Csökkenthető a Parkinson-kór kockázata

Szerző: FH

Svájci kutatók szerint bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mérséklik a Parkinson-kór kockázatát. Kiderült, hogy az úgynevezett kalciumcsatorna-blokkolók tartós szedése esetén 23 százalékkal csökkent a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség előfordulása.

Kalciumcsatornának a sejtfal meghatározott molekuláit nevezik, amelyeken át bejuthat a sejtbe a kalcium. A kalciumcsatorna-blokkolók gátolják, hogy a kalcium a szívizom vagy az érfal sejtjeibe épüljön. Ettől tágulékonyabbak lesznek az erek, és kevésbé húzódnak össze a szívizmok.

A Baseli Klinika kutatói mintegy hétezer 40 év feletti brit páciens adataiból vonták le a következtetésüket.

A kutatók - akik a Neurology című amerikai akadémiai szakfolyóiratban jelentették meg beszámolójukat - csak az összefügés tényét állapították meg, de a kalciumcsatorna-blokkolóknak a Parkinson-kórra gyakorolt hatásmechanizmusát nem ismerik.

Más típusú vérnyomáscsökkentő szerek nem befolyásolják a Parkinson-betegség gyakoriságát.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Ultrahangos kezelés a Parkinson-kóros...

Új megoldással, ultrahangos kezeléssel csökkentik a remegést a Parkinson-kórban és az esszenciális remegésben szenvedőknél. Ez az eljárás...

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.