• Felfedezték az Alzheimer-kórra hajlamosító gént

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai tudósok találtak egy gént az X kromoszómán, amely hajlamosít az Alzheimer-betegségre. Ez a génkifejeződés gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

    A Mayo klinika kutatói kimutatták, hogy azok a nők, akik mindkét szülőjüktől öröklik a PCDH11X jelű gén egy bizonyos változatát, azok sokkal könnyebben betegszenek meg Alzheimer-kórban. Az ilyen nőknél, akiknek két példányban van meg ez a génvariáns, csaknem kétszer nagyobb az Alzheimer kockázata.

    Hirdetés

    Ha egy példányban van meg ez a génkifejeződés, akkor is nagyobb a kockázat, mint amikor hiányzik ez a génvariáns.

    Mivel a kérdéses gén az X kromoszómán található, így két példányban csak nőknél fordulhat elő, mivel a nőknek van két X kromoszómájuk, a férfiaknak egy X és egy Y. Tehát csakis nők örökölhetik ezt a bizonyos génvariánst mindkét szülőjüktől.

    Az Alzheimer az agy sorvadásos betegsége, ma még nincsen rá gyógymód, és az okát sem tudják pontosan. Eddig egyetlen génnek, az APOE 4-nek bizonyos variánsait hozták összefüggésbe a betegséggel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felfedezés azonban nem jelenti azt, hogy a nők nagyobb veszélyben lennének. Feltételezik, hogy más genetikai vagy környezeti tényezők a férfiaknál kiegyensúlyozhatják a PCDH11X gén előfordulásának hatását.

    A Mayo Klinika kutatói 844 Alzheimer-es páciens és 1.255 egészséges kontrollszemély teljes génállományát vizsgálták meg a betegség lehetséges genetikai okát keresve. Miután megtalálták a PCDH11X gént, megismételték a tesztet egy lényegesen nagyobb csoporton, 1.547 betegen és egy kicsit kisebb kotrollcsoporton, és ekkor is igen magas fokú kapcsolatot találtak a gén jelenléte és az Alzheimer-betegség között.

    De további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy pontosan hogyan is befolyásolja ez a gén az idegrendszert.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon becslés szerint 37 millió ember él időskori elbutulással, aminek a fő oka az esetek többségében az Alzheimer-kór.

    Az amerikai felfedezésről a Nature Genetics legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.12 19:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

    A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

    Már heti két és fél órás sportolással is hatékonyan léphetünk fel a memóriavesztés ellen. A rendszeres testmozgás hatékonyabbnak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés.

    Mire jó a currys étel?

    Heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát - állítják amerikai kutatók. A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják.

    Alzheimer-kór ellen kávéval?

    A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.