Vészhelyzetben élesedik a szaglóképességünk

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Kiszagoljuk a veszélyt? Egy új tanulmány szerint a vészhelyzet növeli az emberi szaglószerv érzékenységét, megváltoztatja a különféle szagokhoz való viszonyunkat.

A kutatásban 12 egészséges felnőtt vett részt, akikkel különféle szagteszteket végeztek, miközben az agyukat mágneses rezonancia érte. Először a résztvevőknek két, üvegben lévő anyagot kellet megszagolniuk, melyek illata majdnem egyforma volt, mivel ugyanazon anyag két változata voltak. A különbséget senki nem érezte közülük.

Abban az esetben azonban, mikor kellemetlen, ám kibírható elektrosokkot kaptak, nagyon gyorsan felismerték a különbséget a kétféle anyag szaga között. Az agyműködés is más képet mutatott, mikor a "veszélyes" anyagot szagolták (azt, ami alatt az elektrosokkot kapták), mint a "biztonságos" anyag szaglása közben.

A kutatók szerint mindez az evolúciós fejlődéssel magyarázható, hiszen a túléléshez szükséges ez a fajta érzékenység, hogy a tengernyi információ közül meg tudjuk különböztetni, mi az, ami veszélyt jelenthet a számunkra, megtanít jobban odafigyelni a környezetünkre.

A kutatók szerint eme képességnek a csökkenése lehet a válasz sok szorongásos megbetegedés kialakulására.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

A szemek egészsége, az agy épsége

A szemek egészségi állapota utalhat arra, ha adott egyénnél esetleg a demencia fokozott kockázata áll fenn. Kutatók legújabb megállapítása szerint...

Akár Alzheimer-kórra is...

Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.