• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2196

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Nem tudom, hogy sok éves több ezres WEB beteg válaszmúltamban volt-e még ennyire bonyolult, szinte zavaros kérdés? Válaszolni látatlanból csak megkísérelt logikával lehet. Bontsuk két felé a soktünetű állapotot. A hüvelyt védő tejsav baktériumok érthetően minden idegen molekulát, gyógykezelést mind helyileg, mint tablettásan, főleg antibiotikus hatásúakat, megsínylenek, belepusztulnak. A védtelen hüvely mint katonák nélküli vár, azonnal elfoglalható és új betelepedettek okoznak panaszt.Ez a folyamat önnél akár a húgyutak antibiotizálásával is létrejön. Ha egyszer vélhetően kórokozó mentes állapotba kerül, csak hüvelyi bármely recept nélkül is kapható proboitikumot használja, néhány napig naponta, majd másnaponta, végül hosszú távon heti kétszer.Így marad a természetes hüvelyi védekezőképessége maximumon, egyben a hólyag fertőződését is védi.De a petefészek endometriózisa elgondolkodtató, mert a méh nyálkahártya elvándorolt endometrium sejtjei ismert diagnózisként akár néhány sejt láthatalan méretében sok kellemetlen tünetet ciklikus panaszokkal a méh környékén megtelepedve endometriózis néven okozhatnak. Szétszórt elhelyezkedésük esetén kezelésük gyógyszeresen ma már ismert, a menopauzában a panaszok megszűnnek, de addig is hormonhatású gyógyszerekkel jól kompenzálhatók. Megérné ilyen egy havi próbaszedése, és ha tünetei csökkennek, ez valószínűsítené a panaszok háttrét.
        Kedves Kérdező! Éppen a szoptatást fenntartó hormonállapot szünetelteti a petefészke tüszőhormon termelését, márpedig a hüvelyhám vastagsága, glikogén tartalma és védekező képessége maximuma ettől függ. A glikogénből gyártana tejsavat a tejsavbaktérium. Minden szoptató mama ezért könnyebben fertőződik hüvelyileg. Mindaz, amit eddig tettek, tökéletes, és nincs más tennivaló hosszú távon, mint a legjobban elviselt bármely hüvelyi protexint majd panaszmentes állapotban heti 2-3x használja. Ezekben több tejsav baktérium törzs tanyázik táptalajostól.Együtt nem érdemes kétfélét használni az említettekből, esetleg felváltva, vagy egymás után, de hónapokig.
        Kedves Kérdező! együttérzésem mellé próbálok látatlanul ötleteket adni.A fehér folt valószínűleg nem gomba, de lehet ártatlan pigmenthiány, pl. korábban lekezelt szemölcs helyén. A szúró, nyilalló érzés miatt mindenképpen ha nem volt eddig, kéne egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat a hüvely környékének és a belső nemi szervek ép anatómiája megítéléséhez.A hüvely-végbél szomszédsága miatt lehet,hogy a sebészi végbélvizsgálat jót tenne. Tudnom kéne, használ-e hormonális fogamzásgátlást, a panasz gyakoriság, vagy súlyosság tert-e ezzel valamilyen időbeli összefüggést? Ugyanígy, ha nem védekezik, van-e ilyen összefüggés a ciklus szakaszaival? De4 mindenképpen, ha jelenleg vélhetően baktérium és gomba mentes, bármely recept nélkül kapható hüvelyi probiotikumot alkalmazza néhány napig naponta, majd heti kettő alkalommal hosszabb ideig. Ha végre javulás mutatkozna, heti egyet mindig használjon teherbeesésig.Az évi citológiai szűréshez minden alkalommal készüljön HPV tipizálás is.
        Kedves Kérdező! Ne tegye tönkre a hétköznapjait és a kapcsolat rendszerét!Azonnal hagyjon abba minden szorongást és képzelődést. A papillóma bárhol kialakulható hám és kötőszövet jóindulatú többlet, a condyloma legtöbbször vírus eredetű. szintén jóindulatú képződmény. Ez utóbbi néha az eredeti szélein szaporodhat. Mindkettőtől nyugodtan folytassa házaséletét, a gyakori kézmosásnak ezek ügyében nincs jelentősége, szükségtelen. Nem tudja átfertőzni környezetére.Ha nem múlnak el, félévente mutassa meg nőgyógyászának.Esedezem: nyugi!
        Kedves Kérdező!Ebben a korai magzati korban a szívhang ritmusa nem mérvadó, fő: legyen.Az Utrogestannal mindent megtesz, amit jelenleg tehet. Ehhez még relatív fizikai, lelki kímélet kéne. Két héten belül kitisztul minden és egyértelmű lesz a folytatás.Az Utrogestant megjavulva is a 14-16. hétig érdemes folytatni és fokozatosan abbahagyni majd.
        Kedves Kérdező! Mindenképpen javasolnám e másik orvos vizsgálatát kétkezileg és ultrahanggal is. Csak az esetleges sürgős hibát kéne kizárni, főleg a méhszáj rövidülését vagy nyílódását, a magzati szívműködést.
        Kedves Viktória! Vélhetően nem terhes, de a fájdalomérzet és a közérzete nem tartozna amúgy sem a kora terhességhez. Mindenképpen és mielőbb történjen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat, hogy milyen a kismedencei szervrendszer, a méhnyálkahártya látható vastagsága még hormonális helytelenségre is választ adhat. A ciklus rendezése most késhet.
        Kedves Mariann! A hüvely glikogén-dús váladéka, védettsége, egyenletes hőmérséklete miatt a legvonzóbb terep bármely kórokozónak,főleg gombának vagy baktériumoknak. Nagyszerű természetes védettségét a tejsav vagy Dőderlein baktériumok milliárdnyi jelenléte adja.Ezek a hüvelyhám glikogénjéből tejsavat gyártanak saját anyagcseréjükhöz, ami miatt az egészséges hüvely váladéka, kémiailag kifejezetten savas, Ph 3,5-4,0 közötti.ezt a savasságot semmilyen más kórokozó nem viseli el.Ha a tejsav baktérium katonaság meggyengül, vagy elpusztul, védtelen a vár, bárki arra keveredő,jelenlévő kórokozó elfoglalhatja. Elpusztul e tejsav baktérium minden antibiotikus kezelésben, hormonszegény állapotban, (tejelés, menopauza, tartós fogamzást gátló hormontabletta) és máris jelentkezhetnek a tünetek, csípő, égő viszkető érzés, váladék többlet.A CNS elpusztítja a bármilyen kórokozót, de a tejsav baktériumokat is. Ezért az utolsó kúp után másnaptól 3-4 napig azonnal indítson napi egy hüvelyi protexin felhelyezést, recept nélkül ma már sokféle van, bízza a patikusra. Ezekben milliárd élő tejsavbaktérium van táptalajostól, hogy mielőbb uralják el a hüvelyt a tökéletes védelemmel a jövőre. De a legfontosabb, hogy a továbbiakban heti egyet évekig helyezzen fel. Nem lesz kellemetlen újrafertőződése többé.
        Kedves Kérdező! Amíg szoptat, a vérzés hiánya természetes. De másfél éves babával nem kéne szoptatni már.Minden előnyét megkapta a szoptatásnak. Engedje a tejtelenítéssel megindulni saját, élettani hormonális funkcióit a ritmikus menzesszel. Ettől függetlenül az alhasi panaszaira, melyek nem a természetes vérzéshiánnyal függnek össze, mindenképpen végeztessen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatot bármilyen esetleges belső eltérés tisztázására. Ez elkötésnek semmi köze a vérzéshiányhoz.
        Kedves Kérdező! Az orvoslás legfontosabb feladata, hogy az állapothoz és az aktuális gyógylehetőségekhez képest a legtöbbet nyújtsa a beteg előnyére. Nem minden 2x2, ma is sok minden múlik a beteg szervezetének állapotán, immunrendszerének szintjén, de mindent meg kell tennünk mai képességeik vélt, maximális gyógyszintjén, hogy a beteg életét lehetőleg biztosítsuk, vagy hosszabbítsuk, emberi életként, szenvedés mentesebben. A kedves hölgybeteg bízzon kezelő orvosaiban. Lehetnek átmeneti kellemetlen következményei a kemoterápiának, de ez abból fakad, hogy az galád tumorsejtekre még rosszabb, és végzetes hatása legyen. Ha a hölgy nagymama is, az unokák kötelezik a minden megtételere!A hölgy akarja látni ne csak az unokák érettségiét, hanem diploma átvételét is!
        Kedves Kérdező! A mama időben lett megoperálva a méhet bélelő hám rosszindulatú elfajulásával. Szerencsére maga a tumorféleség relatíve jóindulatú pl a méhszáj rákhoz képest.A részletes szövettan szerint a mélyebb méhréteget még még nem érinti,a kivett környéki nyirokcsomókban és a csepleszben nincs áttét vagy tovaterjedés. A petefészkek érintetlenek.Kérem a megnyugvást, esetleges biztonsági utókezelésről majd orvosuk onkológussal dönt.
        Kedves Imréné!A hüvelyi panaszok megjelöléstől semmi sem derül ki az általánosítás miatt.De tisztázandó diagnózis, hogy nőgyógyászati vagy emésztőszervi hiba áll a panaszok háttrében, az mindenképpen fontos. A hüvelyi ultrahang egyértelműen kizárta a petefészek rák esetleességét, nyugodjon meg. A nőgyógyászati estleges hiba könnyebben felderíthető, mint a belgyógyászati. Mielőbbi panaszmentességet kívánok.
        Kedves Kérdező! Elsősorban megnyugvása érdekében végezzen el még egy terhestesztet első reggeli vizeletből. Ez tévedhetetlen! Ha negatív, egyenlőre csak várjon, ha bármikor 2-3 héten belül vérezése jön és a megszokotthoz hasonlóan lezajlik, nincs tennivaló.Ha 4 hétnél többet késne, ami nem valószínű, hüvelyi ultrahangos vizsgálatot kéne végezni.Ez akkor is ajánlott,ha a vérzés túl erős, vagy hosszadalmas lenne. Nem kéne korszerű hormonális fogamzásgátlást indítani bármikori nyugodt együttlétek érdekében?
        Kedves Kérdező! Ha nem baj, férfiként válaszolok. érem, nyugodjon meg az eredményeivel. Magasabb valamivel a fehérvérsejt száma, bár a terhes állapot mindig megemeli egy kicsit. A fehérvérsejtek megoszlása jó, bár elírta kétszer a neutrofileket, de tudom, hogy a kisebbik mi volt. A pajzsmirigy működésre ható hormon megfelelő. A szorongás nem tesz jót a terhességnek.Nyugi, 32 hét még hátra van!
        Kedves Kérdező!Leveléből nem derült ki, hogy mire gondol, vagy mitől fél. Felteszem, esetleges teherbeeséstől tart. Második együttlétük az ovulációs középidőtől 2-3 nappal korábban volt. Azért ebben lehet kockázat, de a kora terhes állapotra néhány napos korban nem lenne jellemző egy kis rózsaszín folt. Egyszeri észlelésének nincs jelentősége. Ne szorongjon, de miért nem használ korszerű hormonális fogamzásgátlást a nyugodt, bármikori együttlétük érdekében?