Szívgyógyszerrel a rossz emlékek ellen?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Holland kutatók úgy vélik, egyes szívgyógyszerek képesek kitörölni a félelmet keltő, rossz emlékeket az agyból.

A kutatók szerint a béta-blokkoló gyógyszerek segíthetnek azokon a betegeken, akik valamilyen traumatikus esemény utóhatásaitól szenvednek, azáltal, hogy megváltoztatják a memóriát. Ezt 60 felnőtt részvételével folytatott kutatási eredményükkel támasztják alá, melyről a Nature Neuroscience számolt be.

Brit tudósok felvetik az emberi agy befolyásolásának etikai kérdését. Veszélyesnek tartják, hogy pusztán gyógyszertani céllal vizsgáljanak szorongásos, fóbiákkal küzdő betegeket. Emellett szerintük fennáll annak is a veszélye, hogy az eljárás a jó emlékeket is érinti.

A holland kísérlet során a kutatók mesterségesen idéztek elő rossz emlékeket: a résztvevőknek pókokat ábrázoló képeket mutattak és egyidejűleg enyhe elektrosokkot kaptak, hogy így rögzítsék a rossz emléket. Egy nappal később a résztvevőket két csoportra osztották, az egyik tagjai propranolol béta blokkolót, a másiké placebót kaptak, mielőtt újra megmutatták nekik ugyanazokat a képeket. A kutatók azt vizsgálták, mennyire riadtan reagáltak a résztvevők a képek láttán, miközben hirtelen hangokat is lejátszottak nekik.

Törölhető memória?

Azok, akik a kísérlet előtt béta blokkolót kaptak, sokkal kevesebb félelemmel reagáltak, mint placebót kapott társaik.Másnap, mikor a gyógyszer kiürült a szervezetükből, újratesztelték őket, s azt tapasztalták, hogy a béta blokkolót kapók kevésbé ijedtek meg.

A kutatást vezető Dr. Merel Kindt szerint, noha az emlékek érintetlenek voltak, azok érzelmi intenzitása tompítható. Dr. Kindt hangsúlyozza az eljárás jelentőségét a poszttraumás stressz kezelésénél, illetve más, rossz emlékhez kapcsolódó problémától szenvedő ember megsegítésénél.

Etikátlan?

Az eljárás ellenzői szerint azonban ez a kísérlet csak azt bizonyítja, hogy a béta blokkoló tompítja a félelemre adott válaszreakciót, emellett kiemelik az emlékek fontosságát abból a szempontból, hogy a rossz emlékek szerepe többek között az, hogy tanuljunk a hibáinkból.

?A rossz emlékek eltávolítása megváltoztatja a személyiségünket, hiszen az emlékeinkre adott válaszreakciók által leszünk azok, akik vagyunk. Egyes ritka esetekben előnyös lehet az eljárás, ám mielőtt töröljük a rossz emlékeket, alaposan meg kell vizsgálni annak hatásait a betegre és a társadalomra? ? állítja John Harris, a Manchesteri Egyetem Bioetika professzora.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.