• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2289

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Problémája nem mindennapos és ilyenkor híve vagyok annak, hogy a saját lelkiismeretem megnyugvásáért, de elsősorban a maga egyértelmű nyugalmáért kérdezzen meg abban jártas szakembereket, akik genetikai szaktanács adás címmel napirendszerűen rendelnek nagyobb intézményekben, mint a szülészeti klinikák, nagykórházak, éppen a ritka problémák hozzáértő válaszáéval,megoldásával.Kérjen máris sürgősségi időpontot.
    Kedves Vanessza! Próbálja ki magát az edzésen fokozatosan terhelődve, akkor nem lesz baj. De olyan jó lenne leszokni a dohányzásról ennyi egészségügyi probléma után. A nikotin minden szövetnek árt! A méhet nem kell erősíteni. Barátkozzon előre a lombik megoldással.
    Kedves Kérdező! Jogos kíváncsiságát azonnal megválaszolja egy hüvely ultrahangos vizsgálat, ami arra is választ adna, hogyha nem terhes, milyen hormonszinten, milyen vastag nyálkahártyával zavarodott meg a ciklus, és mi a teendő. Ha terhes, javasolt az előzmények után már most a lepényke támogatása hormonnal, ha nem terhes, lehet a mielőbbi teherbeesés létrejöttéhez ovulációt stimuláló gyógyszert szedni.
    Kedves Orsolya! Nyugodtan szedhetőek együtt. Volt-e szünet az öt év szedésben, mert ha nem, kéne 1-2 ciklusnyi, hogy felébredjen a saját hormonrendszere.Amúgy az optimális első szülés idejében van . . .!
    Kedves Kérdező! A jelen állappot még nem ad okt aggodalomra. De a lazább, rövidebb nyakcsatorna relatív kíméletet érdemel: ne végezzen erős tornát, ne cipeljen nagy súlyt, ne végezzen ugró mozdulatokat, ne legyen túl heves a házasélet, ne legyen rendszeresen erőltető székelése, pihenjen többet, és legyen pszichésen kiegyensúlyozott. A rendszeres ellenőrzések kétkezi vizsgálattal majd tisztázzák., hogy van-e esetleg lassú romlás és más teendő. Valószínűleg nem lesz gond.
    Kedves Kérdező! Indítsa el a Liviált, vagy magyar megfelelőjét a Lady-Bon-t.Néhány nap újjá fog születni a tüneteiből. Ebben a szintetikus anyagban nincs aggályos tüszőhormon, nem befolyásolja károsan mindazt amit a tüszőhormon szedésével nem szeretünk. Ha bevált, az ellenőrzések betartásával évekig szedheti, rendben lesz. Kiegészítésül használjon hüvelyében síkosítót, mint a Cikatridina.Olvassa el a használati utasítást.
    Kedves Kérdező!Nem írja, mely diagnózis miatt veszélyeztetett terhes. Ez az érték nem ok a nyugtalanságra. Mindenképpen majd ismétlendő. Ha friss toxoplazma fertőzése lenne, sokkal magasabb értékkel, az ártalmára lehet a magzatnak. Ez nem az. Bízza magát orvosaira és ne szorongjon.
    Kedves Kérdező! A HPV (humán papilloma vírus)vírusmérete miatt természetesen nem látható mikroszkóppal, jelenlétére csak az általa létrehozott hámsejt elváltozásokból tudunk következtetni. Jelen tudásunk szerint fehérjeszerkezetük alapján mintegy 120 fajtáját ismerjük, ezekből csak néhány faj jelenthet évek fennállása után esetleg rosszindulatú sejtelváltozást a méhszájon. A fajta tisztázására szolgál a tipizálással a fehérjeszerkezet meghatározása és számmal ellátott csoportosítása. Bár a menzesz alatti anyagvétel nem feltétlen zavaró,megnyugvása érdekében ismételtesse meg a vizsgálatot más időpontban. Heteken nem múlik. Kis beavatkozást csak magas kockázatú típus eredménye jelentene,ami nem valószínű.
    Kedves Annamari! A miómával nem valószínű, hogy panaszai összefüggnének. Évek múlva menopauzától a mióma el fog tűnni apránként. Terápiás,próbaként el kéne kezdeni 2-3 hónapra szedni egy korszerű hormonális fogamzásgátlót, hogy panaszai megszűnnek-e? Ez csillapítja átmenetileg a míóma fejlődését, pontos és nem erős vérzést jelentetne a szedés idején.Ha javult az állapot, visszatér-e a panasz a befejezéskor? Mert akkor a hormonális hátterének szerepe van a panasz kialakulásában.
    Kedves Ildikó!Nem írja, hogy meddig és mennyit szoptatott, ami alapvető befolyással van a ciklus hiányára vagy kialakulására. Vélhetően nem sokáig szoptatott. Jó volna tudni, hogy a gyakorivá vált vérzések nagyjából egyforma erősek és időtartamúak? Ha minden második gyengébb, rövidebb, nem lehet középidős vérzés? Semmiképpen nem normális a dolog, de tisztázásához a leggyorsabb a hüvelyi ultrahangos vizsgálat lenne, mely a méhnyálkahártya vastagságból és a petefészekben elhelyezkedő domináns tüszőből következtetni tud.Hormontermelési hibát átmeneti gyógyszerrel helyre lehet billenteni hamar.
    Kedves Kérdező! Remény a jövőre,hogy majdani klimaxba érkezésével az endometriózis tünetei teljesen megszűnnek.Sajnos, szétterjedt endometriózis szigetei érinthetik a bélműködést is. Jelenleg hormontermelése csökkentésével lehetne panaszmentesebbé tenni, erre megfelelő gyógyszerek már vannak, beszélje meg orvosával.
    Kedves Kérdező!Ha a közeljövőben még nincs teherbeesési lehetősége, akkor jobban jár az újrakezdett fogamzásgátló szedéssel, ami bizonyos fokig inkább kíméli petefészkét, minthogy ártana.De jó lenne mielőbb megkísérelni a terhességet a nem hibátlan petefészkével. A negyedévenkénti ultrahangos ellenőrzés javasolt.
    Kedves Kérdező! Nem kéne saját menopauzára készülődő hormonrendszerét külső hormonnal befolyásolni. Mirena levétel után álljon át helyi fogamzásgátlóra, többféle is kapható.Mirénáját mielőbb távolíttassa el.
    Kedves Kérdező!Rövid kérdésében nem sok támpontot adott, hogy mire vár választ. Ha terhesség esélye nyugtalanítja, végezzen reggeli első vizeletből tesztet. További fogamzásgátlásra a jövőben többféle megoldás kötött válogathat.Felhelyeztethet újabb korszerű méhen belüli eszközt is.Hormonális fogamzásgátlást lehetőlegV ne indítson negyven felett.
    Kedves Kérdező! Csak azt javasolhatom, hogy szabaduljon meg műtéttel cisztájától. Részben azért, hogy terhesség kihordása zavartalan legyen, részben egy csaknem teniszlabdányi ciszta megrepedése, esetleg megcsavarodása akut műtétet igényelne. A műtét esetleg korszerű laparoszkópos formában megoldható 2-3 nap kórházi tartózkodással.