Ez történik a csípőprotézis-műtét előtt, alatt és után

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Csípőprotézis-műtétet akkor végzünk, amikor a csípőízület teljesen elkopik, és ez fájdalmat okoz, nehezíti a mozgásképességet. A csípőprotézis-beültetés nagy műtétnek számít, altatásban vagy gerincvelő-érzéstelenítésben zajlik.

A csípőprotézis-műtét elvégzésének feltételei

A csípőprotézis-műtét gyakran jár olyan fokú vérveszteséggel, amelyet vérátömlesztéssel kell pótolni. Célszerű ezért a beteg szervezetét jól előkészíteni a beavatkozásra. Mindenképpen jó általános állapotban, fertőzésektől mentesen érdemes nekivágni!

Mivel idegen anyagot juttatunk be a szervezetbe a beültetés során, nagyon fontos, hogy ne legyen a szervezetben tünetmentes gyulladás, bakteriális fertőző forrás sem, mert a baktériumok szeretnek megtelepedni ezek felületén. Amennyiben a baktériumok megtelepszenek a protézis felületén, előbb-utóbb lazulást fognak létrehozni.

Milyen fertőzések lehetnek a szervezetünkben?

1. Rossz fog, fogágybetegség. Fontos, hogy ne legyen ilyen! Sajnos sokszor tünetmentes beteg esetén is előfordulhat tályog a foggyökerek mellett. A legbiztosabb diagnózist panoráma röntgen felvétellel lehet adni ezekben az esetekben, tehát fogorvosi vizsgálat, szükség szerint panoráma felvétel mindenképpen előzze meg a műtétet.

2. Húgyúti fertőzés. Idősebb betegek esetén gyakoriak a húgyúti infekciók. Ezek magas baktériumszámmal, baktériumürítéssel járnak. Ezen fertőzések a keringéssel bárhova el tudnak jutni, így a protézishez is. Műtét előtt vizelet baktérium vizsgálatot végzünk.

3. Fekélyek, bőrsérülék. Nem ideális a műtét fekélyes lábak esetén! A fekélyeken, bőrsérüléseken nagyon sok baktérium tapad.

A csípőprotézis-műtét elvégzésének feltétele még a megfelelő belszervi állapot: a jó szívműködés, a megfelelő keringés és légzés, a jó vérnyomás, illetve nagyon fontos a jó vércukorérték. A rossz szénhidrátanyagcsere sajnos nagyon rontja a sebgyógyulást, továbbá táptalaj a baktériumok számára, egyenes út a fertőzésekhez.

A műtéti előkészítés

Ha a beteg fertőzésektől mentes, jó általános állapotban van, akkor indulhat a műtéti előkészítés, amely a műtét eredményessége szempontjából legfontosabb momentum.

A műtét előtti napon elkezdjük a véralvadásgátló kezelést, este pedig mindenképpen fontos a hashajtás elvégzése.

A csípőprotézis-beültetés előtti reggelen vénát biztosítunk a betegnek, infúziót kötnek be a nővérkék még fent az osztályon, katéter behelyezés történik. Megkapja a beteg ismét a véralvadásgátlót, továbbá a műtét előtt antibiotikumot is adunk. A műtéti területet leborotválják, ha erre szükség van.

A műtét menete

A beültetés altatásban, vagy gerincvelő-érzéstelenítésben zajlik. Ez utóbbi megoldás szerencsésebb a műtéti utáni fájdalomcsillapítás szempontjából. Az érzéstelenítést vagy altatást altatóorvos (aneszteziológus) végzi.

Amikor a beteg műthető állapotba kerül (elaltatták, vagy elérzéstelenítették), fertőtlenítjük a műtéti területet és steril anyagokkal körbeizoláljuk azt.

A csípőízület mélyen a bőr, izmok alatt helyezkedik el. A bőr átmetszése után át kell jutni az izomrétegeken is. Amikor elérkezünk az ízületi tokhoz, azt is bemetsszük. Ahhoz, hogy hozzáférjünk az ízületet alkotó csontokhoz, ficamítani kell az ízületet.

Csípőprotézis röntgen
A képen mindkét csípőízületben cementes csípőprotézis látható.
Fotó: szerző magánarchívum

Amikor ez megtörtént, lefűrészeljük az elkopott combfejet, erre már nem lesz szükség a későbbiek során. A medencének az elkopott vápa részét elektromos maróval készítjük elő, így egy porctalanított, szép sima felületet kapunk. Ebbe helyezzük majd a csípőprotézis műanyag vápáját.

