Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart

Szponzorált tartalom
megjelent:

A kevés alvás másnap feszültebbé tesz, és rossz hatással van a koncentrációra, ráadásul hosszú távon komolyabb egészségi problémákat is okozhat. Érdemes naponta legalább 7-8 órát aludnunk, és van néhány káros szokás, amelyeket jobb, ha elhagyunk a nyugodt, pihentető alvás érdekében. (x)

A lefekvés előtti tevékenységeink is befolyásolják azt, mennyire könnyen alszunk el esténként, illetve felriadunk-e éjszakánként. Van néhány szabály, amely könnyebbé teheti az elalvást és nyugalmasabbá az éjszakákat.

1. Alvás előtt ne együnk nehéz ételeket! A nehéz, zsírosabb ételek, illetve a túl nagy adagok fogyasztása megzavarhatja a békés alvást. Ha tele van a gyomrunk, esetleg fáj vagy puffad a hasunk, akkor nehezebben alszunk el, és éjszaka is többször felriadhatunk. Esténként csak könnyű falatokat együnk, és vigyázzunk, hogy ne teljünk el velük.

2. Kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását! Alvás előtt legalább 4-6 órával már ne igyunk kávét, teát vagy bizonyos serkentő hatású üdítőket, mert nagymértékben akadályozhatják az esti elalvást. Akár órákig is ébren tarthatnak.

3. Az alkohol nem segíti az alvást! Kisebb mennyiségű alkohol, például egy pohár bor elfogyasztása még talán segít az elalvásban, azonban az alkohol hatására éjszaka rendszeresen felébredhetünk, hosszú távú fogyasztása pedig alvászavarokhoz vezethet.

4. A dohányzás káros. Akkor cselekszünk a leghelyesebben, ha leszokunk a dohányzásról. Ha ezt mégsem tudjuk megtenni, arra mindenképpen figyeljünk, hogy este már ne dohányozzunk, hiszen a nikotin is károsan befolyásolja az alvásunkat. Sőt, a nikotin iránt érzett sóvárgás fel is ébreszthet minket az álmunkból.

5. Az okoseszközök is akadályozzák az elalvást. A tévékészülék és az okoseszközök képernyője által kibocsátott kék fény akadályozza az alvást segítő, melatonin nevű hormon termelődését, ezért jobban tesszük, ha elalvás előtt már nem nézünk semmilyen képernyőt. Helyette olvassunk könyvet, vagy fejtsünk rejtvényt és hallgassunk közben lágy, elalvást segítő zenét.

Segíthet a Sedacur forteSedacur

Ha mindent megteszünk azért, hogy mélyen és pihentetően aludjunk, mégsem jön álom a szemünkre, segíthetnek a gyógynövények. Az orvosi receptre kapható szintetikus nyugtató-altató gyógyszerektől sokan ódzkodnak, mert azok könnyen függőséget alakíthatnak ki. A gyógynövényekre azonban ez nem jellemző. A recept nélkül kapható Sedacur forte három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű hatóanyagait tartalmazza. Ez a növényi gyógyszer nappal nyugtat, oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. A másnapi teljesítményünket, éberségünket, koncentrálóképességünket vagy az autóvezetéshez szükséges képességeinket ugyanakkor nem befolyásolja hátrányosan.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.