• Dr. Szalóczy Péter

    Nőgyógyász

    2366

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Szalóczy Péter nyugdíjas szülész-nőgyógyász vagyok. 58 évig, ez év májusáig dolgoztam aktívan, vezető főorvosként, illetve 55 évet a MÁV egészségügyben. Szülészi munkámat az 5000. szülésvezetés után már 20 éve abbahagytam. 28 dolgozatot írtam, melyek öt nyelven jelentek meg. Kedvenc témáim a hormonológia, a meddőség, a csontritkulás, a hüvelyi fertőzések voltak.

    Életutamról részletesen is olvashat a WEBBetegen megjelent Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos című interjúban.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Esedezem, ne képzelődjön. A szövegben egyértelmű, hogy éles határú SOLID, azaz jóindulatú képlet.Az ijesztően hatható tu. ovarii megtévesztő, a szakmában minden térfogattöbblet tumor latinul.A Ca 125 csak biztonsági protokoll, ami végképpen kizárja a rosszindulatúságot. A kis képetet majd időnként,mondjuk most fél év múlva ultrahangosan ellenőrizni illik.
    Kedves Kérdező! Vallom, hogy nincsenek ilyen erős és hosszú panaszt okozó rejtélyek,kideríthetetlen okú tények. Mindenképpen magas szintű és felszereltségű, lehetőleg klinika vagy országos intézmény foglalkozzon összes eddigi leletei ismeretében az üggyel, legjobb lenne , ha teljen új, eddig befolyásmentes intézmény lenne. Még egy gondolat, ami szóba jöhet, gerincoszlop eredetű hiba, odasugárzó fájdalma, melyre az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki.Érdemes lenne gerincéről is egy képalkotó vizsgálat.
    Kedves Kérdező! Valóban sokféle ok eredményezhet rendetlen vagy erős vérzést, ezek hüvelyi ultrahangos vizsgálattal látható, tisztázható okok.(mióma, polip, stb)De a méhnyálkahártya hormonális ellátása hibája a leggyakoribb, mint most önnél is valószínű. Ha késik a vérzés, tovább növekszik a méhnyálkahártya vastagsága, erősebb érkapcsolatok kialakulása miatt erősebb a lelökődéshez a vérzés.Ultrahangos vizsgálattal ez a vastagabbság is jól látható késedelem esetén. Ez esetben hormongyógyszeres kiegészítés lehet szükséges. Ha sokat vérzett, érdemes az esetleg kialakult vérszegénységet laboratóriummal tisztázni.
    Kedves Kérdező! kisajkak, mint észrevette, pigment dúsabb szövetből állnak, mint a szomszéd szövetek. Benne ennek a változatlan, panaszt nem okozó foltosodásnak nincs jelentősége. Természetesen nem eltávolítható. De megnyugvása érdekében menjen el másik nőgyógyászhoz, ahol nagyító szerkezettel,(kolposzkóppal) is megnézik.
    Kedves Kira! A,parovariális ciszta nem a szokásos petefészek tüszőállományból kialakuló folyadéktartalmú lassan növekvő vékony falú gömb, amely,idővel nagy labdányira is megnőhet. Ez a ciszta az embrionális fejlődés idején kialakult sejt rendellenesség,sejt elvándorlás, vastag fala és legtöbbször tartalma van.Mindenképpen érdemes valamikor megoperálni, mert korszerű laparoszkópos módszerrel ez nem nagy beavatkozás. Ha simán megy, három nap után hazamehet legtöbbször a beteg.Lassú növekedése,a vastag fal megrepedése, esetleg megcsavarodása idővel gondot okozhat.
    Kedves Kérdező!A menzesz időszaka átmenetileg hormonális háttérváltozások miatt megváltoztatja a szövetek vérbőségét, beidegzését, ez az ön problémájával nem szokott jelentkezni. Kérem, beszéljen urológussal,és készüljön el egy teljes vizelet vizsgálat, hogy abban minden rendben van.Ha kell,vannak gyógyszerek, melyek a hólyag záróizomtatára és hosszanti összehúzó izomzatára hatnak.
