• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2466

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Ha tartós hőemelkedése, vagy láza lenn3, akkor ne várjon a vizsgálattal. mely feltétlen ultrahangos is legyen. Ha nincs láza, pihenjen és várja ki a vizsgálatot. Savós vérezgetés még jelentkezhet.
    Kedves Kérdező! Ha nem indul vérezgetése, nyugodtan várja meg a jövő heti vizsgálatot.Úgy vélem, nincs baja az embriónak, korai ultrahang vizsgálatok, főképpen más orvossal lehetnek ennyire eltérőek, szubjektívek.Reménykedjünk. Ha vérezgetni kezdene, nem várhat, rögtön jelentkezzen orvosnál.
    Kedves Dóra! Ha ritmusosan megjön a vérzése a leírt időben és domináns tüszője a leírt méret, na legyenek kétségei, ciklusa, ami azért nem monoton óramű, rendben van. Nem írta, hogy kíváncsisága mielőbbi teherbeesési szándékkal mocorog magában?
    Kedves Kérdező! Biztosan nem terhes, de leírt tünetei miatt mielőbb nőgyógyászai vizsgálatra és hüvelyi ultrahangos vizsgálatra van szüksége.Remélem,a menopauza eddigi éveiben eljárt évente szűrésre.Ne késlekedjen,a háttérben sok minden ok húzódhat, komolyabbak is.
    Kedves Kérdező! A vizelet terhességi tesztek roppant érzékenyek és a késedelmes vérzés várt időpontjától a harmadik, negyedik napon kimutatják pozitivitásukkal a terhességet. Fontos, hogy a vizsgálat az első reggeli vizelettel történjem, mert a kimutatandó minimális hormonmennyiség abban a legkoncentráltabb.Ha negatív és még nincs vérz6és, egy hét múlva ismételje meg.
    Kedves Kérdező! Felmerül bennem, hogy a eredményt a vizsgálatot kérő vagy olvasó orvoskolléga nem kommentálta? Mindenképpen konzultáljon velük és bízza magát a döntésükre. Én hajlok a csomó eltávolítására a megnyugvás érdekében.
    Kedves Kérdező! A vérzése érkezése attól is függ, hogy a küret az akkori ciklusa melyik szakaszában történt.A háttér hormontermelés körforgása a műtéttől érdemben nem változik,ezért véleményen szerin tíz napon belül meg kell jönnie.Ha két hét múlva sem lenne, jelentkezzen orvosánál.
    Kedves Kéredző!A kép,ha egyértelműen PCOS mutatkozott az ultrahangos vizsgálaton,, azzal együtt jár a vérzés rendetlenség, de gyógyszeresen korrigálható. Addig lehet, hogy lesz barna folyás, egyéb szabálytalanság, de nyugodjon meg, nem ritka a diagnózisa és karban tartható.Egyenlőre mindenképpen hormonális tablettára szorul.
    Kedves Kérdező! Megdöbbentő a tünethalmaz melyet leír.Sajnos sz endometriózis sem zárható ki, ugyanis a gócok bárhol elhelyezkedve maguk körül a rendszeres kis mikroszkópos bevérzéseikkel összenövéseket hoznak idővel létre és ezért fájnak. Bár ez a fájdalom mérték bizonyos fokig összefüggésben lehet a ciklusával és az aktuális hormonszint változással.Próbaképpen hormongyógyszerek javíthatnak a tüneteken. Diagnosztikus célból is kipróbálható. Perdöntő a gondos ismételt ultrahangos vizsgálat, ha nem javul, legalább félévente. Használjon behatolás előtt egyelőre szilikonos hüvelysikosító gélt, kérjen a patikustól.Ha kell, ne féljen a laparoszkópos vizsgálattól.
    Kedves Elisabeth! A HPV vírus bármely törzse elmúlhat magától is. Az ellenőrző citológiák jelzik, ha visszatérne.A hiperkeratózis egy sejtregeneráló képlet, jelezve, hogy ott valamilyen kisebb hámhiba volt megelőzően. Magától helyrealakulhat, de a következő citológia majd ezt is jelzi.Most nincs aggódni valója, de ha eddig nem használt hüvelyi protexinnek nevezett , ma már sokféle szert,javasolt lenne hosszútávra elkezdeni, így a hüvely és méhszáj hámnak optimális biológiai környezetet biztosítana. Kérjen a patikustól, recept nélkül. Helyezzen fel néhány napig naponta, majd másnaponta, és kettőt hetente idővel, hosszú távra.Így tesz a legtöbbet a következő citológia rendben létéért.
    Kedves Kérdező! Kérem, ne izguljon! Az újságos epizód semmilyen kihatással nem lehet a ciklusára. Egy panaszairól konzultáljon belgyógyásszal, ha még megvannak, de a vérzéshiány és a alhasi szúrásérzés miatt mindenképpen javasolt egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat, mely mindkét tünetre magyarázatot tud adni.A menzesze fájdalmassága is egysze3rűen kezelhető,beszéljen a nőgyógyásszal.
    Kedves Kérdező! A növekvő cisztája eltávolítása mindenképpen ajánlott, főleg, ha szerkezet is alakult ki benne. A leszívása a cisztafolyadék centrifugálás utáni mikroszkópos vizsgálatához kell, a folyadékban lévő sejteknek szövettani megítéléséhez, ami egyszerű eltávolítást, vagy kiterjesztett eltávolítást dönt el. A leszívás nem rosszabbító hatás még esetlegeskezdődő rosszindulatúság esetén sem.
    Kedves Kérdező! A pici alvadékok vagy vércsíkok valahonnan a méhnyálkahártyából szivárgó gyenge vérzés jelei. Miután a háttérben növekvő tüszőhormon termelése sem szüntette meg teljesen, mindenképpen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra lenne szükség az ok felderítéséhez és a célszerű elmulasztó gyógyszer szedéséhez.
    Kedves Kérdező!ó lett volna tudni, hogy az ultrahangos vizsgálat milyen panaszok miatt történt.Minden adata normális, a méhnyálkahártya 3 millimétere kevés csupán. Ha a vizsgálat normál ciklusmenetrendben a vérzés előtt a ciklus 24-25. napja körül történt.akkor a nyálkahártyának, ha nem szed fogamzásgátlót, 7-8 milliméteresnek kellene lennie.Ha a vérzése késne, akkor hormonrendszere alulműködött. Ez estben jelentkezzen orvosánál ennek vizsgálatára
    Kedves Rita! A világon sokféle bajt hormonálisan kell kezelni a panaszmentességhez és természetesen ez nem provokálhat rosszindulatúságot. Vérzésváltozása és mellproblémája egyaránt lehet hormonfüggő, ezért egy endokrinológussal való konzultáció lenne a legjobb. Nem az ösztrogén a ludas, ennél összetettebb összefüggésű a hormonális háttér.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés