormon, amely az endorfinhoz hasonlóan befolyásolja a hangulatot, de hatással van az alvásra, az étvágyra és a kognitív funkciókra is. A sportolás növelheti a szerotonin szintjét a szervezetben, ami hozzájárul a hangulat javulásához és csökkentheti a stressz, a szorongásos zavarok vagy a depresszió tüneteit.
  • A dopamin a jutalom és a motiváció hormonja. A dopamin szekréció fokozatosan növekszik az edzés során, így örömteli, és saját sikereiddel elégedett lehetsz. Ez nagy motiváció az edzés folytatásához.

Tudj meg többet a hormonokról, valamint a belső feszültség és stressz hatékony kezeléséről. Olvasd el a cikket arról, hogyan csökkentheted a stresszt fizikai aktivitással.

A fizikai aktivitás mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása

Azt már tudod, hogy szervezetedet olyan hormonok irányítják, amelyek a sportolók eufóriájáért, jó hangulatáért és az edzés sikeres befejezéséből eredő elégedettségért felelnek. A fizikai aktivitás hosszú távon pozitív hatással lehet a jólétedre és mentális egészségedre.

Fedezd fel a rendszeres testmozgás legfontosabb előnyeit.

Stressz csökkentése és hangulat javítása

férfi az épület előttA fizikai aktivitás egyik fő szellemi előnye a stressz és a szorongás csökkentése. A fizikai aktivitás során a szervezet endorfinokat - boldogsághormonokat - bocsát ki, amelyek természetes módon egyensúlyozzák vagy minimalizálják a stresszt.

A rendszeres testmozgás tehát segíthet csökkenteni a – leggyakrabban számos háztartási és szakmai feladattal járó – mindennapi stressz és szorongás mértékét, és ezáltal hosszú távon javítani a hangulatot és a közérzetet, növelni az életerőt, javítva az önbecsülést és az önbizalmat.

Depresszió kockázatának csökkentése

A tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti a depresszió és más mentális betegségek kockázatát. Az edzés serkenti a neurotranszmitterek, például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin termelését, amelyek befolyásolják az agyműködést, és segíthetnek enyhíteni a depresszió, a szorongás és más mentális zavarok tüneteit.

Kognitív funkciók javítása

A fizikai aktivitás pozitív hatással lehet az olyan kognitív funkciókra, mint a koncentráció, a memória és a tanulás. A kutatások arra világítottak rá, hogy a rendszeres testmozgás javíthatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy fokozza az agy véráramlását, serkenti a neurogenezist (az új idegsejtek képződésének folyamatát) és javítja a neurális hálózatok működését.

Alvásminőség javítása

A rendszeres testmozgás segíthet az alvás minőségének javításában is. A fizikai aktivitás segít szabályozni az alvás és az ébrenlét ritmusát, ami jobb minőségű éjszakai pihenést eredményez. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a közvetlenül a lefekvés előtt végzett edzés serkentheti a szervezetet, és megnehezítheti az elalvást. Ezért ajánlott legalább 3-4 órával lefekvés előtt edzeni.

Mentális reziliencia erősítése

A rendszeres fizikai aktivitás segíthet a mentális rugalmasság kialakításában. Az edzéshez kitartásra, önfegyelemre és saját korlátaink leküzdésére van szükség, ami a belső erő fejlesztésében és az élet kihívásaival való megbirkózás képességében nyilvánul meg. Az edzések segíthetnek a gondolatok rendszerezésében is, hatékonyan kizárhatják a felesleges ingereket és ellazíthatják az elmét. Edzés közben végérvényben arra gondolsz, ami itt és most van.

Kezdj el sportolni! Tényleg működik!

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés egyik leghatékonyabb eszköze a rendszeres fizikai aktivitás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészséges életmódra és számos betegség (köztük civilizációs betegségek) megelőzésére vonatkozó irányelvei tartalmazzák azt az információt, hogy minden felnőttnek hetente legalább 150-300 percet kell fizikai aktivitással töltenie.

Olvasd el: Hogyan tervezzem meg az edzést? Bevált gyakorlatok kezdőknek!

Fuss az egészségedért!

A futás az egyik legegyszerűbb és legtöbbek számára elérhető fizikai aktivitás. Mindössze egy jó minőségű futócipőre van szükséged, amely a láb típusához, méretéhez és alakjához, valamint ahhoz a felülethez igazodik, amelyen futni kívánsz. Futóedzéseit rövid távokkal és alacsony intenzitással kezdd. Kezdőknek szánt edzésterv terén jó ötlet a menetelés, azaz intervallum edzés.

futásNe felejtsd el, hogy okosan kell futni és ne terheld magad túl már a futással való kalandod legelején. Nem kell minden nap futnod! Elég egy 4 napos edzésterv, melyet regenerációra szánt szabad napokkal ötvözöl! A motiváció fenntartásához érdemes konkrét célt kitűzni magad elé. Ez lehet 5 kilométer futás (pl. 2 vagy 3 hónap futás után) vagy félmaratonon való részvétel (a félmaratonra való felkészüléshez szükség lehet egy szakember segítségére, aki segít a megfelelő edzésterv kialakításában).

Otthon vagy edzőteremben eddzek?

A futás nem neked való? Javíthatod közérzetedet és csökkentheted a stresszt otthoni edzéssel vagy edzőteremben végzett crossfittel. Hogyan eddzek otthon? Használhatsz kiválasztott edző alkalmazásokat vagy kész aerob edzésprogramokat, amelyek elérhetők a közösségi oldalakon. Az edzőteremben vagy a crossfit edzés részeként végzett első edzés tervét célszerű egy oktatóval egyeztetni.

Mozogj rendszeresen, relaxálj, ügyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, és ne habozz segítséget kérni a környezetedtől. Ennek köszönhetően minimalizálhatod a mindennapi stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait, és megtanulod a stressz leghatékonyabb kezelését.

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.