• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász

        2243

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:


        Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

        Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező!Nincs nagy baj, terheseknél gyakori a vizelet kórokozóval való fertőződése. Ha nincs érdemi hüvelyi tünete, vagy hólyag irritációs enyhe tünete, kérjen orvosától terhességben is szedhető vizelet tisztító gyógyszert.Bő folyadék fogyasztás és erősebben fűszeres ételek kerülése javasolt. Ha gyakrabban volt korábban hüvelyi fertőzése, bármelyik hüvelyi protexin gél vagy kúp alkalmázésa szóba jöhet ármenetileg.t
        Kedves Kérdező!Egészen biztos, hogy félidő táján a labdányi méhet nem érinti még az emelés kapcsán megfeszülő hasfal é megnövekedett hasűri nyomás. A méhszáj záróizomzatának tünetmentes lazulása, kinyílása ismert komplikáció, időben észrevéve méhszájzáró műtétet végeztünk. Ismételt teherbeesés gondozása biztonság kedvéért gyakoribb méhszájellenőrzést javasol.
        Kedves Kérdező! Számos bizonytalansági tényezőt egybevetve: rendszertelen ciklus, esemény tablettával megzavar jelen ciklus, ismételte használt condom, stb.lehetetlen objektív véleményt alkotni. Meggyőződésem, hogy nem lehet terhes. De ez ne maradjon így a jövőben! Tennivalók: Vezessen egy pontos vérzésnaptárt és ha ennyire összevissza marad további hónapokban is a vérzése, mutassa meg nőgyógyásznak. Próbálja ki védekezésnek a helyi Patentex, vagy Pharmatex nevű szert, olvassa el a használati utasítást. Felhelyezés után 8 órán át biztosan véd.Ártalmatlan, ismételhető. Amúgy is ingtag hormonciklusát ne zavarja még jobban meg sürgősségi hormonlökettel.Ha majd a vizsgálat hormonális fogamzásgátlást rendelne el,az részben gyógyászati megoldás is, ha rövid időre használná. De most még várjon az esetleges spontán rendeződésre a helyi megoldással.
        Kedves Kérdező! Ugyan férfinek van megjelölve a kérdésíven, feltételezem, elírás. A kérdésre: Egész életében évi egyszer panaszmentesen is kötelező a jövőben a szűrővizsgálat. A leírt lelet hibák gyakoriak, ne rettegjen, csak azt jelentik, hogy valószínűleg kórokozó okozta régebbi gyulladás volt a méhszáj hámon A kontroll kenetben talált jelen kép a lényeg. A rák veszélye a méhszájon későbbi évtizedek fenyegetettsége. Szüljön mielőbb és sokat.Ha a kontroll kenetben problémája van ismét, írja meg.
        Kedves Kérdező!Gondolom, elírás, hogy férfi nem megjelöléssel írt! A ciklusok 45 év felé lehetnek pontatlanok számos okból, de ennek tisztázására mindenképpen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat szükséges a kismedencei szervek és főleg a méhet bélelő nyálkahártya vastagságának mérésére, ami a háttér hormonállapotra ad választ.Ha sok vérzés volt, az elvesztett vastartalom pótlására írasson gyógyszert.Hormonális hiba okozta vérzésrendetlenség gyógyszeresen jól korrigálható.
        Kedves Kérdező! Kérdését ugyan már egyszer megválaszoltam, de ezek szerint küldésébe hiba keveredett.A lényeg: Ha a vérzés rendetlenül az óta nem jelentkezett, és akár a másodikhoz mérten nagyjából a szokott időben megjön és lezajlik, akkor feledje el. Ha további rendetlenkedés alakulna ki, mindenképpen szükség lenne egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra a kismedencei szervek és főleg a méh nyálkahártyája vastagságának megítélésére. Valószínúleg a dolog spontán rendeződni fog.
        Kedves Kérdező! A teherbeesés ellen az óvszer jó, de első alkalommal megnehezíti még az együttlétet. Mindenképpen vegyen egy tubus recept nélkül kapható síkosító krémet, mondjuk a Dermolin-t és abból egy babnyit kenjen el a hüvely bejáratán. Ez sokat fog könnyíteni kezdetben néhányszor. A legfontosabb a partner megértő, nem sürgető kíméletes hozzáállása. Minden más kialakul magától Egymás észrevételeit, esetleges. kellemetlenségeit nyugodtan beszéljék meg közben aktuálisan.Ha a partner gyakorlottabb, a megszakított együttlét jobb kezdetben, mint a gumi. Ha lehet, ne pontciklusa középidejében próbálkozzanak. Ne féljen!
        Kedves Kérdez! Sok tényező és állapot befolyásolhatja a vérzés érkezését, mennyiségét és lezajlását. Ha eddig nagyjából pontos volt, várjon néhány napot, ha az erőssége nem túlzott, ami felesleges vasveszéssel járna. Ha néhány nap alatt abbamarad, ha a következő rendben zajlik, feledje el az egészet.Ha nem marad abba, vagy felerősödik, csak akkor keresse fel a nőgyógyászt.
        Kedves Kérdező! Sok ezer kérdés még ilyen fejtörést nem okozott nekem. Jó lenne tudni, hogy menetrend szerinti vagy rendkívüli vérzés volt-e? Mennyi ideig tartott? Esetleg most is tart? Mindenképpen mielőbb jelentkezzen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra. Az anyag le3het fibrin, vagy elhalt polipszerű képlet nem tűnik terhességgel összefüggőnek. Ne nyugtalankodjon, negatív ultrahangos lelet esetén feledje el.
