• Szívgyógyszerrel a rossz emlékek ellen?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Holland kutatók úgy vélik, egyes szívgyógyszerek képesek kitörölni a félelmet keltő, rossz emlékeket az agyból.

    A kutatók szerint a béta-blokkoló gyógyszerek segíthetnek azokon a betegeken, akik valamilyen traumatikus esemény utóhatásaitól szenvednek, azáltal, hogy megváltoztatják a memóriát.  Ezt 60 felnőtt részvételével folytatott kutatási eredményükkel támasztják alá, melyről a Nature Neuroscience számolt be.

    Hirdetés

    Brit tudósok felvetik az emberi agy befolyásolásának etikai kérdését. Veszélyesnek tartják, hogy pusztán gyógyszertani céllal vizsgáljanak szorongásos, fóbiákkal küzdő betegeket. Emellett szerintük fennáll annak is a veszélye, hogy az eljárás a jó emlékeket is érinti.

    A holland kísérlet során a kutatók mesterségesen idéztek elő rossz emlékeket: a résztvevőknek pókokat ábrázoló képeket mutattak és egyidejűleg enyhe elektrosokkot kaptak, hogy így rögzítsék a rossz emléket. Egy nappal később a résztvevőket két csoportra osztották, az egyik tagjai propranolol béta blokkolót, a másiké placebót kaptak, mielőtt újra megmutatták nekik ugyanazokat a képeket. A kutatók azt vizsgálták, mennyire riadtan reagáltak a résztvevők a képek láttán, miközben hirtelen hangokat is lejátszottak nekik.

    Törölhető memória?

    Azok, akik a kísérlet előtt béta blokkolót kaptak, sokkal kevesebb félelemmel reagáltak, mint  placebót kapott társaik.Másnap, mikor a gyógyszer kiürült a szervezetükből, újratesztelték őket, s azt tapasztalták, hogy a béta blokkolót kapók kevésbé ijedtek meg.

    A kutatást vezető Dr. Merel Kindt szerint, noha az emlékek érintetlenek voltak, azok érzelmi intenzitása tompítható. Dr. Kindt hangsúlyozza az eljárás jelentőségét a poszttraumás stressz kezelésénél, illetve más, rossz emlékhez kapcsolódó problémától szenvedő ember megsegítésénél.

    Etikátlan?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eljárás ellenzői szerint azonban ez a kísérlet csak azt bizonyítja, hogy a béta blokkoló tompítja a félelemre adott válaszreakciót, emellett kiemelik az emlékek fontosságát abból a szempontból, hogy a rossz emlékek szerepe többek között az, hogy tanuljunk a hibáinkból.

    ?A rossz emlékek eltávolítása megváltoztatja a személyiségünket, hiszen az emlékeinkre adott válaszreakciók által leszünk azok, akik vagyunk. Egyes ritka esetekben előnyös lehet az eljárás, ám mielőtt töröljük a rossz emlékeket, alaposan meg kell vizsgálni annak hatásait a betegre és a  társadalomra? ? állítja John Harris, a Manchesteri Egyetem Bioetika professzora.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
    Legutóbb frissült: 2009.02.19 13:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szívelégtelenség kezelése

    A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak.

    Szorongás - Milyen terápia javasolt?

    Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy szorongási rendellenességgel küzd. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Hogyan kezelhető a szorongás?

    Évekkel korábban megjósolható az Alzheimer-kór

    Már évekkel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet a betegség egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki - olvasható az Index oldalán.

    Ginkgo biloba és a memória

    A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű növény. A modern orvostudomány több kedvező élettani hatását is számontartja, illetve vizsgálja. A következőkben ezeket tekintjük át.

    Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

    A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

    A Lewy-testes betegség

    A Lewy-testes betegség a demencia egyik formája, mely tüneteiben hasonlóságot mutat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórral. Ezen betegségek a szervezetünk fehérjéinek letöredezett darabkáiból képződött kóros aggregátumok lerakódásával kezdődnek. Az aggregátumok részben a sejteken kívül helyezkednek el (ilyenek pl. az Alzheimer-betegség plakkjai), részben viszont a sejten belül zárványokat alkotnak (pl. a synuclein a Lewy-testekben). Cikkünkben a betegség okairól, tüneteiről, diagnosztizálásáról és kezeléséről olvashat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások