• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2402

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Ha évente rendszeresen járt nőgyógyászati szűrésekre és minden mindig rendben volt, akkor most csak egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat lenne tanácsos a méh nyálkahártya állapotának és a belső szerveknek megítéléséhez, egyébként ha spontán rendeződik és visszaáll a pontos ciklus, ennyi hormonális pontatlanság negyven felett előfordul.Ha ismétlődne, mindenképpen kell az ultrahangos vizsgálat.
    Kedves Kérdező! A méhszáj hámja rosszindulatú elfajulásához hosszabb idő vezet és mivel a felszínen van, citológiával időben szűrhető. Kár, hogy a kórelőzményben már szerepelt méhszájseb miatt nem volt csaknem két éve citológiai kontrollon, mert így előbb kiderült volna, hogy ez a méhszájhám most sincs rendben. Sőt, kolposzkóposan úgynevezett atípusos hámképletek léteznek benne, ilyen a leucoplakia és a tagozottság.Ezek valóban idővel rosszindulatúsághoz vezethetnek. Mindenképpen el kell távolítani ezt a területet,kiterjesztett méhszáj konizációval.A mielőbb leveendő citológia pontosítja majd az elvégzendő műtétet. Az eltávolított méhszájszövet részletes szövettani vizsgálata igazolja majd pontosan hogy az érintett rész teljes egészében el lett távolítva, ami fontos. Ha túl van ezen, konizált méhszájjal lehet szülni, de mielőbb! Műtét után az első citológiai kontroll eredménye nagyon fontos lesz.
    háttérben zajló bonyolult hormonrendszer nem óramű! A kisebb botlásra is vérzéssel reagál a méhnyálkahártya. Mar5adjon megfigyelésben,vezessen vérzésnaptárt. hogy utólag pontosan lehessen követni a rendes, vagy rendetlen vérzést önnek is, nőgyógyásznak is. Ha ismétlődnék a vérezgetés egyszerű hormonális tartalmú átmenetileg szedendő gyógyszerrel beállítható lesz.Ha többször ismétlődne, hasi ultrahangos vizsgálatot érdemes végezni s kismedencei szervek ellenőrzésére.
    Kedves Zsuzsa! Orvosa a legalkalmasabb gyógyszerrel látta el. Mivel nem történt tenyésztés, ez a négy alkotórészes keverék (antibiotikum, Nystatin, Szulfonamid és Klion) bármilyen bakteriális vagy gombás kórokozóval szemben hatásos. Ajánlani szoktam, hogy a kórokozót esetleg hordozó és visszaoltani tudó partner miatt legalább egyszer a kúp felhelyezése után1-2 óra múlva legyen együttlét, mert a testmelegben megolvadt kúp keverék anyaga a legtökéletesebb bekenődése és kórokozó mentesítése a partnernek. Kúra után az akaratlanul kiirtott tejsav védő baktériumok azonnali visszatelepítése javasolt bármely recept nélküli hüvelyi protexinnel,néhány napig naponta, majd heti kétszer hónapokig-évekig.Maximális biológiai természetes védekező képessége lesz hüvelyének.Olvassa el a használati útmutatót.
    Kedves Kérdező! Csacska szégyenérzete a nőgyógyásztól olyan, mintha a gyóntatószékben nem merne a papnak beszámolni vétkeiről. Biztosan gombás fertőzése ismétlődik, melyet partnere is hordoz már.. Tennivaló: Írasson fel 2+1 kapszula szájon át szedendő 150 milligrammos gombaellenes gyógyszere, (Diflucan, Mycosid -Gyno, stb-) szedjenek be 1.1 kapszulát, maga egy hét múlva a félretett másodikat is.A Canesten-uno-t néhány nappal a tünetek szokásos kellemetlen tünetek megjelenése előtt helyezze fel, érdemes lenne megismételni 3-4 nap után, még a vérzés előtt. Ha együttlét van, panaszmentességig még érdemes egy-két alkalommal a Canesten krémből egy mogyorónyit benyomni a hüvelybe. Ez a partner legteljesebb bekenődése a gyógyszerrel. De a lezajlott vérzése után mát csak a felsorolt hüvelyi protexineket használja, néhány napig naponta, majd panaszmentesség esetén heti kétszer hosszú időre. Ezzel kialakul a hüvely természetes élettani maximális védekező képessége. Olvassa el a használati útmutatót.
    Kedves Kérdező! Nem értek egyet a gyógyszerválasztással. A Dalacin antibiotikum, alkalmazása gyulladásos eredetű vérzés feltételezésénél lenne indokolt, de az ön vérzésrendetlensége valószínűleg hormonális apró hiba eredménye. Hüvelyi vagy hasi ultrahangos vizsgálat lenne javasolt, ennek negativitása esetén akár átmeneti fogamzásgátló szedésével rendezhető lenne gyógyszeresen a probléma.Nem kell több Dalacint szedni, de az általa esetleg provokált gyakori hüvelygomba megelőzésére használjon el egy dobot hüvelyi protexint, recept nélkül a patikus javasol majd
    Kedves Kérdező! Lehet összefüggés a műtéti terület és a panaszolt hónaljtájék között, miután a mellek nyirokelvezetése összeköttetést jelent. Ha kissé lobos műtéti terület gyógyulása,már ez is duzzadttá teheti a mélyebb nyirokcsomókat.Függetlenül a jelen nehezítettebb egészségügyi ellátásra. mindenképpen jelentkeznie kéne operáló orvosánál sürgősségi indokkal.
