• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2337

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! El kell különítenünk két dolgot. A méhszáján lévő hámon régebbi, részben gyógyuló hámhiányos rész van, amit laikusan méhszájsebnek neveznek. Ez gyakori, szerepet játszhatott benne egy régebbi hüvely fertőzés valamilyen bakteriális vagy gombás kórokozóval.Ez legfeljebb rózsaszínre festheti a hüvelyváladékot, de erősen nem vérezhet. Annak méhen belüli származása kell legyen a nyálkahártyából, legtöbbször hormonális apróbb háttérhiba miatt. Jó a gyógyszer a ,méhszájra amit használ, de tisztázni kéne újabb hüvelyi ultrahanggal a méhnyálkahártya vastagságát, esetleg a vérből laboratóriumi hormonális vizsgálatot kéne végezni.A hüvelykenet összes citológiai jelzése a régi gyulladás jeleire vonatkozik,a kontroll keneten sokkal szebb lesz. a gyógyszerekre.
    Kedve4s Kérdező!Az ön életkorában már gyakori a pontos összhang hiánya az agyalapi mirigy serkentő hormonjai és a petefészkek hormontermelő válaszában. Ennek er3dménye a tartós és rendetlen vérzés. A lelete szerinti kifejezett vérszegénység és a további vérveszteség elkerülésére javaslatom: Már most kezdje el a Norcolutot napi 1 tablettával egy dobozzal végig. Ha jó a hatás, 1-2nap után meg kell szűnni a vérzésnek és a szedés abbahagyásával az utolsó tabletta után 2-3nappal kellemes, nem erős vérzésének kéne jönni. Ettől kezdve, mint egy új ciklus első napjától a 16. nap indulna a 10 napos újraszedés, majd a megjövő újabb vérzéssel ez a menetrend ugyan így folytatható több hónapig. Bármikor próbaképpen megszakítható az új ciklus vérzésétől, hogy visszaeső rendetlenség alakul e megint ki, vagy berndeződik spontán hosszabb távon. A vaspótlás sokáig szükséges lesz.
    Kedves Kérdező! Nem a petefészekre mondjuk, hogy domináns, hanem a benne fejlődő legérettebb, következő középidőben megrepedő tüszőre, ami olyan kor 20-22 milliméteres és önmaga is növeszti a petefészek térfogatát. Egyenlőre ne törődjön vele, de 3 hónap múlva nem középidőben csináltasson egy ellenőrző másik ultrahangos vizsgálatot és akkor minden kiderül, hogy nincs hiba.
    Kedves Erika! Az átlaghoz képest korábbi menopauzája miatt még egy ideig használja így a kúpot panaszmentesen. 3-4 év múlva legkésőbb váltsa át a sokféle hormonmentes protexin kúp valamelyikére.Az évi szűrések kötelezőek.
    Kedves Kérdező! Azt kéne tudni, hogy nagyjából pontosak-e a ciklusai,és ez a vizsgálat hányadik ciklusnapon történt. Optimálisan a ciklus középidejére a majd megrepedő tüsző 18-20 milliméteres úgynevezett Graáf tüszővé fejlődik, benne a majd kiszabaduló érett, termékenyíthető,petesejttel. Ha a vizsgálat néhány nappal középidő előtt történt, akkor minden rendben van.
    Kedves kérdező! Ha legutóbb hüvelyi ultrahangos vizsgálat is volt és bent mindent rendben talált, akkor a következőt próbálja ki: Írasson fel egy doboz Norcolut tablettát és a húsz szemből tízet vegyen be, naponta egyet a következő ciklusa 16-26. napja között reggelente. A megjövő vérzésnek sokkal kellemesebbnek kell már lennie. A maradék tíz tablettát a vérzéstől számítva ugyan így szedje be. Ha az ezt követő vérzés is sokal jobb, figyelje meg, hogy a következő vérzés gyógyszer nélkül visszaesően rosszabb lesz -e.Ha igen, szedheti a gyógyszert még több hónapig, majd tegyen egy újabb próbát a szüneteltetésseldizmenorrhea.
    Kedves Kérdező! Korrekt választ csak a szövettan fog adni, de több esélye van statisztikailag a jóindulatúságra, mint a rosszra. De ebben a méretben, mely tovább nőhet, mindenképpen el kell távolítani, ha jóindulatú is, mert újra telítődik, vagy rosszindulatú irányba elfajulhat. Bízza a sebészekre.A citológiai vizsgálat a váladékban kimutatható levált hámsejtekből biztonságos választ ad.
    Kedves Kérdező! A panasz elkerülésé állítsuk helyre tartósan a szövetek normál biológiáját. Kérjen a patikában külső intim lemosót és a normál tisztálkodás után használja. Olvassa el a használati utasítást. Kérjen egyúttal hüvelyi protexint, sokféle van. Indulóban 5 napon át naponta egyet helyezzen magasra fel hüvelyébe, majd hetente kettőre, idővel heti egyre ritkítsa használatát egyszer és mindenkorra.Így a szövetek kémiája és biológiája, egyben védekezőképessége fertőzések ellen teljes lesz. Az "íz" is normálissá válik.
    Kedves Kitti! A teszt első reggeli vizeletből 2-3 napos késés után már teljesen biztos eredményt ad. Nem terhes, de az említett hüvelyi ultrahangos vizsgálat valóban fontos lenne.A méhnyálkahártya így megmért vastagsága választ adna arra, hogy milyen átmeneti hormonális kis hiba felelős a tünetért.A gyógyszeres korrekció már egyszerű ez esetben.
    Kedves Kérdező! Többször szültek tágabb hüvelyében a tünet inkább előfordul. Az ön életkorában ritka. Mielőtt nőgyógyászhoz fordulna, próbálja meg egy krémmel síkosabbá kent ujjával óvatosan felnyúlni amilyen magasra könnyedén tud és adjon utat az esetleg valóban bent rekedt légbuboréknak. Ha az eredménnyel nincs megelégedve, valóban forduljon mielőbb nőgyógyászhoz.
    Kedves Kérdező! A Norcolutot nem feltétlenül végigszednie az egész dobozzal, ha túl van az esküvőn és nászútján, bármikor abbahagyva 2-3-nap múlva megjön a gyenge vérzése és új ciklusai ettől kezdve indolnak.Az Omicralr máris indítsák e megadott dózis és menetrend szerint. Omicralos együttlét is jót tesz.Sok boldogságot!
    Kedves Veronika! Hogy a kismértékű átmeneti hormonális hátterű vérzés zavarhoz nincs-e más kismedencei ok, mindenképpen javasolt egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat, ami a méhnyálkahártyája vastagságát is mérve a hormonális háttér esetleges hibájára is utalhat. A rendetlen vérzés gyógyszeresen jól korrigálható.Belejátszhat a hibába a Letrox is. Beszélje meg pajzsmirigy gyógyászával.
    Kedves Kitti! Amíg a jövő héten nem keresi fel a nőgyógyászt egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra, egy patikában kapható vizelet terhességi teszt az első reggeli vizeletből azonnal biztosat mond a helyzetről.Sok sikert!
    Kedves Kérdező! Tessék végre felnőni a nőiességéhez! Nincs két egyforma küllemű szeméremtest, ahogy arc sem! Mi idős nőorvosok, elhiheti, sok tízezerrel találkoztunk már.Tegye félre a szeméremérzetét, ha nőgyógyászhoz megy. A váladékozás tünete egyszerűen valamely kórokozó, gomba vagy baktérium megjelenése hüvelyében, még többször fog életében találkozni vele és a kórokozó tisztázásával gyógyszerrel napok alatt gyógyul. Bármikori kiújulás kivédésére majd gyógyulás után használjon hüvelyi protexinnek nevetett sokféle szerből egyet, recept nélkül kaphatók, majd értekezzen a patikussal,és olvassa el a használati útmutatást.Panaszmentesen is kötelező évente egy nőgyógyászati szűrés.Irány: a nőgyógyászat! A cseresznye nagyságú dudor valószínűleg a méhrecidív fuorszája
    Kedves Kérdező!Tünetein megáll az ész!Ha sem kint, sem bent nincs látható eltérés, ha saját maga kezével mélyen körbe tapogatja kint és bent fájdalom mentesen a környéket, próbáljanak legközelebb egy kíméletes menetet Dermolin, patikában recept nélkül kapható síkosító krémmel jól bekenve a bejáratot. Ha így sincs javulás, keressék fel valamelyik klinikai csúogazmus panaszcsintézményt.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés
   • Infografika és videó