• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2436

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A ciklus szabályozó bonyolult hormon kapcsolatok nem óramű szabályossággal működnek. Várja meg a következő 1-2 vérzést, hogy hogyan áll vissza a ciklus idő, vagy marad szabálytalan és esetleg gyógyszeres igazításra szorul. Ne féljen, nincs nagy probléma, ha eddeig rendb4n volt.
    Kedves jogosan elkeseredett Nő! Elképesztő a leírt története. Számos kérdés merült fel bennem. Csak vizelet váltja ki a panaszokat, vagy a szeméremrészek lobossága tartósan látható? Nem a vizelet a hibás, ez egyértelmű.Kiváltja ugyanezt víz, vagy intim mosakodó szer is? Bekent állapotban is irritálódik a vizelettel? Az biztos, hogy a hüvely természetes védő baktérium flórája ennyi gyógyszer macerától rég kipusztultak és a hüvelyi biológiai védekezés tejsav baktériumok nélkül szinte semmi! Hüvelyi protexinek valamelyikét tartósan használni kéne. Nem tudom, eddig hol kezelték, de fel kéne keresni egy klinikai csúcsintézményt ha lehet. A Pimadfucorton kívül más kortizon tartalmú krémet nem használt? Pl.Tetran- hydrocortison nevűt? Egyéb allergia ellenes krémet? Több szem többet lát! Kérem keressen fel agy másik intézményt!Nem tudom elképzelni, hogy felszínen jelentkező tünetre ne lenne megoldás! Egy leendő baba érdekében is!
    Kedves Bella! Nem könnyű elméletben válaszolni ennyi gyakorlatlati és szakemberek által látott helyzetre, panaszra. méhben nem lehet ciszta, főleg több, azt hiszem, hogy keverte a petefészekkel. A méhfalban az izomzatban endometrium, azaz elvándorolt méhnyálkahártya szigetek lehetnek, nagy fájdalmat okozók, úgy nevezett endometriózis betegség formájában. Erre jól hat a fogamzásgátló alacsonyabb hormonszintje.Nem kéne félni többféle használhatóságától. A visszatérő, ugyan valóban gombás fertőzésre jellemző leírt tünetcsoport nem ismétlődhetne, ha szájon át is kapott többször 150 milligrammos gombaellenes kapszulát, többféle van. És természetesen a partner kezelése is kötelező ugyanezzel. Azt javasolom, teremtsen kapcsolatot valamelyik nőgyógyászati klinikával, keressen egy szimpatikus orvost és terítse a problémát részletesen, ahogy írásban is tette. Bármit használ a jövőben, a hüvelyi védekezőképességet a gyógyszerektől kipusztult, természetes védelmet jelentő tejsav baktériumokat hónapokig segítse visszaszaporodni valamelyik hüvelyi protexinnek nevezett kúppal, vagy krémmel. Nincs megoldhatatlan hüvelyfertőzés!
    Kedves Kérdező! Nem írta, mi a várt szülési terminusa, de a közölt úgynevezett méhszáj index szerint nyílófélben van a lerövidült nyakcsatornája. Nem értem, ha volt szakembernél a csorgással, miért nem szivárgó magzatvíznek találták.Ez azonnali kórházi felvételt és bármikor megindulható szülést kell jelentsen.
    Kedves Mónika! Ha panaszmentes lenne, akkor is kötelező lett volna az évi mammográfiás szűrés, az egyetlen objektív módszer a panaszai megnyugtató megválaszolására. A mellek hormonérzékeny szövetek, a tökéletlen hormonháztartás is okozhat tüneteket, de ez mindig szimmetrikusan mindkét mellen egyforma.A rosszindulatúság sokáig nem fáj, ha már fáj, kézzel is tapintható.A megnyugvása érdekében mielőbb, és ezentúl évente: mammográfia!A gerinc állapota is ellenőrizendő! Időben elkezdett gyógytorna és kezelés segít elkerülni a nehéz öregkort.
    Kedves Kérdező! Bonyolult panaszaiból több mindent kell mondanom: véres, ismételt vizelet lelet nem nőgyógyászati eredet, mindenképpen urológiai. Nem írja, hogy a nőgyógyászati vizsgálat megtörtént-e, mi volt az eredmény, volt e hüvelyi vagy kismedencei ultrahang, mert a fájdalom lehet nőgyógyászati ok. Endometriózis nem valószínű, nincs köze a véres vizelethez.A ciklus rendellenességek miatt tisztázni kéne a hormonális hátteret is. Nem szabad pontos diagnózis nélkül hagyni több hónapos tüneteit! Legyen türelmes, de határozott!
    Kedves Kérdező! Valószínű, hogy a végbélfal aranyérnek nevezett vénahálózatából vérzett, amit székrekedése tovább rontott.Egyrészt mindenképpen érdemes a terhesség általában székrekedésre hajlamosító hónapai alatt valamilyen ilyenkor is használható székletrendező szert használni,a patikus, vagy orvosa eligazítja. De ha a nyomásérzet tünet spontán nem szűnik, vagy vérzés ismétlődne, akkor ne várja orvosát, menjen sürgősséggel más nőgyógyászhoz a baba védelmében.
    Kedves Kérdező! A bonyolult hormonháttér, amely a menstruációt a nyálkahártya lelökődésével létrehozza átlag 28 naponként, nem pontos óramű. Rendes lehet 25-31 napon belüli ingadozás esetén is.Ha a jelenlegi, korábban érkezett vérzése a megszokott módon megszűnik és nem lesz elhúzódó, akkor nincs tennivalója, meg kell várni hogy a következő vérzés mikor érkezik. Ha rendszeresen három hetente alakulna ki,ekkor konzultáljon nőgyógyásszal, vagy ha túl erőssé vagy elhúzódóvá válna. Minden hölgynek érdemes vérzésnaptárt vezetni,melyben az érkezés és befejeződés időpontján kívül az aznapi gyenge, közepes, erős kategóriákat is megjelöli.Így szükség esetén az orvos is jobban megítélheti az ingadozást és az esetleges hibát.
    Kedves Kérdező! Bízzon a gondos korábbi mellvizsgálatokban. Szinte biztos,hogy a dolog mozgásszervi, vélhetően gerinccsigolya összefüggésű, ortopéd vagy reumatológusvizsgálat kell. De a görcsös tartós mindennapi ülés kompenzálható lenne a jövőben óránként végzett 5 perces kiegészítő tornaszerű mozgással,rengeteg képes mintagyakorlat található könyvekben, Tv-ben,esetleg majd konzultáljon gyógytornásszal.
    Kedves Kérdező! Nem a teljes leletet közölte, így kérdésére a terhesség vonatkozásában nem lehet következtetni. A hipohormonális jelekből viszont elképzelhető, hogy alacsonyabb hormonszint miatt ha nem pontosak a ciklusai,akkor nem ovulál rendesen és középidőben, ez lehet oka nehezebb teherbeesésnek. Ha sikerülne, a szoptatáshoz a citológiának semmi köze.
    Kedves Kérdező! Fel kell íratni 2 és 1 Mycosyt-Gyno, vagy Diflucan 150 milligrammos szájon árt szedendő kapszulát.Mindketten vegyenek be egyet,de maga egy hét múlva ismételje meg a harmadikkal. Ajánlott mg egy Canesten kombi uno, majd mivel a gyógyszerek elpusztították hasznos, védő tejsav baktériumokat is, azok visszajuttatása fontos a hüvelyi optimális biológiai védekezőképességhez, ezért recept nélkül kapható hüvelyi protexin, mint a gynophylus, vagy bármelyik, a végén kúraképpen még felhelyezendő.
    Kedves Kérdező! A menzesz vér jó táptalaja minden kórokozónak. Ha esetleg hat kúp után még volt maradék kórokozó, biztonság kedvéért folytassa a négyet, De tudjon arról, hogy minden ilyen erélyes gyógyszer azonnal elpusztítja a védő tejsav baktériumokat is, így azok visszatelepítése kéne folytatólag bármely recept nélkül kapható hüvelyi protexinnel.Olvassa el a használati útmutatót.
    Kedves Kérdező! Teljes zavar adódik leírásából, mert részben kismedencei, (petefészek gyulladás), részben hüvelyi panaszokról és kezelésről ír. De a konkrét tünetekről, panaszokról nincsen sehol szó, így nehéz hozzá szólni az eddigi kezelések helyességéről.A "minden kezdődik elölről" mondat nem fejezi ki, hogy mi kezdődik.A Nolicin nem folyamatosan hosszú távon szedendő gyógyszer.
    Kedves Kérdező!A rendetlenkedő vérzéselőzmények után nem szabad a vérzésritmusból jósolni, de az amúgy is szükséges ultrahangos vizsgálat pontosítja a terhesség méretét és valószínűsíti a teherbeesés idejét.Fő a pozitív teszt, remélem örül. Gratulálok.
    Kedves Katalin!Szép kis Kálvárián van túl! Utólag könnyű okosnak lennem, mondván: kár, hogy nem a P4 citológia idején vették ki a méhét, mert a méhében már akkor is nagy adag polyp volt. Mindegy már, a jelenhez: Friss még a metszés,a mellette mutatkozó helyi panaszok, ha nem gyulladt maga a metszés körüli bőr, lassan el fognak múlni.A széklet problémák nem függnek össze a műtétel, de mielőbb tisztázódjon a colonoscopiával a helyzet.A combérzéketlenség azon a helyen gyakori, de leginkább a csigolyák apró hibája okozza. A lényeg: Mi volt a kivett szervek részletes szövettana??? Még nem jött meg? Erről nem írt.Ettől függ, hogy végre minden macera befejeződött. Jobbulást!
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés