Neurológiai betegségek

Neurológiai betegségek

A prionfehérjék idegrendszeri szerepe

MTI
2010-01-27 22:55

A prionfehérjékre az elmúlt években irányult a tudósok figyelme, amikor a szivacsos agyvelősorvadás, például a kergemarhakór, illetve embernél a Creutzfeldt–Jacob-kór hátterét keresték.

Új lehetőség a szklerózis multiplex kezelésére

MTI
2010-01-22 23:50

A szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást - közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat szerdán megjelent számában.

Ritka vírust aktivál a gyógyszer

MTI
2009-09-10 14:46

A szklerózis multiplex kezelésére használt egyik szer felébreszt és felerősít egy ritka, agyat megtámadó vírust - közölték szerdán amerikai kutatók.

Terhesség és epilepszia - Minden, amit tudnia érdemes

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2009-09-07 05:10

Míg régebben az epilepsziás nőknek nem tanácsolták a teherbeesést, ez mára szerencsére már megváltozott. A korai, rendszeres magzati ellenőrzéseknek köszönhetően az epilepsziában szenvedő nők több mint 90 százaléka egészséges gyermeknek ad életet.

A babaarc ugyanúgy hat, mint a kábítószer?

MTI
2009-06-08 17:01

A bájos gyermekarcok a női agyban ugyanazt a területet aktivizálják, mint a kábítószerek. Mindkét esetben az úgynevezett jutalomközpont kerül ingerületbe - közölte a münsteri Wilhelms Egyetem. Melanie Glocker és Norbert Sachser neurobiológusok pennsylvaniai kollégáikkal vizsgálták a gyermeki vonások által kiváltott reakciókat.

Subarachnoidealis ciszta - mi az?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2009-05-24 17:35

"CT-én a következőt írták: a jobb féltekében, temporálisan leírt elváltozás a CT morphologiai kép alapján inkább kis subarachnoidalis cisztának felel meg. Mit jelent ez?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.