• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2270

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A kérdést egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat gyorsan tisztázná. Ugyanis több oka lehet a tünetnek. Csak néhányat vegyünk: Tökéletlen volt ebben a ciklusában a petefészek hormontermelése, melyet az agyalapi mirigy serkentő hormonjainak lehet, hogy tökéletlen termelése okozott.Lehet, hogy terhes és ez egy úgynevezett emlékező vérezgetés. Lehet, hogy ez elmúlik napokon belül, de kérdés, hogy a következő ehhez viszonyítva pontos és rendes lesz-e? Lehet, hogy ez hosszabban eltart, vagy felerősödik. Szerintem ünnepek után,ha még tart, menjen nőgyógyászhoz.
    Kedves Kérdező! Ez a ciszta valószínűleg csak a helyzetében van a Douglasban, mert sokszor a petefészekből indul ki, de oda lelóg. Mindenképpen megoperálandó mielőbb. Az esetleges elrepedésnek ha a falban nagyobb eret is érint, akut tünetei lesznek és azonnali műtétet kíván. Lehet, hogy laparoszkóposan is eltávolítható.Maga a műtét egyszerű, ha nincsenek összenövések még. Nem írta, hogy szült-e már. Ha nem, a megoldás mindenképpen a legkonzervatívabb lesz a későbbi terhesség kihordása érdekében.
    Kedves Férfitársam!A vérzéses és a hüvelyi panasz két különböző dolog és ok, nincs összefüggésük egymással. Nem szerencsés, ha még nem szült fiatal nő spirállal védekezik. Sok a mellékhatás, vérzészavar, görcskészség. Sokkal helyesebb valamely korszerű, kis hormontartalmú tablettás védekezés 18 éves korban. A vérzés furcsaságait spirált hordó hölgynél nehéz kezelni, vagy más októl elkülöníteni. Egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra mindenképpen szükség volna a spirál helyzete és a méhnyálkahártya vastagságának megítélésére. A hüvelyi panasz egyértelműen kórokozó jelenlétére utal, az együttlét az ettől érzékeny, gyulladtabb hüvelyfalat érzékenyíti tovább.Megjele4néséhez nem kell félrelépő partner, vagy gomba, vagy baktérium települ a hüvelybe egyszerűen gyógyítható mindennapos probléma. 10 d. CNS kúpot írassanak fel, egymást követő este helyezzen fel a hölgy hüvelyébe egyet,a végén teremtsenek lehetőséget 1-2 alkalommal együtt lenni a felhelyezés után 1-2 óra múlva, a testmelegben megolvadt kombinált kúp anyag így keni be legegyszerűbben és a legtökéletesebben a férfit. Gondolják meg a spirál eltávolítást és az átállást a tablettára.
    Kedves Zsuzsanna! A méhnyálkahártya hiperpláziája az ön életkorában menopauza előtt és után gyakori következménye az ingatag, legtöbbször sárgatest hiányában túl magas tüszőhormon szintnek.Általában gesztagén (sárgatesthez hasonló hatású gyógyszer),adására visszafejlődik a magas nyálkahártya és a probléma legtöbbször meggyógyul.Ha a duplázott mennyiségre még mindig lenne átszivárgás, mindenképpen kéne a műtét. Ne féljen ettől, mert az a szerv már funkció nélküli és évi ellenőrzést igényló baj forrás lehet.Ha a vérezgetés megszűnik és egy idő után egy tablettával folytatva sem jelentkezik, akkor a döntő UH ellenőrzésig lehet várni.Ha vékony a nyálkahártya, és gyógyszer nélkül panaszmentes, féléves ellenőrzéssel lehet megfigyelni. Ha bármikor újra vérezne, műtét kell.
    Kedves Kérdező! Minden gyógyszer, antibiotikum, vagy gombaellenes szer a hüvelyben tanyázó milliárd védő tejsav baktériumot is kiirtja. Ha azok azonnali és tartós utánpótlása nem történik meg, a védtelenné vált hüvelyt azonnal megszállja egy másik, vagy kiújul a korábbi kórokozó. Most, a gyógyászkodás alatt nem volt túl szerencsés fogamzásgátlót indítani, mert abból kisebb a napi hormonmennyiség, mint amit aznapra a petefészek termelne.Márpedig a hüvelyhám hormonérzékeny, több hormonra vastagabb, ellenállóbb fejlődik. Ha elkezdte, most már ne hagyja egyenlőre abba a fogamzásgátlót.Javaslatom: Írasson fel 10 db. CNS nevű hüvelykúpot, amit a patikus készít el több alkotórészből. Nem vérző, egymást követő 10 est6e helyezzen fel egyet-egyet magasra. Ha elviselhető és megszervezhető, a kúra vége felé legalább két napban legyenek együtt a felhelyezés után egy órával, hogy a testmelegben kenhetővé olvadt sokféle anyaggal a partner is a legegyszerűbben és legtökéletesebben kenődjék be.Egyben Önben is a legteljesebben szétkenődik. Azt követően semmilyen élő kórokozó és és sajnos tejsav baktérium sem maradt. Most jön a lényeg: A kúpkúra után első estétől bármely recept nélkül kapható hüvelyi protexinből helyezzen fel egy hétig napon ta, majd egy hétig másnaponta, majd hónapokig heti egyet. Vérző napok kihagyva.Ez maximálja a hüvelye tökéletes biológiai védettségét.
    Kedves Kérdező! Nem említette, hogy a vetélés hány hetes embriót jelentett,mert műszeres befejezés nélkül csak még alig diagnosztizálható koraterhesség vetélődhet el.Volt-e hüvelyi ultrahangos vizsgálat kaparás helyett, hogy nem maradt-e a méhben maradék lepényke szövet. Mert a tökéletlenül kiürült méh szokott utána vérezni. Mindezt mielőbb jó lenne tisztázni, mert ha van maradék méhtartalom, fertőződhet és az baj lenne. Ha van, ne féljen a kaparástól, mert az a tökéletes megoldás.Ez sürgősségi ellátást igénylő állapot, nem időpontra halasztható!
    Kedves Kérdező! Az Exacilt nyugodtan hagyja abba, nem ilyen vérzésekre való. Sajnos, mindaddig, amíg szoptat, az azt fenntartó prolactin hormon többlete meggátolja a petefészket működésében, nem ovulál, szabálytalanul vérezget stb. Kérem, hagyja abba egy éves gyermeke anyatejes ellátását, minden fontosat megadott már neki. Védőnő vagy gyermekorvos segít az átszoktatás néha nehezebben menő gyakorlati megoldásában. Ne legyen lelkiismeret-furdalása, eddig igazán kiemelkedően szoptatásbarát volt. A tejtermelődés fokozatos csökkentésére is kérje ki fentiek tanácsát.
    Kedves Kérdező! Nehéz helyzetbe hozott leírásával. Ilyen akut állapotban sürgősségi vizsgálatot kéne kérni, nem időpontot. Nem tudom elképzelni, hogy a bejáraton túl hogyan tudja az egész hüvelyen látni a képleteket.Mindez lehet egy első herpeszes akut fertőzés, ekkor a lágyéki nyirokcsomók is tapinthatóvá, fájdalmassá duzzadhatnak. Ha herpesz, annak van egy kialakulási menete a felszínen: kezdődik duzzadt piros folttal, ez lehet többszörös, nagyon fájdalmas, ebből hólyagocskák lesznek világosabb középpel majd lefoszlik a hólyag felszíne és pici fájó fekélykékké lakul.Mindez kezeletlenül 7-8 nap, mire javul és begyógyul, de addig nagyon kellemetlen. Jó lenne diagnózis, mert erre vírus elleni kenőcs kéne mielőbb. Ha más kórokozó van , akár gomba, vagy baktérium, más-más gyógyszer hozná helyre mielőbb. Ha már elkezdte az Augmentint, 4-5 napig szedje, de mielőbb láss szakember.
    Kedves Kérdező! Megjegyzem, hogy kérdezőként férfi van megjelölve. A szeméremtesti és fent a torok probléma között nincs összefüggés,legfeljebb a legyengült immunrendszere.A lenti állapot ha mechanikus,(szakáll),gyorsabban gyógyulna,ha nem utófertőződik, mint az esetleges herpesz. A torok panasszal lássa szakember, lent nem csinál rosszat, ha felváltva mindkét gyógyszert használja.A képet nem sikerült átküldenie.
    Kedves Kata! Teljesen feleslegesen aggódik, korrekt eredményt fognak találni és közölni, mely a ciklus időpontjával nem függ össze.A Mirénás ciklusok legtöbbször amúgy is pontatlanok, késnek.
    Kedves Kérdező! Abszurd és kétségbeejtő sok évnyi tünethalmazt írt le. Ha ennyiszer ennyi helyen eddig nem vergődtek eredményre a kollégák, természetesen távolból én sem leszek azonnal problémamegoldó. Csak sejtem, hogy endometriózis valamilyen lokalizációban oka a panaszoknak. Ennek ma már gyógyszeres karbantartása ismert, de nem az önnek adott szer az. Javasolom: a kérdés tisztázása mindenképpen klinikai szintű tapasztalatot és lehetőségeket igényel. Ne alapellátás vagy magánorvos foglalkozzon ezzel. Írja össze pontról pontra az eddigi történéseket, hogy egy felkeresett klinikai orvos átolvasva időt nyerve objektív képben legyen. Nincs javíthatatlan állapot! Kérem, menjen csúcsintézményhez.
    Kedves Kérdező! Leírásából nehéz elképzelni az anatómiai állapotot és a hüvelyfal kóros megnyúlását.Vajon van-e vizelet tartási problémája is? A leggyorsabb tartós, egyszeri kellemetlenség a műtét, amit jelen életkorában még jobb elvégezni, mint esetleg később kényszerűen.A szövetek a korral tovább nyúlnak és veszítenek rugalmasságukból, e helyzet és a panasz romolhat.A gyökeres megoldás nem lehetséges célzott tornával.A megbízható műtéti ellátás rutinnak számít bármely nagyobb nőgyógyászati osztályon. Ne féljen, jobb lesz utána.
    Kedves Kérdező!Petefészkében a diónyi, szerkezettel rendelkező cisztás képlet lehet bevérzett tüsző maradványa, elmaradt ovuláció maradványa,és lehet nem nagy eséllye3l endometriózisos képlet is. Jelen méret panaszmentesség esetén ne izgassa, de mindenképpen ellenőrző hüvelyi ultrahangos ismétlő vizsgálat 3 hónap múlva kötelező.Ekkor kiderül, hogy növekedett-e és milyen szerkezetűvé vált.Van-e bármim tennivaló vele. Jelenleg ne zavartassa magát.
    Kedves Kérdező! Ne törődjön a betű jelzett nemzetközi rövidítésekkel, semmi baj. De mivel az anyagvétel nem terjed ki a nyakcsatornára is, ahonnan hengerhám sejteknek is kéne mutatkozni, csak ezért érdemes lelkiismeretesen majd megismételni a kenetet, mely majd a nyakcsatornába is kellően behatol. Nyugi!
    Kedves Kérdező! A kétféle hormontípust tartalmazó legtöbb fogamzáságátló sárgatesthormon szerű komponense néha a ciklus vége felé kevés a nyálkahártyának és áttöréses vérezgetés formájában jelentkezhet. Maradjon tovább az Adelevel ritmusban, de HA ÚRRA JELENTKEZIK A TÜNET, VÁLTSON ÁT MAGASABB DÓZISÚ TABLETTÁRA változatlan ritmusban