• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász

        2215

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:


        Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

        Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A lenti elhanyagolt gombás fertőzés nem függ össze alhasi fájdalommal. A hüvelyi érzékenység GOMBÁS GYULLADÁSSAL KAPCSOLATOS.Nem jelent rosszindulatú elfajulást.A kúpot vagy bármely más gombaellenes hüvelykúpot mindenképpen fel kell helyezni, akár Canesten is lehet. De a gombaellenes szerek után hosszú távin használja recept nélkül kapható valamelyik hüvelyi protexint. Kezdetben naponta, majd hetente kétszer néhány hétig, végül heti egyet hónapokig. Ezzel a diabétesz miatt gyengébb szöveti ellenállását támogatná bármilyen jövőbeli kórokozó fertőzésével szemben. Az ecsetelés jót fog tenni.
        Kedves Kérdező! Bocsássa meg késedelmesebb válaszomat de elromlott a számítógépem. Ha a maszat még fennáll, valamilyen kisebb hormonális pontatlanság jött közbe jelen ciklusában. De egy hasi ultrahangos vizsgálat, ha virgó még, tisztázhatná méhnyálkahártya vastagságát és a kismedencei szervek állapotát. Nagy baj nem lehet.
        Kedves Kérdező! A középidős ovuláció egy átlagszám, de a hormonális működés nem óramű! Irigylem magabiztosságát, hogy rávágja: 3 napja volt. Ezt ilyen hatásozott pontossággal csak napi ismételt ultrahangos vizsgálattal tudnánk bizonyítani.Azaz, lehet, hogy három napot csúszott az ovulációs időpontja a tünetekkel. De ezen kívül számos már ok is lehet a bonyolult kismedencében, ezért, ha nem csökkennek tünetei mindenképpen tisztázandó a nőgyógyászaton egy hüvelyi, ha kell hasi ultrahanggal
        Kedves Kéredző! Gratulálok, de a jövőben a saját bőre is örülne, ha a Flóraszepthez kesztyűt használna. A babácskát kevésbé érdekli. Nyugodjon meg, nincsen baj.
        Kedves Kérdező! Ez az eltérés méréskülönbözeti szórás is lehet. A két oldal ekkora eltérése sem jelent hibát. De érdekes, hogy a jelen ciklusa miért tüszőhormon szegény és ovuláció mentes. A 2 mm-es nyálkahártya ezt jelenti.Érdekes lesz, hogy a várható vérzése időpontja vagy lezajlása hogyan tükrözi majd ezt. Az esetleges tennivaló ennek lesz függvénye. Vajon miért volt már, milyen panasz tisztázása ügyében két közeli hüvelyi ultrahangja korábban? A nyirokcsomó duzzanatnak nincs köze a petefészkek működéséhez.
        Kedves Eszter! Szó nem lehet rosszindulatú folyamatról. Egyéb gyulladásos eltérések gyakoriak a mellben. Mindenképpen kell egy mell ultrahangos vizsgálat. Fiataloknál nem szoktunk rögtön röntgenes mammográfiát csinálni.Ne gyötörje maghát, holnap jelentkezzen szúrésre. Nem lesz baj, de megnyugvás lesz.
        Kedves Kérdező! Megdöbbent, hogy a partner nem volt eddig egyidejűleg gyógyszerelve.Mindenképpen kivizsgálandó, ha kell ejakulátum tenyésztéssel.A partner tünetmentesen mindig visszaoltja a kikezelt hüvelyt.A hüvelyt biológiailag védő milliárd tejsav baktérium mely anyagcseréjéhez a hüvelyhám glikogénjéből tejsavat készít, ezze4l a kifejezett savas (Ph 3.5-4)kémiával semmilyen kórokozónak nem enged létteret. csak bármely gyógyszerétől ők is azonnal kipusztulnak, újratelepedésük nehézkes és lassú.A jövőben ma már recept nélkül kapható élő tejsav törzsekkel teli hüvelyi probiotikumokból bármelyiket néhány napig naponta, majd hosszú távon, ha egyszer rendbe jönne, hetente kétszer kötelező alkalmazni.De a jelen kórokozó még egy nekifutással mindkettejük gyógyszerelését kívánja, ennek utolsó napjáig várjon a probiotikum indítással. Ha hüvelykúpos kezelés is szerepelne, és nem akut már a tünet, nyugodtan legyenek együtt a kúp felhelyezése után fél órával. A testmelegben megolvadt önt gyógyító kúpanyag a legteljesebb bekenése a partnernek az ő kórokozó mentesítéséhez.A tartós probiotikum perdöntő!
        Kedves Kérdező! Ha nincs jelenleg panasza, tünete, vérzés vagy görcs, nem követ el hibát, ha az előzőt követő még egy ultrahangos vizsgálatot végeznek megnyugvása és a szükséges befejező lépés előtt. A vizelet teszt elhalás esetén nem azonnal, de néhány nap múlva szintén negatívvá válik.Korai embrió elhalás előfordul.Az ok legtöbbször nem derül mi, de a szakma úgy véli, hogy valami kromoszomális hiba lehet az embrióban és a természet szelektált.