A combcsont üregét is előkészítjük, erre a célra készített reszelőkkel történik a velőűr előkészítése a szár befogadásához. A combcsontba fém szár kerül.

Ezek után történik a megfelelő méretű fej kiválasztása, amely a szárra kerül. Próbákkal ellenőrizzük, hogy megfelelő legyen a végtaghossz és a végtag stabilitása is. Az ízületnek feszesnek kell lennie, hogy ne ficamodjon ki a használat során.

Protézis fajták

Alapvetően kétféle csípőprotézist különböztetünk meg.

  • Az egyik a cementes csípőprotézis. Ebben az esetben speciális csontcementtel ragasztjuk be a vápát és a szárat is. Ez jó stabilitást ad azonnal, de protézis cserekor nehéz feladat elé állítja az operáéó orvost, mert időnként nagyon nehéz eltávolítani a csontfelszínekről, következményesen nagyobb csontvesztéssel jár.
  • A másik fajta a cement nélküli protézis. Ezek gyárilag egyenetlen, érdes felszínnel vannak ellátva, amelyek segítik a csontszövet beépülését az apró résekbe. Ezzek egy erős rögzítést biztosítanak. Kb. 6 hétre van szükség ahhoz, hogy ezen protézisek jó stabilitást érjenek el. Ilyen protézishez jó csontállomány szükséges, ezért idős, csontritkulásban szenvedő betegeknél nem jöhet szóba.

Műtét után, a kórházban és otthon

A műtét utáni első napon már igyekszünk minden beteget felállítani, nagyon hamar megkezdődik a mobilizálás. Az ágyban mozgatógép és gyógytornász is segít az ízület mozgástartományát és az elveszett izomerőt visszaállítani.

A séta is indul a műtét utáni egy-két napon belül. Gyógytornász és mozgatógép mindennap segíti a felépülést, ugyanis a beültetés eredményességét nagy mértékben a gyógytorna határozza meg. A véralvadásgátló kezelés is folyamatos a műtét utáni napokban.

Általában varratszedés után bocsátjuk haza a betegeket, ami a 10. napon esedékes. Otthon még 30 napig véralvadásgátló injekciót kell kapni, vagy tablettát szedni.

Bővebben Csípőprotézis-műtét utáni teendők

A gyógytorna otthon sem maradhat el! Minden nap újból és újból meg kell csinálni a megtanult tornasort, ezzel lehet visszanyerni az izmok erejét és a mozgást.

Járókerettel tehermentesítünk 4-6 hétig cementes protézis, 6-8 hétig cement nélküli protézis esetén. Műtét után 6 héttel mindig van egy kontroll röntgenvizsgálat, ahol látjuk, hogy a protézis alkotóelemei a megfelelő helyzetben vannak-e. Ezt követően engedhető meg az ízület fokozatos terhelése.

Bővebben Csípőprotézis-műtét utáni rehabilitáció gyógytornával

Élet a csípőprotézissel

Protézis műtét után nem végezhetünk mindenféle mozgásformát, ugyanis csavaró mozdulattal még a tökéletesen beültetett csípőprotézist is ki lehet ficamítani. Ezzel szemben a teljes felépülést követően nyugodtan lehet óvatosan sportolni: sétálni, úszni, kerékpározni.

Egy dolgot ne felejtsünk el soha, ha protézisünk van: a protézis sokkal merevebb anyagból készül, mint a csont, ezért ha valaki elesik, könnyel eltörhet a combcsont a protézis alatt. Az is előfordul, hogy az esés miatt kilazulnak a protézis komponensei. Egyszóval: a protézises beteg nagyon vigyázzon, hogy ne essen el!

Fontos

Mit tegyünk, ha ficamodik a protézis? Azonnal mentő, kórház!

Mit tegyünk, ha bepirosodik a műtéti terület, esetleg belázasodunk? Azonnal mentő, kórház!

A csípőprotéziseknek kihordási ideje van, véges élettartamúak. Ez azt jelenti, hogy 10-15 évente ki kell őket cserélni, mivel kilazulnak. A kihordási időt alapos műtéti előkészítéssel, és a műtét utáni szorgalmas gyógytornával ki lehet tolni.

Ez is érdekelheti Csípőprotézis után többnyire a hátfájdalom is megszűnik

Dr. Szilágyi AnnamáriaForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.