• A hüvelyszárazság nem szégyen és kezelhető!

   Szerző: WEBBeteg - Szponzorált tartalom

   Ha egy nőnek gondja akad az intim tájékán, általában igyekszik mielőbb kikezelni magát. Kivéve, ha hüvelyszárazságról van szó, mert ezt a problémát sokan még mindig szívesebben söprik a szőnyeg alá. Holott a panaszok kezelhetők, sőt kezelni is kell őket, hiszen az elhanyagolt tünetegyüttes könnyen vezethet egyéb intim szövődményekhez, akár hüvelyfertőzésekhez vagy gyakoribb hólyaghuruthoz. (x)

   Mégis mitől „tabu” téma a hüvelyszárazság?

   Manapság egyre kevésbé kínos például a hüvelygombáról beszélni, de a száraz hüvely kérdése sok nő szemében még mindig tabutéma. Talán amiatt szégyellik ezt a problémát, mert szorosan kapcsolódik a szexuális aktivitásunkhoz: elvégre, ha valamiért nem eléggé síkos a hüvely, olyankor nem mennek „olajozottan” a dolgok, és az aktus kényelmetlenné, fájdalmassá válik. Azonban nemcsak közösüléskor, hanem súlyosabb esetben akár a mindennapokban is gondot okozhat az állandó feszülő-viszkető érzés odalent, amit egyébként a nők gyakran „félreértelmeznek” és a tünetek alapján valamilyen intim fertőzésre gyanakodnak. Márpedig, ha nem a megfelelő kezelési módszert választják, akkor aligha fogják sikerrel megszüntetni a panaszokat!

   A hüvelyszárazság kezelése

   A hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére jó választás a Cikatridina hüvelykúp, amely hialuronsavat és gyógynövények ápoló kivonatait tartalmazza. A hialuronsav segít újra feltölteni nedvességgel a hüvely kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és erősíti, táplálja a szöveteket. A hagyományos, vizes bázisú intim síkosítók pillanatnyi hatása legfeljebb az együttlétet könnyíti meg, míg a gazdag összetételű Cikatridina hüvelykúp hosszú távon is segítségünkre lehet a hüvelyszárazság enyhítésében. Használni is másképp kell: nem közvetlenül aktus előtt, hanem kúraszerűen, esténként, lefekvés előtt felhelyezni 1 kúpot. A kezdeti 10 napos kúra után általában elegendő fenntartó kezelésként heti 2-3 alkalommal alkalmazni a Cikatridina hüvelykúpot. Nemcsak a szex közbeni nehézségeket enyhíti, hanem a hüvelyszárazság miatt a mindennapok során jelentkező egyéb kellemetlen tüneteket, a viszkető-feszülő érzést is az intim tájékon. A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény, és recept nélkül kapható a patikában.

   Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

   Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

   Mi okozza a hüvelyszárazságot?

   A hüvelyi szövetek állapota, nedvesedési képessége általában összefügg a női szervezet hormonszintjével. A hüvelyszárazságot leggyakrabban az ösztrogén hormon hiánya okozza, és emiatt a menopauza után a legtöbb nő szembesül ezzel a problémával. Ugyanakkor az átmeneti hormonhiány ugyancsak előidézhet hüvelyszárazságot, például szoptatós kismamák esetében. Számukra azért jó választás a Cikatridina hüvelykúp, mert ez a készítmény hormonmentes. Nekik természetesen ezúttal is be kell tartaniuk azt a fontos szabályt, hogy mielőtt várandósság vagy szoptatás idején bármilyen szert használni kezdenek, mindenképpen egyeztetniük kell róla a kezelőorvosukkal.

   A hormontartalmú gyógyszereket, például fogamzásgátlókat szedő nőknél mellékhatásként szintén jelentkezhet hüvelyszárazság, amire egyébként bizonyos betegségek ugyancsak hajlamosíthatnak. A sugár- és kemoterápiában részesülő nők is gyakran küszködnek hüvelyszárazsággal, hiszen ezek a kezelések a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célozzák, ám emellett károsíthatják a hüvelyhám sejtjeit is.

   Miért fontos, hogy kezeljük a hüvelyszárazságot?

   A kezeletlenül hagyott száraz hüvelyhám értelemszerűen fogékonyabbá válik a különböző fertőzésekre. Márpedig, ha kialakul a hüvelyfertőzés, az elszaporodott kórokozók könnyen átkerülhetnek a közeli húgcsőnyílásba, majd onnan tovább a húgyhólyagba, ahol megtapadva gyulladást, hólyaghurutot idéznek elő. A menopauza után, és minden egyéb, tartós hormonhiánnyal járó állapotban, illetve a daganatos kezelések nyomán kialakuló szöveti sorvadás miatt az érintett nők nemcsak a hüvelyi, hanem a húgyúti fertőzésekre is különösen érzékenyek lehetnek. Emiatt fontos, hogy tegyünk meg mindent a hüvely hidratáltságának helyreállításáért, és emellett fokozottan ügyeljünk az alapvető higiéniai szabályok betartására is!

   A kockázatokról olvassa el a

   használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

   Módosítva: 2020.03.09 10:56, Megjelenés: 2020.03.09 10:56