A menstruáció alatti hasmenés oka és kezelése

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A menstruáció alatti hasmenést a magas prosztaglandinszint is okozhatja. Megfelelő étkezéssel és gyógyszerrel enyhíteni lehet a tünetet.

A menstruáció alatti hasmenésért többek között a prosztaglandinok a felelősök.

A prosztaglandinok hatással vannak a vérnyomásra, az izmok feszültségi állapotára, az anyagcserére és a női ciklusra is.

A menstruáció alatt a méh és a bél összehúzódását, a fájdalmas menstruációt és a görcsös menstruációt a magas porosztaglandinszint is okozhatja.

Ez a cikk is érdekelheti Fájdalmas, görcsös menstruáció - Dysmenorrhoea

Hogyan előzhető meg a hasmenés?

A menstruáció alatti hasmenés enyhíthető bizonyos praktikákkal. A nemszteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a menstruációs fájdalmat és a PMS (premenstruációs szindróma) fájdalmait. Mérsékelt testmozgással javítható a váráramlás, mely a görcsöket, és az ehhez kapcsolódó hasmenést enyhíti. Hasfogó alalmazása kerülendő, mert a bél mozgásának leállításával a helyben bomló bélsár, baktériumok még nagyobb gondot okozhatnak. Bár van olyan eset (pl. utazás), amikor szükség lehet hasfogó alkalmazására, de ezeket leszámítva ne használjuk.

Ez a cikk is érdekelheti A premenstruációs szindróma megelőzése

Ajánlott a fogyasztása a probiotikumokban gazdag ételeknek (pl. joghurt, kefir) és a rostokban gazdag ételeknek a széklet tömörítése érdekében. Sok folyadékot kell inni a folyadékveszteség elkerülése végett. Kerülendő a koffein és a gyorsételek bevitele, mert ezek is fokozzák a bélmozgást.

Ha a széklet véres és erős hasi fájdalom lép fel, ajánlott az orvost felkeresni, mert más probléma is állhat a panaszok mögött! A kifejezett hasi fájdalom, láz, hasmenés, vérzés akár fertőzés jele vagy gyulladásos bélbetegség fellángolása is lehet, ami egy időben is jelentkezet a menstruáció idejével.

Tovább Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.