Az erekció hiánya súlyos problémára is utalhat

Medipress
megjelent: 2010.10.14.

A tanulmány 13 országból követett nyomon olyan férfiakat, akiknél már fennállt szívbetegség. Megfigyelték, hogy kialakul-e náluk szívinfarktus vagy stroke. A résztvevőket kikérdezték az erekciós diszfunkcióról is a tanulmány kezdetén, kettő, ill. öt év elteltével.

Az impotencia jó hatásfokkal jelzi előre a szívinfarktust és a halált a magas kockázati körbe tartozó betegek esetén - állítják német kutatók. 1 519 olyan férfit vizsgáltak, akiknél már kialakult a szívbetegség, és azt találták, hogy akiknél impotencia is jelentkezett, kétszeresére nőtt az esélye a szívinfarktusnak és a halálnak, mint a többieknél.

MMM (Merevedés Minőségi Mutatója) kérdőív
Mérje fel a nemzetközileg is elfogadott és ajánlott IIEF (International Index of Erectile Function) teszttel libidóját és merevedési képességének átlagos állapotát! Az eredmény tájékoztató jellegű, de alapul szolgálhat az orvosi vizsgálathoz. Töltse ki MMM kérdőívünket!

A Saarlandi Egyetem jelentése, mely a Circulation című folyóiratban jelent meg, azt sejteti, hogy az impotenciával küzdő férfiaknál ellenőrizni kellene a keringési rendszer esetleges betegségeit is.

Néhány szakértő szerint az orvosoknak 40 év felettiek esetén a kivizsgálásokkor rá kellene kérdezniük az impotenciára is, ez a zavar ugyanis összefügg a hímvessző artériáinak elégtelen működésével.

Ezek az erek sokkal kisebbek a szív ereinél. Néhány férfi esetében ezért a folyamatosan fennálló erekciós zavar az artériák szűkülésének korai előjele lehet.

A tanulmány 13 országból követett nyomon olyan férfiakat, akiknél már fennállt szívbetegség. Megfigyelték, hogy kialakul-e náluk szívinfarktus vagy stroke. A résztvevőket kikérdezték az erekciós diszfunkcióról is a tanulmány kezdetén, kettő, ill. öt év elteltével.

Erőteljesen előrejelez

Potencia teszt

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. Töltse ki a tesztet, és megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e! A potencia teszt kitöltése

Amellett, hogy az impotens férfiak kétszer olyan gyakran halnak meg, vagy szenvednek szívinfarktust, 10 %-kal nő az esélyük a stroke-ra és 20 %-kal a szívelégtelenségre, az életkor és a dohányzás faktorainak rögzítése után is.

Michael Böhm, a vezető szerző elmondta, hogy az erekciós zavarra gyógyszert szedő férfiakat le kellene ellenőrizni a szívbetegségek szempontjából is, de ez sajnos nem mindig történik meg. "A gyógyszerek használnak, a betegek pedig nem jönnek többet.” – mondta Böhm. „Ezeket a férfiakat csak erekciós zavarral kezelik, a háttérben rejlő szívbetegséggel nem. Férfiak egész sorát teszik ki kockázatnak.”

A tanulmány megerősíti azt a korábbi kutatási eredményt, mely összefüggésbe hozta az impotenciát a szívbetegségekkel. A brit szakértők lelkesen fogadták.

Rejtetten

Richard Hobbs, a Birminghami Egyetem háziorvostan professzora elmondta, az orvosok már tisztában vannak ezzel a kapcsolattal, de szerinte ez a tanulmány újabb, nagyobb hangsúlyt adott annak a kérdésnek, hogy az impotenciával küzdő férfiakat ki kell vizsgálni keringési betegségekre is.

Koleszterintáblázat
zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Mike Kirby professzor, aki az erekciós diszfunkcióra és a szívbetegségekre specializálódott, úgy véli, hogy az orvosoknak még több proaktivitásra lenne szükségük. Amellett, hogy az impotens betegeket szűrik a szívbetegségi kockázatokra, el kellene kezdeni magának az impotenciának is a kiszűrését.

„Ez remek bizonyítékot szolgáltat arra, hogy támogassa azt a kampányt, mely az orvosokat akarja rávenni arra, hogy kérdezzenek rá az erekciós zavarokra a rutin keringési felmérés alkalmával.” – mondta Kirby professzor.

Elmondása szerint az impotens betegek gyakran nem fedik fel ezt a problémát az orvosuk előtt, mert szégyellik magukat, és nincsenek tisztában ennek szélesebb körű következményeivel.

''A nemzet szégyene''

Dr. Geoff Hackett, a Sutton Coldfield-i Good Hope Kórház urológus konzultánsa szerint a „nemzet szégyene”, hogy az orvosok a 40 év feletti férfiaknál nem kérdeznek rá az impotenciára. A háziorvosok a szívbetegségek kockázati faktorának felmérésekor a dohányzást és a családi anamnézist veszik figyelembe. Az impotencia azonban ezeknél jóval jelentősebb kockázati tényező.

"Azt az orvost hanyagnak tartják, aki nem kérdez rá a dohányzásra, de az impotenciát rendszeresen kihagyják a kérdések közül.” – mondta. A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Néhány jelentés összefüggésbe hozza az erekciós zavart és a szívbetegségeket, az Egészségügyi Minisztérium pedig folyamatosan ellenőrzi az új és egyre növekvő bizonyítékok garmadát az NHS Egészségügyi Ellenőrző Program tartalmával kapcsolatban.”

Az NSH Egészségügyi Ellenőrző Program ötévente szűrést ajánl fel a 40-74 éveseknek, hogy megelőzzék a szívbetegségeket, stroke-ot, cukorbetegséget és krónikus veseelégtelenséget. A program 2009-ben indult útnak.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Angiográfiás vizsgálat

Mi az angiográfiás vizsgálat? Milyen esetekben ajánlott elvégezni? Lehetnek-e mellékhatásai? Hogyan zajlik a vizsgálat? Mire kell figyelni a vizsgálat...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

A szívnagyobbodás

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során...

Védje az erekcióját - Íme 11 tipp

Az erekciós zavar gyakori az idősebb férfiaknál, azonban nem kell, hogy az öregedés része legyen. Hogyan lehet elkerülni? Íme 11 tipp, amit a...

Hogyan kezelhetőek és előzhetőek meg a merevedési zavarok?

Az állapot hátterében álló ok és az állapot súlyossága mellett érdemes azt is mérlegelni a kezelés kiválasztásánál, hogy mennyi pénzt...

A merevedési zavar kialakulása

A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat...

Merevedési zavar - A baj nem jár egyedül

A merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. A kezelésben ezért az urológus, andrológus mellett a belgyógyász...

Ismerjük a magas vérnyomás rizikófaktorait?

Míg a stressz és étrend - mint a magas vérnyomás kockázati tényezői - erősen élnek a köztudatban, a dohányzást és a túlsúlyt mint kockázati...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.