• Egy agysejt elég a bénult izmok aktiválásához

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egyetlen apró agysejt is képes visszaállítani a megbénult izmok akaratlagos mozgását - állapították meg majomkísérletekkel amerikai tudósok. Felfedezésük sok gerincsérült betegen segíthet idővel. Majmok ugyanis néhány perc alatt képesek voltak új idegsejtet bekapcsolni megbénított izmuk aktiválásához.

    Egyetlen apró agysejt is képes visszaállítani a megbénult izmok akaratlagos mozgását - állapították meg majomkísérletekkel amerikai tudósok. Felfedezésük sok gerincsérült betegen segíthet idővel. Majmok ugyanis néhány perc alatt képesek voltak új idegsejtet bekapcsolni megbénított izmuk aktiválásához.

    Hirdetés

    A Washingtoni Egyetem kutatói úgy szimulálták a gerincsérülést - amely elvágja az idegi összeköttetést az agy és egy mozgató izom között - hogy majmoknak injekcióval megbénították a csuklójukat. A kísérleti állatok agyába elektródát ültettek, amely érzékelte a mozgatóközpont elektromos tevékenységét. Az agyi jeleket egy számítógépen és vezetékeken keresztül a megbénított csuklóizmokba ültetett elektródákhoz juttatták.

    Mivel az elektromos jelek továbbításához nem volt szükség nagy számítási teljesítményre, így elég volt egy mobiltelefon méretű komputer, amely a kísérleti állatok testére volt erősítve.

    Tíz perc kellett a majmoknak

    A majmok már a kísérlet előtt ismertek egy egyszerű videójátékot, amelyet viszont nem voltak képesek játszani bénult csuklóval. Az agyi jelek elektródás átadásával viszont nagyon gyorsan újra tudták mozgatni a csuklójukat. Ez csak úgy lehetséges, ha az agyban egy másik idegsejt vette át az izom irányítását. A majmok átlagosan 10 perc alatt képesek voltak egy új neuront "betanítani" a csuklóizom mozgatására annyira, hogy újból tudják játszani a videójátékot.

    A tudósok gyakorlatilag bárhová ültették az agy mozgató központjában az elektródát, szinte bármely sejt képes volt átvenni az izom mozgatását.

    Egyetlen agysejt elég

    Már korábban is végeztek olyan kísérletet, amelyben majom agyához kapcsoltak vezetékkel motorokkal hajtott komputervezérlésű művégtagot. Ott azonban sokkal nagyobb számítógépes kapacitásra volt szükség, mert lényegében ki kellett találni, hogy mire gondol az állat.

    Az új eljárásnak viszont az a lényege, hogy az agy egyetlen sejtje és a bénult izom között hoznak létre egy összeköttetést, és aztán az agy dolga megtanulni, hogy ezt a kapcsolatot mire tudja felhasználni. Mindenesetre a tapasztalat szerint egyetlen agysejt nemcsak egy izmot, hanem akár 10-15 izomból álló izomcsoportot is képes aktiválni. Ennyivel már egy beteg képes lehet megragadni egy kávéscsészét vagy akár járni is.

    A legérdekesebb az, hogy ehhez olyan agysejt is alkalmas, amelynek normálisan semmilyen szerepe sincs a mozgásban.

    Évekre van még szükség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az emberi alkalmazáshoz azonban még sok problémát meg kell oldani. A fertőzés elkerülése érdekében az egész berendezésnek olyan aprónak kell lennie, hogy be lehessen ültetni, és ne kelljen vezetékeknek áthatolniuk a bőrön. Az elektródáknak akár éveken át stabilan meg kell maradniuk egy helyben, hogy érzékelni tudják az neuronok tevékenységét.

    A humán klinikai kipróbálásra is még éveket kell várni.

    A kísérletről Chet Moritz kutatásvezető számolt be egy párizsi sajtóértekezleten szerdán.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2008.10.16 14:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Évtizedek lélegeztetőgépen - Elképesztő élni akarás

    Krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

    Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét

    Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét, akik Libériában fertőződtek meg és ott kapták a kezelést is. A szert egy kis kaliforniai cég fejlesztette.

    Az Alzheimer-kór kialakulását jelzi előre egy új amerikai vérvizsgálat

    Az Alzheimer-kór kialakulását jelzi előre egy új amerikai vérvizsgálat, amely a vérzsírok szintjéből 90 százalékos pontossággal kimutatja, kialakul-e a betegség három éven belül.

    Emberi DNS állatokban? - Tanulmány

    Noha már évek óta folynak olyan kísérletek, amelyekben állati géneket emberivel helyettesítenek, vagy emberi szerveket növesztenek állatokban, a brit Orvosi Tudományok Akadémiájának tudósai a kutatások továbbfejlesztése előtt meg akarnak bizonyosodni róla, hogy az emberek tisztában vannak vele, mi zajlik a laboratóriumokban.

    Mesterséges agy tíz éven belül?

    Akár egy évtizeden belül lehetővé válik a működőképes mesterséges agy létrehozása - jelentette be egy oxfordi konferencián Henry Markram professzor, a Blue Brain Project igazgatója.

    A jobb nyelvi készség óvhat az Alzheimer-kór tüneteitől

    Azok az emberek, akik fiatal felnőtt korukban fejlettebb nyelvi készséggel rendelkeznek, könnyebben tartják meg tiszta gondolkodásukat idős korukban még akkor is, ha az Alzheimer-kórra jellemző elváltozások kifejlődtek agyukban - közölték kutatók a Neurology című szakfolyóirat csütörtökön megjelent számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.