• A menstruáció alatti hasmenés oka és kezelése

    Szerző: WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A menstruáció alatti hasmenést a magas prosztaglandinszint is okozhatja. Megfelelő étkezéssel és gyógyszerrel enyhíteni lehet a tünetet.

    A menstruáció alatti hasmenésért többek között a prosztaglandinok a felelősök.

    A prosztaglandinok hatással vannak a vérnyomásra, az izmok feszültségi állapotára, az anyagcserére és a női ciklusra is.

    A menstruáció alatt a méh és a bél összehúzódását, a fájdalmas menstruációt és a görcsös menstruációt a magas porosztaglandinszint is okozhatja.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Fájdalmas, görcsös menstruáció - Dysmenorrhoea

    Hirdetés

    Hogyan előzhető meg a hasmenés?

    A menstruáció alatti hasmenés enyhíthető bizonyos praktikákkal. A nemszteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a menstruációs fájdalmat és a PMS (premenstruációs szindróma) fájdalmait. Mérsékelt testmozgással javítható a váráramlás, mely a görcsöket, és az ehhez kapcsolódó hasmenést enyhíti. Hasfogó alalmazása kerülendő, mert a bél mozgásának leállításával a helyben bomló bélsár, baktériumok még nagyobb gondot okozhatnak. Bár van olyan eset (pl. utazás), amikor szükség lehet hasfogó alkalmazására, de ezeket leszámítva ne használjuk.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A premenstruációs szindróma megelőzése

    Ajánlott a fogyasztása a probiotikumokban gazdag ételeknek (pl. joghurt, kefir) és a rostokban gazdag ételeknek a széklet tömörítése érdekében. Sok folyadékot kell inni a folyadékveszteség elkerülése végett. Kerülendő a koffein és a gyorsételek bevitele, mert ezek is fokozzák a bélmozgást.

    Ha a széklet véres és erős hasi fájdalom lép fel, ajánlott az orvost felkeresni, mert más probléma is állhat a panaszok mögött! A kifejezett hasi fájdalom, láz, hasmenés, vérzés akár fertőzés jele vagy gyulladásos bélbetegség fellángolása is lehet, ami egy időben is jelentkezet a menstruáció idejével.

    Olvasson tovább! Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Forrás: WEBBeteg
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.11.20 17:05, Megjelenés: 2011.04.25 14:00
   • Cikkajánló

    Felfázás

    Felfázás

    B. M., szakfordító

    A hideg hónapokban a leggyakoribb panaszok egyike. Hogyan kerülhető el?

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Az első menstruáció

    A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

    A premenstruációs tünetegyüttes

    Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Ez a premenstruációs tünetegyüttes.

    Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

    A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.

    Hogyan változtassunk a menstruáció idején?

    Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt várjuk. Például egy régen várt utazást szeretnénk vérzésmentesen átélni vagy az esküvő napján nem szeretnénk a havi vérzéssel foglalkozni.

    A menstruáció késése és késésének okai

    A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülő korban és a 40-45 év fölöttieknél is.

    A menstruációs görcsök hatása

    A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.