• Vészhelyzetben élesedik a szaglóképességünk

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Kiszagoljuk a veszélyt? Egy új tanulmány szerint a vészhelyzet növeli az emberi szaglószerv érzékenységét, megváltoztatja a különféle szagokhoz való viszonyunkat.

    A kutatásban 12 egészséges felnőtt vett részt, akikkel különféle szagteszteket végeztek, miközben az agyukat mágneses rezonancia érte. Először a résztvevőknek két, üvegben lévő anyagot kellet megszagolniuk, melyek illata majdnem egyforma volt, mivel ugyanazon anyag két változata voltak. A különbséget senki nem érezte közülük.

    Hirdetés

    Abban az esetben azonban, mikor kellemetlen, ám kibírható elektrosokkot kaptak, nagyon gyorsan felismerték a különbséget a kétféle anyag szaga között. Az agyműködés is más képet mutatott, mikor a "veszélyes" anyagot szagolták (azt, ami alatt az elektrosokkot kapták), mint a "biztonságos" anyag szaglása közben.

    A kutatók szerint mindez az evolúciós fejlődéssel magyarázható, hiszen a túléléshez szükséges ez a fajta érzékenység, hogy a tengernyi információ közül meg tudjuk különböztetni, mi az, ami veszélyt jelenthet a számunkra, megtanít jobban odafigyelni a környezetünkre.

    A kutatók szerint eme képességnek a csökkenése lehet a válasz sok szorongásos megbetegedés kialakulására.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Módosítva: 2008.07.28 16:24, Megjelenés: 2008.07.28 16:24
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

    Mi okozhatja a szaglás csökkenését?

    A szaglás csökkenését nátha vagy túlzásba vitt orrcsepp-, orrspray-használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.

    Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

    Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.