A szója segíthet a menopauza tünetein

MTI
megjelent:

A változókori panaszok ellen szedett szójakészítmények nem növelik az emlőrák kockázatát – állapították meg amerikai kutatók egy két éves vizsgálat alapján.

A szójában található izoflavonoknak a női nemi hormonhoz hasonló, ösztrogénjellegű hatása van, ezért javasolják a menopauza tüneteinek enyhítésére a klasszikus hormonterápia helyett. A készítmény biztonságosságát elemző mostani tanulmányba, összesen 403 nőt vontak be. Az egyik csoport placebót kapott, a másik 80 milligramm szójakészítményt tartalmazó tablettát szedett, a harmadik csoport pedig 120 milligramm hatóanyagot tartalmazó pirulát.

A két évig tartó követéses vizsgálat végén, a Kaliforniai Egyetem kutatói nem találtak különbséget az önkéntesek egészségi állapotában, a két szójatartalmú tablettát szedő csoportban egy-egy emlőrákos, illetve méhrákos eset fordult elő. A szakemberek szerint ez a szám nem jelent szignifikáns eltérést. A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi számában tették közzé.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.