Milyen problémákra jó a pszichoterápia?

szerző: Schellenberger Viktória, pszichológus - WEBBeteg
megjelent:

Sokszor hallottuk már és szerencsére egyre többen gondolják így: segítséget kérni nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk, hanem inkább azt, hogy készen állunk egy másfajta forgatókönyvre, ami megkönnyítheti, vagy legalábbis megváltoztathatja az addigra már nem jól működő stratégiákat.

A téma cikkei

2/1 Milyen problémákra jó a pszichoterápia?
2/2 Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A legtöbb ember élete során kerülhet olyan helyzetbe, amikor az addig bevált problémamegoldó stratégiák valamiért nem működnek. Nem haladunk egyről a kettőre, a probléma nap, mint nap vagy időről-időre egymáshoz hasonló szituációkban megnehezíti a normál életvezetést, a barátokkal hosszan és sokszor átbeszélt esték már nem nyújtanak megoldást, olyan, mintha elvesztenénk értékeinket, nincs megfelelő viszonyítási pont, és csak úgy “vagyunk”, előrelépés és fejlődés nélkül.

Előfordulhat azonban az is, hogy minden rendben az életünkkel, képesek vagyunk alkalmazkodni, képességeinknek megfelelő munkánk van, a társadalmi elvárásoknak megfelelő szerepeket vállalni tudjuk, alkotunk, szeretünk, élvezzük az életet, mégis egy kicsivel több pluszt szeretnénk.

Kerülhetünk krízisbe, amikor a kialakult helyzet jóval meghaladja a képességeinket ahhoz, hogy azon saját erőnkből legyünk túl - lehet ez válás, munkahely elvesztése, de akár gyermekvállalás, házasságkötés vagy költözés is.

A fent felsorolt példák persze csak töredékei azoknak a helyzeteknek, amikor érdemes szakember segítségét kérni.

Kihez fordulhatunk? – Pszichiáter vagy pszichológus?

Manapság már elég sok jól képzett szakember várja azokat, akik készek erre az élményre, és akik éveken keresztül azért tanulnak, képződnek, hogy a lehető legmegfelelőbb támogatást nyújthassák a hozzájuk forduló embereknek.

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichiáter és a pszichológus közötti különbség még mindig sokszor feladja a leckét: röviden és sarkosan az egyik legfontosabb különbség, hogy a pszichiáter orvos, orvosi egyetemet végzett szakember, írhat fel gyógyszert, míg a pszichológus nem orvos, és nem írhat fel gyógyszert. Bölcsészkaron végez, megismerkedik a pszichológia alapjaival, mint anatómia, élettan, filozófia, majd a pszichológiai különböző területeiből származó ismeretek alapképzésében vesz részt. Többek között általános lélektant, szociálpszichológiát, személyiséglélektant, pedagógiai lélektant, munkapszichológiát és a kutatásokhoz nélkülözhetetlen matematika és statisztika is az alapképzés részét képezik, emellett persze belekóstolhatnak a különböző módszerekbe, diagnosztikába, speciális területekbe is.

Ő az olyan - elvileg - mentálisan egészséges embereken segít elsősorban, akik életében valami éppen nem működik jól. Ők lesznek azok, akik egy “másfajta beszélgetés” keretében próbálnak meg támogatni, akik valószínűleg nem azt fogják mondani, amit hallani szeretnénk. És igen, nehéz, mély élmények is előfordulhatnak majd a találkozások során.

Hogyan válasszunk?

Fontos, hogy a pszichológus kiválasztása során olyan szakembert keressen, aki pl. nem skype-on keresztül tartja a terápiát. A hatékony segítséghez szükséges a személyes találkozás, és bár a számítógép előtt, képernyőn keresztül történő beszélgetés kissé könnyebbnek tűnhet (egyszerűen kikapcsolom a skype-ot, ha valami nem tetszik, könnyebb a menekülés), valószínűleg Ön sem azért indul el ezen az úton, hogy valaki csak a két dimenziós képen keresztül legyen együtt Önnel.

A pszichológus kiválasztásához egyébként nyugodtan kérdezze pszichológus ismerőseit - persze ne őket kérjük meg terápia vezetésére, de nekik valószínűleg van fogalmuk arról, hogy ki, milyen módszerrel, hol, körülbelül mennyiért dolgozik.

Ha nincs ilyen ismerősünk, akkor az interneten kereshetünk szakembereket. A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján (www.mpt.hu) találhat olyan személyeket, akire vonatkozik a társaság etikai kódexe. Emellett ha pl. kifejezett módszerre koncentrálva keres, akkor az adott módszer egyesületének honlapján keresztül is elérhet nagyon jó szakembereket.

Jól működik a szájról-szájra hagyomány is - ha ismer olyan embert, aki már jár vagy korábban járt terápiába, akkor rajta keresztül is eljuthat a leendő saját támogatójához.

Amit inkább ne tegyen: ne válasszon aurahegesztéssel foglalkozó “szakembereket”, jövőolvasókat és mindenféle problémákkal foglalkozó coachokat!

Döntés után

Egy telefonon történt időpont egyeztetést követően sor kerülhet az első ülésre, melyre teljesen normális módon izgatottan, vagy akár félve is érkezhetünk. Készülni nem kell, legfeljebb a címet tartsuk észben.

Az első néhány találkozás után kiderül, hogy tudnak-e együtt dolgozni a választott pszichológussal, vevő-e az általa képviselt módszerre, és egyáltalán szimpatikusak-e egymásnak.

Pszichés problémák

Depresszió, pszichiátriai betegségek, különböző fóbiák, valamint más pszichés problémák és pszichiátriai kórképek tüneteiről és kezeléséről olvashat a WEBBetegen. Pszichés problémák

Fontos, hogy amennyiben nem tudja elképzelni a közös munkát az adott szakemberrel, akkor erről nyugodtan beszéljen. Ez nagyon fontos része a folyamatnak. Előfordulhat, hogy másik pszichológust érdemes keresni, de az is lehet, hogy ez az érzés már a terápia részeként fogható fel. Ne felejtsük el, hogy a terápiát elsősorban a kliens működteti, e működés kialakulásához pedig különösen fontos a bizalom.

Terápiás szerződés

Sor kerülhet az úgynevezett terápiás szerződés megkötésére, amit nem egy szigorúan írott, attól eltérni semmiképp nem, vagy kizárólag kötbér fejében lehet - típusú szerződésként kell elképzelni, hanem valami olyasmi, ami mindkettőjüket segíteni fogja abban, hogy a kitűzött célt a megállapodás időtartamán belül elérhessék.

Az alapvető cél a biztonság megteremtése, melyre Önnek és a terapeutának is szüksége van az egész folyamatban. A célt és az időtartamot, illetve a szerződés egyéb elemeit is lehet időközben módosítani, ez már a kettejük dolga, általános recept nincs, hogy mit, mikor és hogyan kell véghezvinni.

Hogyan beszélhetnék egy idegennek olyan dolgokról, amiket még magamnak is nehezen vallok be?

Jogosnak tűnhet a kérdés, de mihelyt ott van, abban az – általában – egy órában, meglátja, hogy tényleg nem a szokásos péntek esti sörözés hangulata veszi majd körül. Ez egy olyan beszélgetés, amiben nem a szokásos válaszokat adó, tanácsokat osztogató barátjával, hanem egy elfogadó(!) és támogató szakemberrel ül szemben, aki nem ijed meg attól, ha ordítva sír, ha fetrengve nevet, vagy ha elmondja neki, hogy a férje megcsalja. Nem fog meglepődni olyan dolgokon, hogy tizenötször kell le- és felkapcsolnia a villanyt, mielőtt elindul otthonról, hiába léptették elő osztályvezetőnek, még mindig nem elégedett vagy ha még mindig nincs párkapcsolata.

Csak beszélgetünk és ennyi?

Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. A pszichológusok nagy része az egyetem befejezését követően elkezd még többet tanulni: négy éven keresztül tartó szakképzésen vehetnek részt (pl. felnőtt vagy gyermek klinikai szakképzés). Emellett úgynevezett módszerspecifikus képzések is vannak, melyek során szintén lehetőségük van arra, hogy eleinte szupervízió mellett vigyenek eseteket. A módszerspecifikus képzések során elsajátíthatók olyan módszerek, melyek nem feltétlenül csak a beszélgetést használják az ülések során: az integratív pszichoterápia például a módosult tudatállapot (hipnózis) hasznosításával számos pszichoterápiás módszer alkalmazásával dolgozik (www.integrativ.hu).

Mit várhatunk egy terápiától?

Rengeteg olyan helyzet van, amiben segítségünkre lehet egy ilyen “élő tükör”, aki lehet, hogy elvezet a kialakult helyzetek gyökeréhez, eredetéhez, amiből már könnyebben lehet esetleg egy másik úton elindulni. Senki nem fog múltat megváltoztatni, átírni, jövőbe látni, tanácsot adni - ha valaki ezt ígéri, azonnal rohanjon onnan, és keressen másik szakembert. Előfordul, megesik, sőt lehet, hogy néha szükséges is, de ha folyamatosan erről szól, akkor valóban érdemes odébbállni.

Valószínűleg új élményeket fog kapni, összefüggéseket lehet felismerni, heuréka-élmények érhetik majd, lesznek nehéz pillanatok, napok, hetek, ugyanakkor ha sikeres terápia végén van, az új helyzet nagy eséllyel lesz sokkal-sokkal jobb és adaptívabb, mint az a helyzet, amiből kiindult. Olyan élményekkel lesz gazdagabb, melyeket szinte biztos, hogy más körülmények között nem kaphat meg. Ha sikeres a terápia - ami nyilvánvalóan nem csak a terapeuta érdeme - akkor az élete egyik legjobb befektetése lehet.

(Schellenberger Viktória, pszichológus)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.