Magas vérnyomás és memóriagondok

MTI
megjelent:

Nagy valószínűséggel memóriaproblémákkal is küszködnek a magas vérnyomásban szenvedő emberek, ráadásul már viszonylag fiatalon, akár 45 éves korban - állapították meg amerikai kutatók, akik hangsúlyozzák, hogy a magas vérnyomás korai agresszív kezelése igen kifizetődő lehet e téren is.

A magas diasztolés vérnyomásban szenvedők esetében, amikor a vérnyomás alsó értéke magasabb az átlagosnál, nagyobb a valószínűsége a memóriaproblémáknak és a kognitív zavaroknak - írták az Alabamai Egyetem szakemberei a Neurology szaklapban megjelent tanulmányukban, amely az eddigi legnagyobb szabású vizsgálat a magas vérnyomás és a memóriaproblémák közötti kapcsolatról.

Vérnyomásmérés

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

"Lehetséges, hogy a magas vérnyomás megelőzésével vagy kezelésével, potenciálisan megelőzhetővé válik a kognitív zavar, amely a demencia, a szellemi leépülés hírnökének bizonyulhat" - fogalmazott Georgiis Tsivgoulis, a tanulmányt készítő csoport vezetője.

A kutatók mintegy 20 ezer, 45 éves vagy annál idősebb embert vizsgáltak meg, olyanokat, akiknél korábban soha nem lépett fel agyi érkatasztrófa (stroke) vagy mini-stroke, amely a memóriazavarok általános előidézője lehet.

Több mint 7 százalékuknál észleltek memóriaproblémákat, és több mint felük szedett gyógyszert magas vérnyomásra.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

Mikortól magas a vérnyomás?

A magas vérnyomást a szakemberek a 140/90 feletti értékben határozzák meg. A nem kezelt magas vérnyomás agyi érkatasztrófát, szívrohamot, szívelégtelenséget és veseelégtelenséget okozhat.

Szisztolés és diasztolés érték

Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben

A vérnyomás alsó értékében bekövetkezett, minden 10 pontos növekedés esetén 7 százalékkal nőtt az esélye annak, hogy az illetőnek kognitív problémái vannak - mutatták ki a szakemberek

Ugyanezt az eredményt kapták akkor is, amikor a gondolkodást befolyásoló más tényezőket - kort, dohányzást, testmozgást, végzettséget, cukorbetegséget vagy magas koleszterinszintet - is figyelembe vettek.

"A legfrissebb eredmények azt sugallják, hogy a magasabb vérnyomás kockázati tényező lehet a kognitív képesség csökkenésében, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy megértsük az ok-okozat viszonyt" - közölte Walter Koroshetz, a tanulmány elkészítését támogató amerikai National Institute of Neurological Disorders and Stroke igazgatóhelyettese.

(MTI)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.