        Kedves Kérdező! Bármikor kialakulhat egy nem százszázalékos tökéletlen hormontermelésű ciklus. Ha nem vérzik a köbvetkező nagyjából számított ideig, egyenlőre semmit sem kell tenni. Ha idő előtt újrakezdené, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal meg kéne nézni a méhnyálkahártya vastagságát.A tökéletlen hormon hátteret tökéletlenül felépülő nyálkahártya követi a méhben. Valószínűleg spontán korrigálódni fog.
        Kedves Szilvia! Tekintse leleteit elfogadhatónak. A petefészkek serkentőhormon érzékenysége az évek múltával menopauzához közeledve romlik, ezért gyakori, hogy egy ciklusban nem ovulál és magasabb serkentő hormonok sem mozgatják meg a petefészek hormontermelését, tüszőérését.Majd menopauzában egy ideig a még magasabb szintű serkentő hormonok sem bírják hormontermelésre a petefészkeket,de a magas FSH serkentő hormon szint lesz felelős átmenetileg a kellemetlen menopauzális tünetekért, hőhullám, verejtékezés stb.
        Kedves Kérdező! Leírásából egyértelműen van egy elhúzódó, régi, nem jól kezelt gombás fertőzése, aminek a sokszoros antibiotikus gyógyszerek tovább ártottak. Több féle és hosszas tennivalókkal helyre lehet hozni a panaszmentességet, de bele kell vonni a stabil partnert is a visszaoltások elkerülésére.Írasson receptre egyszer 4 és egyszer 2 szem szájon át beszedendő gombaellenes 150 milligrammos kapszulát, több féle van. (pl. Diflucan, vagy Mycosist Gyno). Ön szedjen hetente egy szemet be négy héten át, a partner csak kettőt két hét alatt. Írasson fel egyidejűleg 10 db. CNS n3vú hüvelykúpot és tíz nem vérző este helyezzen fel egyet magasra hüvelyébe.A vége felé, ha elviselhető,legalább egyszer legyenek együtt a kúp felhelyezése után egy órával, mert ez a partner legteljesebb bekenése a testmelegben feloldódott kombinált gyógyanyaggal a visszaoltás elkerülésére.A kúpok után teljesen kiirtódott a hüvely természetes védő tejsav baktérium flórája és a védtelen hüvelyben bármely kórokozó kezdené elölről, ezért a tejsav baktériumok milliárdjait azonnal folytatólag vissza kell telepíteni úgynevezett hüvelyi protexinnel, sokféle kapható recept nélkül.Ekkor már remélhetőleg panaszmentes lesz. A protexinből 5 napon át helyezzen fel naponta, később hetente 2x, majd évekig heti egyet, hogy hüvelye biológia védekezése maximális legyen hosszú távon.Az így fenntartott terméazetes savas légkört semmilyen kórokozó sem viseli el. Türelem és sok sikert.
        Kedves Kérdező! Februárt írt utolsó vérzésére, gondolom január helyett elírás volt.A méh hormonérzékeny nyálkahártyája a menzesszel lelökődve eltávozik és marad a néhány sejtsoros alapréteg, mely az induló tüszőhormon termelődésére gyorsan szaporodni, osztódni kezd és középidőre 10-12 milliméteres vastagságot ér el.De indulóban a vérzés említett 5. napján ez a nyálkahártya vastagság teljesen megfelelő.A leendő vérzés mennyisége majd a ciklus végére kialakult nyálkahártya vastagság függvénye, emely a ciklus eleji ultrahanggal nem jősolható meg.
        Kedves Kérdező! Nincs meggyógyíthatatlan hüvelygombás fertőzés.Hosszú és macerás tennivalói lesznek a teljes gyógyuláshoz.Írasson fel receptre 10 db. CNS hüvelykúpot és 10 egymást követő este helyezzen fel egyet magasra hüvelyébe. Vérző napok kihagyva! Ha elviselhető, a vége felé legalább egyszer legyenek együtt a kúp felhelyezés után egy órával, hogy a testmelegben felolvadt sok összetevőjű kúpanyag e legegyszerűbben és a legtökéletesebben bekenje a partnert a későbbi visszaoltás elkerülésére. Indulóban egyúttal írasson fel egyszer 2, egyszer 4 darabos 150 milligrammos szájon át HETENTE (!) egyszer szedendő gombaellenes kapszulát, többféle van,(pl.: Diflucan, Mycosyst Gyno. Ebből maga 4 héten ás, a partner két héten át szed be szájon át egyet.A hüvelykúpok nem csak a kórokozókat, hanem a hüvelyt védő milliárd tejsav baktériumot is kiirtják, így ezeket azonnal pótolni kell.Recept nélkül folytatódik a kúra a kiújulás ellen 10 db. Canesflor hüvelykúppal, ötöt naponta. ötöt másnaponta felhelyezve.Most már panaszmentesnek kéne lenni, de ennek fenntartására kérem, használjon hetente kétszer bármely hüvelyi protexinből éveken át kúpot vagy kapszulát felhelyezve, teherbeesésig. A külső gyulladt részeket, bár a szájon át kapszula gyorsan fogja gyógyítani,bekenheti bármely gomba ellen es krémmel, ugyanígy kenheti magát a partner is.
        Kedves Kérdező! Sem az esetleges megfoganás, sem a beágyazódás nem járhat tünetekkel.Egyet érdemes lenne megtenni, egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatot középidő táján. Ez választ adna, hogy anatómiailag és hormonálisan a nyálkahártya vastagságot megítélve rendeben van-e minden. Esetleg a domináns tüsző kellően vagy.A babagyártási projekt semmiképpen ne szüneteljen.