        Kedves Kérdező! Bár nem írja, vélem hogy első sorában leírt CIN II és a HSIL a HPV vírus jelenlétével kenetes citológiai eredmény.Eddig azt jelenti, hogy a sokaknál előforduló humán papilloma vírus (HPV) van méhszáját borító hámsejtekben. A csaknem 130 ma ismert HPV vírusfajta közül jelenleg 16 törzset ismerünk úgynevezett magas kockázatú csoportnak, melyek több évi jelenlétükkel képesek a hámsejteket rosszindulatú degenerációba sodorni.A CIN II a római számokkal kifejezett 1-3 súlyossági degenerációs folyamatot jelzik, azaz önnél jelenleg középsúlyos degeneráció van.Ez nem rák!!! Lehet, hogy idővel az lenne. Ha a vírus csoportmeghatározásával, úgynevezett vírus tipizálással az említett magas kockázatú típus derülne ki,érd4mes elé menni a folyamatnak és egyszerű méheltávolítással megoldani a dolgot.Ha nem magas kockázatú az eredmény, lehet csak kiterjedt méhszáj plasztikának nevezett műtéttel eltávolítani az érintett területet. Bízza magát nőgyógyászára, jelenleg nem rákos!
        Kedves Kérdező! Akik ilyet még nem láttak, biztosan nem orvosok voltak. A terhesség 280 napja hatalmas változásokkal zajlik a szervezetben minden téren ahhoz, hogy az anyai szervezet szövetei produkálhassanak egy három-négykilónyi plusz emberi szövetet. Megváltoznak átmenetileg az anyagcsere és a szöveti funkciók laborértékei, némelyik még a szoptatásidején sem a megszokott szint. Ha egyébként az állapotnak megfelelően panaszmentes,ne bombázzák antibiotikumokkal feleslegen, hanem három havonta ellenőrizzél újra a laborértékeit, hogy normalizálódnak-e.Belgyógyászati ellenőrzéssel lassan normalizálódni fognak.
        Kedves Kérdező! Jobb oldali petefészkében egy ping-pong labda méretű ciszta van. Ha ez eddig nem okozott panaszokat, (görcsölgető érzetet, megzavart vérzésritmust), akkor nem kell sürgősebben lépni. De a félévente ultrahangos ellenőrzésen kívül, mely esetleges gyors növekedését ellenőrzi, most indulóban egy vérvétellel ellenőrzött CA 125 nevű labor vizsgálat lenne szükséges, mely garantálná, hogy lehet várakozni, mert nincs a cisztának rosszindulatú sejtje.Az esetleges eltávolítása a cisztának ma már korszerű két ponton ejtett kis nyílással laparoszkópos technikával végezhető két nap befekvéssel.
        Kedves Kérdező! Össze-vissza kapott találomra gombás és bakteriális feltételezett fertőzésre gyógyszereket. Mindenképpen legyen egy tenyésztés, annak eredménye szerinti gyógyszer, de hetente kétszer negatív esetben is érdemes bármely hüvelyi protexint felhelyezni. Szülésig mindenképpen rendet kéne teremteni, hogy a még kialakulatlan immunrendszerű babára ne kenődjön kórokozó szülés közben.Semmi pánik, problémája gyakori.
        Kedves Kérdező! A szervezetben a petefészkek folyamatosan termelik az ösztrogéneket és folyamatosan le is bomlanak, közben hatásukat kifejtik.Kizártnak tartom, hogy a tartós teafaolaj kozmetikai kezelésnek mostanra kialakuló káros hatása lenne. Viszont a cisztásnak mondott nagyvonalú petefészek diagnózis így nem értékelhető, fontos lenne, hogy melyik petefészekben, mennyi, milyen nagyságú, mióta, növekedő-e és így tovább. Ez mindenképpen befolyással lehet a vérzés pontatlanságra, akár mennyiségére is. E miatt keresse fel nőgyógyászát, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal mindez tisztázható.Ha van cisztája, az félévente panaszmentesen is ugyanígy ellenőrizendő.
        Kedves Kérdező!Nincs miét izgulnia!A metaplázia normális mikroszkópos képet adó hámsejtek megjelenése ott, ahol az odavaló más típusú hámsejtek visszavonultak. Sokféle alakú és funkciójú hámsejt van, és olyan szerveknél, szöveteknél, ahol különböző hámfajták találkoznak, pl. a nyelőcső-gyomor határánál, méhszáj-hüvely határánál a határ néha elmosódik,(transzformációs zóna). Ha a méh nyakcsatornájában ép hüvelyi laphámsejtek találhatók, ez a metaplázia. A rendszeres kontroll szükséges csak fél évente, majd ha spontán elmúlt, évente.
        Kedves Kérdező! Megértem türelmetlenségét, hogy végre bizonyítékot kapjon, de ha soraiból jól értelmezem, legfeljebb 17-19 napos terhessége lehetne. Gondolja meg, ez egy színes gombostű fejnyi embrió csomó, mely nem termelhet garantáltan annyi hormont még szétáramolva a vérébe és kiválasztva vizeletébe, ami pozitív eredményt adjon. Bármennyire türelmetlen, 3-4 nap múlva ismételje meg a tesztet, az már garantált eredmény. De ne keseredjen, ha negatív, mindenképpen ismételjenek.