A menstruáció alatti hasmenés oka és kezelése

Szerző: WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A menstruáció alatti hasmenést a magas prosztaglandinszint is okozhatja. Megfelelő étkezéssel és gyógyszerrel enyhíteni lehet a tünetet.

A menstruáció alatti hasmenésért többek között a prosztaglandinok a felelősök.

A prosztaglandinok hatással vannak a vérnyomásra, az izmok feszültségi állapotára, az anyagcserére és a női ciklusra is.

A menstruáció alatt a méh és a bél összehúzódását, a fájdalmas menstruációt és a görcsös menstruációt a magas porosztaglandinszint is okozhatja.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Fájdalmas, görcsös menstruáció - Dysmenorrhoea

Hogyan előzhető meg a hasmenés?

A menstruáció alatti hasmenés enyhíthető bizonyos praktikákkal. A nemszteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a menstruációs fájdalmat és a PMS (premenstruációs szindróma) fájdalmait. Mérsékelt testmozgással javítható a váráramlás, mely a görcsöket, és az ehhez kapcsolódó hasmenést enyhíti. Hasfogó alalmazása kerülendő, mert a bél mozgásának leállításával a helyben bomló bélsár, baktériumok még nagyobb gondot okozhatnak. Bár van olyan eset (pl. utazás), amikor szükség lehet hasfogó alkalmazására, de ezeket leszámítva ne használjuk.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! A premenstruációs szindróma megelőzése

Ajánlott a fogyasztása a probiotikumokban gazdag ételeknek (pl. joghurt, kefir) és a rostokban gazdag ételeknek a széklet tömörítése érdekében. Sok folyadékot kell inni a folyadékveszteség elkerülése végett. Kerülendő a koffein és a gyorsételek bevitele, mert ezek is fokozzák a bélmozgást.

Ha a széklet véres és erős hasi fájdalom lép fel, ajánlott az orvost felkeresni, mert más probléma is állhat a panaszok mögött! A kifejezett hasi fájdalom, láz, hasmenés, vérzés akár fertőzés jele vagy gyulladásos bélbetegség fellángolása is lehet, ami egy időben is jelentkezet a menstruáció idejével.

Olvasson tovább! Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

Fájdalmas, késik, kimarad - A...

A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka....

Az első menstruáció

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb...

Hogyan változtassunk a menstruáció...

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt...

Fogamzásgátlók használata mellett...

Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya...

A menstruációs görcsök hatása

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.