A csípőprotézis után többnyire a hátfájdalom is megszűnik

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos megjelent:

Ha valaki egyidőben szenved erős csípő- és derékfájdalomtól, a csípőprotézis műtét mindkét problémát egyszerre megoldhatja. Legalábbis ez szerepel abban a tanulmányban, amelyet az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának virtuális ülésén tettek közzé.

A New York-i Speciális Sebészeti Kórház kutatói 500 olyan páciensre összpontosítottak, akik csípőprotézis műtéten estek át és akiket a műtét után egy évig követtek. A csípőműtétet megelőzően a betegek több mint 40 százaléka számolt be derékfájdalomról. Ennek a csoportnak a 82 százaléka azt észlelte, hogy a hát- és derékfájás megszűnt a műtét után. Dr. Jonathan Vigdorchik, a kórház csípő- és térdsebésze elmondta, hogy a terület szakértői évek óta vizsgálják a csípő és a hát kapcsolatát.

A csípőprotézis olyan sebészeti beavatkozás, amely során az elhasználódott vagy sérült csípőízületet mesterségesre kell cserélni. Általában ez egy nagyon sikeres műtét, a betegek 95%-a a fájdalom csökkenéséről számolt be a Speciális Sebészeti Kórház szerint.

Nem minden beteg esetében várható javulás

"Észrevettük, hogy vannak bizonyos állapotok, amikor a csípőproblémák valóban indokolatlan terhelést okozhatnak a gerincben" - magyarázta Vigdorchik. Kutatótársaival együtt azt akarták kideríteni, hogy a csípőprotézis mennyire hatékony a derékfájás megszüntetésében és meg akarta határozni, hogy mely betegek számára előnyösebb.

Vigdorchik szerint azok a betegek, akiknél a derékfájás megszűnt a műtét után, „rugalmas gerincűek” voltak. Ha egy személy gerince rugalmas, a merev vagy rosszul működő csípő a szokásosnál nagyobb mozgásra késztetheti a gerincet, ami fájdalmat okoz. "Ezek azok a betegek, akiknek a hátfájása teljesen elmúlt a csípőprotézis után, mert hátfájásukat valószínűleg az okozta, hogy kezdetben nem működött megfelelően a csípőjük" - mondta Vigdorchik. A merev gerincű betegek hátfájása ezzel szemben nem múlt el a műtétet követően sem. A merev gerincű betegek gerincének súlyos ízületi gyulladása van, és a csípőízület csere valószínűleg nem enyhíti a fájdalmukat.

Honnan tudható, hogy a hátfájás csípőprotézissel enyhíthető-e?

Vigdorchik szerint ezt nem könnyű orvosi segítség nélkül kitalálni. "Ez valóban egy jó fizikális vizsgálaton, majd a jó röntgenfelvételeken múlik" - mondta. A csípőprotézis előtt a sebészek általában álló, ülő és fekvő pácienseikről készítenek röntgenfelvételt. Ezek a röntgenképek lehetővé teszik számukra, hogy lássák, hogyan mozog a csípő és a gerinc egymáshoz képest, és, hogy felmérték a gerinc rugalmasságát, amikor a páciens álló helyzetből ülő helyzetbe vált át.

Vigdorchik arra biztatta a többi sebészt, "nézzenek túl a csípőn". "Bármikor a csípőt nézik, a hátat is meg kell nézniük, és bármikor, amikor a térdre néznek, a csípőt is nézzék" – mondta.

Ez is érdekelheti

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: In many cases, hip replacement also eases back pain (MedicalXpress)

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.