    Kedves Kérdező! Nem a hüvely a szűk, hanem a bejárat.Több mindent lehet tenni: a partner megértő szeretetteli tágítása lassan, türelemmel, egy, majd idővel két ujjal. Ehhez és később a kezdeti sikeres próbálkozásokhoz vegyen a patikában szilikont tartalmazó, erre a célra gyártott síkosító krémet és babnyit kenjen el a bejáraton és a hüvely alsó harmadában. Fő a szeretetteli türelem. Ha hosszabb távon sincs siker, marad a nőgyógyász műszeres tágítása, esetleg műtéti megoldása.De meggyőződésem, hogy ere nem lesz szükség.Gondolja el, a hüvelyfal végtelenül tágulékony, szülés alkalmával 35-36 centiméteres újszülött fejtérfogatot is átenged, csak a merevebb bejárati szövetek igényelnek gátbemetszést.
    Kedves Kérdező! Szövettana nem az életkorában gyakori tüszőhormon túltermeléses méhnyálkahártya megvastagodástól van, hanem a menopauza előtti években ugyancsak gyakori különböző apró hormontermelés ingadozásai miatt. Egyenlőre maradjon megfigyelésben, vezessen naprakész vérzésnaptárt, lehet hogy egy időre sontán berendeződik még, újabb rendetlenséget jelezzen orvosának.
    Kedves Kérdező! Két dolgot kéne nőgyógyásszal megszervezni. A hiba vélhetően a hormonális háttér kisebb kapcsolati hibája a petefészek és az irányító agyalapi mirigy között, de ennek vizsgálatára kéne egy hüvelyi ultrahang vizsgálat, hogy milyen vastag a méhnyálkahártya a ciklus adott idejében. Egyben tisztázza az anatómiai viszonyokat. Ha ez nem ad pontos magyarázatot, akkor vérvétellel hormontükör laborvizsgálatot kéne végezni, ami gammányi pontossággal megválaszolja, valamennyi, a ciklust befolyásoló hormon mennyiségét és minőségét is.Diagnózis után a hormonhiba gyógyszeresen jól helyre állíható.
    Kedves Kérdező!Biztosan nincs rendben a hüvely, a többféle gyógyszer miatt a hasznos tejsav védő baktériumok is elpusztultak, de lehet a mellpanasz miatt és a vérzés rendetlensége miatt a hormonális háttérben is kisebb hiba. A korrekt tisztázás a következő lépéseket jelentené:a hüvely jelen állapotáról korrekt kórokozó tenyésztés tisztázná,, ha van benne, célzott gyógyszer, ha nincs, vagy ha befejeződött a gyógyszer, hosszútávra recept nélkül kapható bármely hüvelyi protexin, forduljon a patikushoz. A petefészkek és a hormonszint megbecsülésére kéne egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat, ami egyéb belső hibákat is esetleg feltárna.
    Kedves Kérdező! Vegyen a patikában egy vizelet terhes tesztet, első reggeli vizeletből végezze el a leírás szerint és pontos választ kap a kérdésére.Ha negatív, akkor ráér a doktorral tisztázni a többit. Ne aggódjon feleslegesen.
    Kedves Kérdező! Leírásából nem derült ki, hogy vizelettenyésztés történt e a hólyagpanaszokra? Partner gombaellenes kezelése volt-e? Javaslom felíratni 4 szem 150 milligrammos szájon át szedendő valamelyik gombaellenes kapszulát, (Mycosyst Gyno, Diflucan, stb.) és négy héten át heti egyet bevenni. Helyileg bármely gombaellenes kúpot még egyszer használni, majd hosszú távon a meggyötrődött hüvelyhám maximális állapotát és védekező képességét valamelyik recept nélküli hüvelyi protexinnel legalább hetente kétszer használva fenntartani. Egy szájon át kapszula a partnernek is jó lenne.
    Kedves Kérdező! Ne szorongjon és higgyen a szakmában és a technikában és főleg a kontroll tisztázó eredményében. Meggyőződésem, hogy szívhang lesz. Ha megnyugtatja, végezzen el egy reggeli vizeletből terhestesztet.
    Kedves Kérdező! Ne szorongjon, szó nincs rosszindulatúságról. Ezek a nemzetközi rövidítések csak jelzik, hogy a tökéletestől eltérő mikroszkópos formájú levált hámsejtek is adódnak a kenetben, ami lehet egy korábbi kórokozó, gomba vagy baktérium jelenléte miatti lobosság utóhatása, vagy gyógyuló méhszájseb tökéletlen sejtjei. esetleg kis kockázatúnak mondott HPV jelenléte is. A kontroll tisztázni fogja mindezeket. Javasolnám hosszú távra hüvely-protexin használatát, recept nélküli. Konzultájon a patikussal.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés