Várólista mustra: megyénként és intézményenként is hatalmas lehet az eltérés

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

359 nap, ha csípőprotézist, 443 nap, ha térdprotézist szeretne a beteg. Ennyit kell átlagosan várni a hazai kórházakban ezekre a beavatkozásokra - derül ki az OEP országos várólista nyilvántartásából, amelyet a betegek is elérhetnek. Az előző évek adataival összevetve jelentősen javult a helyzet.

A legnagyobb javulás a szürkehályog-műtétek előjegyzéseiben tapasztalható, 2013-hoz képest a negyedére csökkent a tervezett várakozás idő – írja az MNO. Az OEP nyilvántartása szerint jelenleg összesen több mint 32 ezren vannak ezen a listán, a rendszer elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket is, ők jelenleg több mint 6300-an vannak. A WEBBeteg.hu utánajárt, mi az oka a megyei, sőt, intézményen belüli eltéréréseknek, hol, mennyi időt kell várni.

A szürkehályog az időskorban fellépő leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, ez számít a leggyakoribb műtéti beavatkozásnak, erre több mint 11 ezren várakoznak most, átlagosan 110 napot. A legtöbb időt a Kanizsai Dorottya Kórházban, 273 napot, ugyanebben a régióban azonban van olyan intézmény, a Szent Donát Várpalota Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Kft., ahol már 1 nap alatt orvosolják az idősek szembetegségét. Észak-Alföldön is érdekes a helyzet: amíg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 96 napot, addig a Gróf Tisza István Kórházban egy napot várakozik a beteg attól függően, hányan szeretnének bejutni a műtőbe. A szemlencse elhomályosodása fokozatos látásromláshoz vezethet, az idő tehát fontos tényező.

Csípőprotézis műtétre átlagosan 359 napot kell várni, a legtöbbet 515 napot a Csolnoky Ferenc Kórház Ortopédiáján (2017 novemberére terveznek műtétet), a legkevesebbet, azaz várakozás nélkül elvégzik a beültetést, ha ugyanide, de a traumatológiára kerül a beteg.

Az ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít, általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadék gyülemet okoznak a betegnek, ezért sajnos szükségessé válik a protézis beültetése, amelyre jelenleg több mint 5500 beteg vár. A legtöbb beültetés az észak-magyarországi régióban, ezen belül is a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben, a legkevesebb a dél-közép-magyarországi kórházakban (a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben és a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben) van betervezve.

Térdprotézis műtétre 6300 beteg vár, átlagosan 443 napot: a szerencsésebbek 20 napot, ha Békéscsabára kerülnek, amennyiben a gyulai kórházba jegyzik elő, már más a helyzet: 94 nap múlva kerülnek sorra. Megyén belül is vannak hatalmas eltérések.

Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy időskori porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség. Nem szerencsés Észak-Magyarországon beavatkozást intézni, mert van olyan intézmény, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, ahol csak jövő januárra van időpont, itt jelenleg 193 beteg várakozik.

Szakterületenként eltérő a várakozási idő

2016 januárjában a járóbeteg szakellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően 3 és 40 nap között mozgott. Sebészeti és fül-orr-gége szakrendelésre már 2-3 nap alatt bejuthatunk, nőgyógyászati időponthoz mintegy másfél hét türelem kell, de angiológiai, belgyógyászati, neurológiai rendelési időpontra már legalább 2 hetet kell várni. Nézze meg, mi a helyzet a szakellátásban!

Ez az oka az eltérésnek!

A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg – írja az MNO. Ez alapján:

  • az operáló orvosok kapacitása,
  • a tárgyi feltételek,
  • a műtőhasználati korlátok,
  • a finanszírozási problémák.

Oda kellene utazni, ahol van szabad kapacitás

Tavaly óta az OEP honlapján elérhető azoknak a kórházaknak a listája, amelyek még szabad műtéti kapacitással rendelkeznek, így a beteg is látja, hová nem érdemes mennie. A várólista-csökkentési program keretében több mindenre is van lehetőség. Ha a beteg egészségi állapota lehetővé teszi és vállalja, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, hanem mondjuk a megye másik intézményében vagy távolabb, akkor hamarabb kerül sorra, gyorsabban gyógyul, ez pedig kevesebbe kerül neki és az államnak is. Lehetőség nyílik az utazási költség visszatérítésére, indokolt esetben egy kísérő számára is.

(WEBBeteg.hu - T. A., újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Várólisták szabályozásai

A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.