Idegek téma

A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2022-12-11 20:03
Neuropátia
A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

Forró, száraz talpak - mire utalnak? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus - 2021-07-06 07:03
Esténként a talpam felforrósodik és ehhez társul a talpszárazság érzete. Szinte minden este zsíros krémmel kenem be, hogy ne keljek fel éjszaka arra, hogy annyira forró és száraz a talpam, hogy nem tudok tőle aludni. Mi lehet ez? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tarlov-ciszta - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2020-08-06 07:05
Szinte alig van köztünk néhány olyan szerencsés, aki még soha nem érzett enyhébb-súlyosabb, hosszabb-rövidebb ideig tartó deréktáji fájdalmat. Ennek a tünetnek a hátterében számos, különböző súlyosságú kórkép állhat, ezek között egy viszonylag ritka, de aránylag jól kezelhető elváltozás az úgynevezett Tarlov-ciszta.

A bordaközi idegzsába és a neuralgiás fájdalom

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2018-07-06 20:21
A bordaközi idegzsába sokszor hónapokig is kínozhatja a betegeket. A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor orvoshoz forduljon. Mi okozza, mik a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

Idegsejtek

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 12:47

Az idegsejt vagy neuron az idegrendszer legkisebb, önállóan működő egysége. Az idegsejtet sejthártya határolja, fő tömegét pedig a sejttest teszi ki, a sejttest kocsonyás, nagy víztartalmú anyaga a sejtplama. Az idegsejtek plazmájának rövid nyúlványai a dendritek, a hosszúk (amiből ált. csak egy van sejtenként) az axon(ok).

Az axonokat körülvevő támasztósejtek alkotják a velőshüvelyt. A velőshüvellyel körülvett axont nevezzük idegrostnak. Az axonon befűződések találhatóak , ezek velőshüvely nélküli, csupasz részek.

Az ingerület idegsejtről idegsejtre terjed. A köztük lévő kapcsolódási helyek a szinapszisok.

- A multipoláris neuronok az agyban és a gerincvelőben helyezkednek el. Egy hosszú nyúlványa és több dendritje van.

- A pszeudounipoláris neuronok például a gerincvelőben fordulnak elő. A sejttestből egy nyúlvány indul ki, majd két egyenrangú nyúlvánnyá ágazik el.

- Bipoláris neuronok vannak például a retinában. Két hosszú nyúlvánnyal rendelkezik.

- Piramissejtek az agykéregben vannak, axonjai, a nyúltvelői piramis nevű részen áthaladva a gerincvelőt elérik.