Hüvelyszárazság a változókorban

Szerző: Szponzorált tartalom

A hüvelyszárazság nem szokatlan a változókorban - szinte minden második 45 év feletti nőt érint*. Szárazságérzet, égő érzés, viszketés vagy akár fájdalom: a hüvelyszárazság tünetei kellemetlenek és testi-lelki terhet jelenthetnek az érintett nők számára. Erről a témáról azonban sokszor hallgatunk. (x)

A változókor egy teljesen normális folyamat, amelyen minden nő keresztülmegy élete során - szerencsére azonban számos tünet, köztük a hüvelyszárazság is egyszerűen kezelhető.

Tünetek

Változókorban a nemi szervek területén található bőr gyakran már nem megfelelően hidratált. Ez sokszor a változókori hormonális változással van összefüggésben, ami viszont hüvelyszárazságot okozhat. Ebben az esetben a következő tünetek jelentkezhetnek a hüvelybemenetnél és a külső intim területen:

 • szárazságérzet
 • viszketés
 • égő érzés
 • fájdalom (pl. szexuális érintkezés közben, vagy akár olyan hétköznapi helyzetekben is, mint az ülés vagy a kerékpározás)

Ha Ön éppen most lép változókorba és az elmúlt négy hétben tapasztalta az említett tünetek bármelyikét az intim területen, az talán figyelmeztetés lehet arra, hogy Önt is érinti a hüvelyszárazság.

Hogyan kezeljük a hüvelyszárazságot a változókorban?

Először is: a változókor nem egy betegség, hanem a női test teljesen természetes változása. Ezek a fizikai változások azonban számos nőnek kényelmetlenséget okozhatnak. A hüvelyszárazság a változókor egyik lehetséges kellemetlen mellékhatása. A hüvelyszárazság azonban megelőzhető és kezelhető. A súlyosság fokától és a páciens igényeitől függően különböző lehetőségek állnak rendelkezésre.

Hormonális kontra hormonmentes terápia hüvelyszárazság esetén

Hüvelyszárazság kezelésére elérhetők hormontartalmú és hormonmentes készítmények egyaránt. A hormontartalmú készítmények vénykötelesek és kizárólag orvos írhatja fel őket. A hormonmentes készítmények esetében krémek, gélek és hüvelykúpok közül választhatunk.

Hormonális terápia:

 • A felírt hüvelykrémek vagy hüvelykúpok szabályozzák az ösztrogénhiányt
 • A hormonok közvetlenül a környezetbe vagy a véráramba kerülnek
 • Terhesség, szoptatás és sugárkezelés esetén használatuk nem javasolt

Hormonmentes terápia:

 • A hormonmentes krémek, gélek és hüvelykúpok vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban
 • A tüneteket helyileg enyhítik
 • Rendszeres használatuk megelőzi a bőr kiszáradását, illetve a bőrirritációt az intim területen
 • Minden nő használhatja, beleértve a várandós, szoptató anyákat és a daganatkezelésben részesülő nőket is

Krém vagy gél hüvelyszárazságra?

A hüvelyszárazság hormonmentes kezelésére krémek, hüvelykúpok és gélek állnak rendelkezésre. A gélek többnyire víztartalmú készítmények ápoló összetevő nélkül. Ha fogamzásgátlásra gumióvszert használ, többnyire vízbázisú gélt szükséges alkalmazni. A Vagisan hüvelyhidratáló krém nemcsak hidratálja, hanem ápoló lipidekkel (zsírokkal) is ellátja a bőrt az intim területen. Ez kellemesen puhává varázsolja az intim területen található bőrt, ami az intim együttlétekre is pozitív hatással lehet.

Vagisan hüvelyhidratáló krém hüvelyszárazság ellen

Változókorban van és hüvelyszárazságtól szenved? A Vagisan hüvelyhidratáló krém segít enyhíteni a kellemetlen érzést. Rendszeres használata hozzájárulhat a hüvelyben és a külső intim területen fellépő, szárazság okozta irritáció és gyulladás megelőzéséhez. A Vagisan hüvelyhidratáló krém recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

A vízbázisú gélekkel ellentétben a nemcsak hidratálja, hanem ápoló lipidekkel (zsírokkal) isrel="nofollow" ellátja a bőrt az intim területen. A hüvely érzékeny bőrét kellemesen puhává varázsolja, és mindezt hormonok alkalmazása nélkül. A Vagisan hüvelyhidratáló krém applikátorral vagy anélkül juttatható a hüvelybe.

Utazáskor a Vagisan Hüvelyhidratáló Cremolum különösen praktikus és egyszerűen elfér a bőröndjében.

A Vagisan hüvelyhidratáló Cremolum hüvelykúp is elérhető a hüvelyben történő használatra. A hüvelykúp applikátor nélkül is bejuttatható a hüvelybe, ahol elolvad és - a hüvelyváladékkal együtt - krémet képez, ami belülről ápolja a hüvelyt.

*NAMS (2013). „Management of symptomatic vulvovaginal atrophy: 2013 position statement of The North American Menopause Society.” („A vulvovaginális atrófia tüneteinek kezelése: Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság 2013. évi állásfoglalása“ Menopause 20(9): 888–902

A készítmények gyógyászati segédeszközök.

Gyártó: Dr. August Wolff GmbH & Co KG, Bielefeld, Németország

Forgalmazó: Medimprove Kft., 2100 Gödöllő, Szkíta krt. 10.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mi áll a dadogás hátterében, s...

A hétköznapi és szakmai értelmezés szerint a dadogás alatt a beszéd folyamatosságának akadályoztatását, problémáját értjük. Vagyis, a dadogás...

Az omikron elhozhatja a pandémia...

A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi...

Tények és tévhitek a...

A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a...

Hogy igazodjon el a hüvelygélek...

Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a...

A hüvelyszárazság és az...

Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a...

Betegségek, amelyek kapcsán nem is...

Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve...

Hüvelyszárazság és menopauza

A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.