• Demenciáben szenvedő ellátása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szappanos Zsuzsanna! Tanácsát szeretnénk kérni egy rokonommal kapcsolatban, aki 79 éves nő. Körülbelül 4 éve lehetett észrevenni, hogy néha elfelejt dolgokat. A háziorvos megvizsgálta és szakrendelésre küldte, amire nem tudta a férje elvinni, mert azzal a kifogásolta a vizsgálatot, hogy ő "nem hülye". Notropilt írt fel neki, de az előző kifogása miatt nem szedi. Ezenkívül szed pár vitamint, de azokat se fogadja el mindig. Néha enyhén agresszív, szellemileg néha nem ismeri meg a férjét, előfordult már, hogy fejben 40 - 50 évvel korábbi időben járt. Nem lehet rávenni a fürdésre, mosakodásra, öltözék cseréjére, fésülködésre, körömvágásra...stb. Ha a férje ezekre megkéri, felháborodik, ideges lesz, szidalmazza. Van amikor arra hivatkozik, hogy már megmosakodott vagy megfürdött, mert feltehetőleg ő úgy emlékszik rá. Megpróbált ürügyet keresni a mosakodásra (pl. hogy orvoshoz kell mennie), de ez sem jön be mindig. Az lenne a kérdés, hogy hogyan tudnánk rávenni ezekre az alapvető dolgok elvégzésére, anélkül, hogy megsértődés, vagy felháborodás lenne a vége (ugyanis ő jogosan nem akar megmosakodni, hisz úgy emlékszik rá, hogy már megtette). Köszönjük!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Alzheimer-kór témában

        Kedves Kérdező! Sajnos, -mint az leveléből kiderül, - a beteg nem részesült gyógyszeres kezelésben. Ezek, ha nem is gyógyítják a demenciát, de enyhíthetik a lefolyását. A leírt magatartászavarban szerepet játszhat a hölgy előző személyisége is. Valószínűsítem, hogy a problémát megelőzően is meghatározó személyiség lehetett, ezért nem tűri, hogy irányítsák. A vele való kommunikáció során ezért el kell kerülni azt a látszatot, hogy az eseményeket már nem ő irányítja.Ehhez sok tapintat, ötletesség, beleérző képesség szükséges, az erőszakos fellépés soha nem lehet eredményes. A szükséges higiénés tevékenységet örömszerző programként érdemes felkínálni, nem kötelezőnek. Meggyőződésem, hogy feszültségoldó hatású gyógyszerrel még mindig eredményt lehetne elérni, ezt a háziorvos is fel tudná írni. A gyógyszerek "becsempészésére" is léteznek trükkök.Legfontosabb a beteg és ápolója közti megértő, bizalmi kapcsolat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. március 29., 10:32; Megválaszolva: 2018. március 30., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: