Csípőprotézis téma

Implantátumra vár? Műtét előtt végeztessen fémallergia-vizsgálatot!

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus
2022-05-27 22:03

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az allergia, az nemcsak költségesebb, de igen fájdalmas következményekkel jár a páciens számára.

Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
2022-04-29 11:03

Csípőprotézissel élőknek rendkívül fontos a jól felépített rehabilitáció. Fel kell készülni arra, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokra lehet szükség a protézis beültetését követően, azonban megfelelő rehabilitációval, az orvosi utasítások követésével (esetlegesen tiltott mozgások elkerülésével) a páciens visszatérhet a fájdalommentes teljes értékű élethez.

A csípőízület kopása - Okok és tünetek

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2022-03-26 09:33
Csípőízület

Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

A csontnekrózis okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2022-03-16 20:33

A csontnekrózis (osteonecrosis) a csontállomány pusztulását jelenti, mely leggyakrabban a combcsontfejnél jelentkezik a nem megfelelő vérellátás következményeként. Ismerje meg, hogy mi okozhatja a betegség kialakulását, és hogyan kezelhető a probléma!

A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-01-11 03:03

A betegség lényege a combcsont fejét ellátó verőér elzáródása miatti vérellátási zavar következtében kialakuló combfejelhalás. Az elhalás legtöbbször a combcsont fejének elülső, felső és oldalsó részét érinti.

A csípőprotézis után többnyire a hátfájdalom is megszűnik

WEBBeteg - Szegő Miklós fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
2021-12-26 16:20

Ha valaki egyidőben szenved erős csípő- és derékfájdalomtól, a csípőprotézis műtét mindkét problémát egyszerre megoldhatja. Legalábbis ez szerepel abban a tanulmányban, amelyet az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának virtuális ülésén tettek közzé.

Csípőprotézis-műtét utáni teendők

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2020-07-11 09:36

Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna - már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Milyen szövődményekre érdemes odafigyelni a beavatkozás után? Hogyan terhelhetjük az ízületeinket?

Combnyaktörés - Végzetes is lehet

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
2019-01-29 16:03

Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.