A mellrák diagnosztizálása

MTI
megjelent: 2011.03.20.

A mellrák diagnosztizáláshoz szükséges műtétek kétharmada elkerülhető lenne, ha országszerte hozzáférhetővé válna az emlőbiopszia elvégzésére alkalmas modern eszköz.

A készülék most még csak a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központban van - mondta Forrai Gábor radiológiai osztályvezető főorvos kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrai Gábor szerint, évente mintegy hétszáz műtétet lehetne elkerülni, ha a berendezés országszerte hozzáférhetővé válna. Egyéves tapasztalataik alapján arra a következtetésre jutottak: az országban három-négy ilyen berendezést üzemeltető központ felállítása lenne kívánatos, hiszen ezzel tovább lehetne fokozni a magyarországi emlőszűrési program hatékonyságát.

Hozzátette, hogy az időben történő, megfelelő diagnosztika évente több száz megmenthető életet jelent Magyarországon.

A főorvos elmondta: a radiológusok évente mintegy 1300 olyan emlőelváltozást észlelnek, amelynek megbízható diagnosztizálása Magyarországon tavaly februárig csak műtéttel volt lehetséges, egyebek mellett az elváltozás kis mérete, illetve elhelyezkedése miatt. Az ilyen kimetszések során rögzített adatok szerint viszont a mintáknak csupán a harmadában mutattak ki rákos sejteket, tehát a műtétek kétharmada csupán a pontos diagnózis felállítását szolgálta.

Mikor a legfontosabb a vizsgálat?

A mellrák esetében a legfontosabb rizikótényező - mint általában a daganatok többsége esetében - az életkor. Az emlőrák kialakulásának esélye a menopauzáig (változó kor, klimax) minden évtizedben a kétszeresére nő. Harmincöt éves kor alatt a betegség előfordulása nagyon ritka, a betegség által a legveszélyeztetettebbek a középkorúak.

Pontos diagnózis műtét nélkül

A Honvédkórház "fekvő digitális stereotaxiás emlőbiopsziás" berendezésével, viszont műtét nélkül 99,3 százalékos pontossággal - szinte teljes bizonyossággal - megállapítható, hogy a látott képi eltérés hátterében van-e az emlőben rák.

A főorvos kiemelte: a kórházban egy év alatt elvégzett 227 mintavételből az esetek kétharmadában azt igazolták, hogy az elváltozás jóindulatú.

A beavatkozás fájdalommentes

A nagyjából egyórás beavatkozás helyi érzéstelenítéssel, fájdalom nélkül elvégezhető, és az csupán egy apró, gyorsan gyógyuló szúrásnyomot hagy maga után - mondta Forrai Gábor.

Közlése szerint Magyarországon évente nagyjából ötezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak, ezek fele végzetes, ha nem szűréssel és korai diagnózissal észlelik, pedig a szűrés révén akár ötven százalékkal is csökkenthető lenne a daganatos betegek halálozási száma.

A speciális kórmeghatározás másik előnye, hogy az az egyes esetekben nemcsak a talált elváltozás pontos helyét képes megadni, nagyban növelve ezzel az esetleg szükségessé váló műtéti beavatkozás sikerét, hanem az elváltozás méretének megítélésében is segít - hangsúlyozta a főorvos.

Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a berendezéssel nyert korai diagnózisnak köszönhetően elkerülhetőek a későbbi, hosszas és költséges kezelések is, tehát a kórház és az állam számára is olcsóbbnak tekinthető, ha ezt az eszközt alkalmazzák.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A szem daganatos betegségei

Cikkünkben összefoglaljuk azokat az általános tudnivalókat, amelyek a szemgolyó daganataival kapcsolatban fontosak. Kitérünk a leggyakrabban...

Amit az angioszarkómákról érdemes tudni

A kötő- és támasztószövetekből kiinduló rosszindulatú elváltozásokat szarkómáknak nevezzük. A szó görög eredetű és gyorsan növő daganatot...

Daganatos betegségre utaló laboreredmények

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés...

A jóindulatú emlődaganatok

Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy...

Melanoma a szemen - Tünetek és vizsgálatok

A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot...

Feltalálták a mellrákot jelző melltartót

A mexikói Higia Technologies nevű vállalat - melynek feje a 18 éves Julian Rios Cantu - piacra dobta legújabb találmányát, egy melltartót, amely...

A mellrák patológiai lelete - Hogyan értelmezzük?

Az emlőszövetből vett mintát (amely lehet finomtű biopszia, vastagtű biopszia vagy sebészi kimetszés útján vett minta) speciális előkészítés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.