    Kedves Kérdező! Több ezer választ adtam már évek alatt, de az ön kérdése egyedülálló! Tizenhárom diagnosztizált hibát sorol fel eddigi vizsgálatok alapján és hasi fájdalmai eredetét keresi. A leírtak közül csak a ciszta, az összenövés, hegesedés jöhet szóba, de nem tudom elképzelni, hogy ennyi próbálkozás és költség helyett miért nem volt egy széles látókörű klinikai befekvés, kivizsgálás, esetleg egy laparoszkópos hasüregi kontroll és rendbetétel.Kérem, szervezze meg mielőbb!
    Kedves Kérdező!Bár nem tudom, hogy az "itteni" hol lehet,de igazolt genetikai ok miatt önnek mindenképpen ingyenes terhesség megszakítás jár hazai törvényeink szerint. Biztosra veszem, hogy igazolt esetben a világ bármely civilizált országában is. Mielőbb jelentkezzen diagnosztikus igazolásaival.
    Kedves Kérdező! A Barthollin mirigy borsószemnél nagyobb cisztát produkál, mely nem változtatja méretét. Lehet elzáródott faggyúmirigy, lehet szőrtüsző gyulladás, ha mélyebben van hüvelyfali ciszta egyéb,, de mindenképpen nem távolból találgatás a megoldás, hanem egy külső, nőgyógyászati megtekintés. Mutassa meg mielőbb.
    Kedves Szonja! Az esetleges PCOS hormonszint hibája csak szimmetrikus kisebb mellfeszülést okozhat, nem egyoldalit. Kérem, konzultáljon egy sebésszel és nézesse meg ultrahangos vizsgálattal a mellét. Gondolom, hüvelyi vagy kismedencei ultrahangos vizsgálat megnézte a petefészkek állapotát a PCOS diagnózisához, mellyel lehet összefüggésben a vérzés rendellenesség.
    Kedves Kérdező! A kenet eredménye régebbi hámgyulladás tökéletlen hámú gyógyulása, a lázeres kezelés után új, épebb hámos gyógyulás lenne. Egyenlőre az első teljesen negatív kenet eredmányig inkább majd fél évente járjon ellenőrzésre, mint évente. Semmi nagy hiba nincs, ne szorongjon.
    Kedves Kérdező! Az ön életkorában biztosan nincs rosszindulatúság, de sokféle más lehet, cisztácska vagy lobosság, ami miatt mielőbb hüvelyi ultrahangos vizsgálat lesz szükséges.Ne szorongjon, ezek gyakori problémák, mulandók.
    Kedves Kérdező!Ha nem szed hormonális fogamzásgátlót, egyenlőre várjon, jó lenne ha hormonális apró zavarát kompenzálná a szervezete magától és helyreállna a rend. Ha a késedelem 2-3 hétnél hosszabb, kéne egy hasi vagy hüvelyi ultrahangos vizsgálat megmérni a méh nyálkahártya vastagságot, ami a hormonális háttér hibát megmagyarázná.
    Kedves Kérdező! Története közelít a hihetetlenhez! Mióta tud a többszörös, nagy méretű miómás méhéről? Miért nem operálták meg eddig? Szült-e már? Nem volt eddig tünete, panasza, görcsös korszaka, rendetlen vérzése? Hogy mehetett bele szakmai jóváhagyással ebbe a terhességbe? Gondoljon bele: nem a császármetszés itt a fő probléma, hanem hogy ennyi helyen degenerált miómás simaizomszövet beágyazódva nem fogja viselni azt a hatalmas megnyúlást és feszülést, aminek a következő hat hónap alatt ki lenne téve.Komoly veszélye lenne egy idő előtti méhrepesésnek. Kérésem: mielőbb keresse fel eddigi leleteivel a legközelebbi klinikát, de mindenképpen magas szintű intézményt és bízza rájuk a döntést illetve tennivalókat. Nem kis gondot fog okozni nekik. Szívesen hallanék a továbbiakról idővel. Nincs vesztegetni való idő!
    Kedves Kérdező! Biztosan nem rákos, bolyhokról nem szoktak panaszkodni,mutassa meg magát nőgyógyásznak, mert így még találgatni sem lehet.Az éves rendszereres szűrések megóvják a rák félelmét kialakítani.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés