• Parkinson-kór: Két gén és a mangán növeli a kockázatot

    Szerző: MTI/AFP

    Két hibás génnel együttesen járulhat hozzá a Parkinson-kór kialakulásához a mangán, az emberi szervezet egyik fontos nyomeleme - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics szaklap vasárnapi keltezésű számában.

    A Parkinson-kór az idegrendszert támadja meg, s az agy egyik nélkülözhetetlen ingerületátvivő anyagát, a dopamint termelő sejtek pusztulását okozza. Tünete lehet egyebek közt a remegés, izommerevség, egyensúlyzavar, mozgási nehézség.

    Hirdetés

     A mangán

    A mangán kis mennyiségben található a szervezetben (mintegy 10-20 mg), ennek ellenére részt vesz számos enzim felépítésében és működésben. Bővebben a mangánról.

    Az úgynevezett alfa-szinuklein fehérje túltermelődését már korábban összekötötték a Parkinson-kór kialakulásával.

    A Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársai élesztősejteken végzett kísérleteikkel bizonyították, hogy a bűnös fehérje káros hatásait jelentősen csökkentheti egy másik (ATP13A2 jelű) fehérje jelenléte.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A jótékony fehérje a nyomelemek, főként a mangán szállításában játszik szerepet, utóbbi a Parkinson-kór ismert kockázati tényezője. A Susan Lindquist vezette csoport úgy találta, hogy azok az élesztősejtek, melyek génmódosítás miatt nem termelték a "jó" fehérjét, érzékenyebbek voltak a mangánnal szemben. Ugyanezt a genetikai kölcsönhatást patkányidegsejtekkel végzett laboratóriumi kísérleteik is igazolták.

    A két fehérjét kódoló gének aktivitásának, valamint a mangán hatásának vizsgálata közelebb vihet a Parkinson-kór hátterének megértéséhez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.02.02 14:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magyar fejlesztésű szoftver a Parkinson-kór ellen

    A Clavicont egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki, mely a Parkinson-kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni. A magyar startupról Urszin Sándor igazgatóval beszélgettünk.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Génterápiával a Parkinson-kór ellen

    A terápia után a makákó majmokon nem jelentkeztek azok a mellékhatások, amelyeket a Parkinson-kór jelenlegi gyógyszeres kezelése kivált, például az önkéntelen izomrángások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások