Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

healzz
megjelent:

A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy elhatározással és szakértő segítséggel a már kialakult betegséget is rendezni lehet.

Nem csak örökség!

A magas vérnyomás önmagában az esetek döntő többségében nem kellemetlen, maximum egy kis fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét.

Hazánkban a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás betegségben szenved, ám sokan még mindig kizárólag gyógyszeresen kezelik a problémát. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban öröklődik. Ám a hajlam még nem maga a betegség! De a felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van. Ilyenek a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség. Ezek jelentős részén pedig csak akaraterővel és szakértő segítséggel lehet változtatni. .

Mit tehetünk?

• Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint!

Ha sikerül napi 2400 mg mennyiség alá csökkenteni a nátrium-bevitelt, ez 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott konyhasót fogyasztani naponta.

A magas vérnyomás csökkentése

Az életmód változtatása nagyban hozzájárulhat a vérnyomás karbantartásához, gyakran azonban az életmódváltoztatás nem elegendő. A megfelelő étrend és mozgás mellett, orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a vérnyomás csökkentésére. Az, hogy milyen típusú gyógyszert javasol orvosa, a betegség stádiumától és az esetlegesen fennálló egyéb megbetegedésektől is függhet. Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A fokozott C-vitamin bevitel viszont jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának megfelelő rugalmasságát. Amerikai kutatások során úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

• Óvatosan az alkohollal!

A napi szinten fogyasztott alkohol, különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást, ezért napi egy pohár jó minőségű bornál, vagy sörnél többet nem ajánlott többet kortyolgatni. Ráadásul az alkoholos italok sok kalóriát is tartalmaznak, ami szintén elhízáshoz vezethet.

• Csökkentsük a testsúlyt!

Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. – tájékoztat dr. Babai László, prevenciós szakértő. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

• Iktassunk be kardiomozgást az életünkbe!

Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás olyan élettani folyamatokat erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ilyen az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése, de a mozgás kedvező irányba befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is.

Csökkenő értékek

Jó hír, hogy már a kitartóan végzett jó tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét öt napján olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk.

Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése. – mondja Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa.

Természetesen óvatosan kell mozgásformát választani, sőt, az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek és a tartós betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás az életmódváltás előtt.

Aki szakértő felügyelet mellett, valódi hatékonysággal szeretné csökkenteni a vérnyomását és visszaszerezni egészségét, ajánlott részt vennie az életmód orvoslás által kidolgozott felméréseken, programokon.

(healzz)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.