A sószegény étrend érvédő hatásai

MTI
megjelent: 2010.04.04.

A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentő hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verőerek tágulékonyságát is növeli.

Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Mivel a sok só mérhetően emeli a vérnyomást, Nagy-Britanniában többször is kiszámolták, hogyha az élelmiszeripar kevesebb sót használna, évente sok ezer, magas vérnyomás miatt agyi katasztrófát szenvedő beteg életét lehetne megmenteni.

Az ausztrál kutatók 29, túlsúlyos embert vontak be abba a vizsgálatba, amelyben véletlenszerű kiválasztás szerint, az önkéntes résztvevők vagy a szokásos sótartalmú ételt fogyasztották két héten keresztül, vagy harmadannyi sót tartalmazó kosztot kaptak. A kéthetes időszak után a csoportokat váltották.

Táguló erek

A vizsgálat alanyainak vérnyomása egyénileg szerény mértékben, de következetesen csökkent és ez az egész csoportra statisztikailag igen jelentősnek bizonyult. A tanulmány fontos része azonban az volt, hogy megmérték a vizsgált személyek felkarján a verőerek tágulékonyságát is.

Ez a módszer az ultrahangos mérőtechnikán alapszik, ezért vértelen, fájdalmatlan. Ha a vérnyomásméréshez hasonlóan a felkarban lévő ereket összenyomjuk, fölengedés után a véráramlás újra megindul, sőt kifejezetten fokozódik. Ez a fokozott áramlás attól függ, hogy az ereket tágító gáz, a nitrogén-monoxid, amelyet az ereket bélelő sejtek termelnek, milyen mennyiségben jelenik meg.

Az egészséges érrendszerben a nitrogén-monoxid-termelődés általában jó, de a sok konyhasó ezt gátolja, míg a sószegény ételeket fogyasztók erei lényegesen jobban tágulnak. Ez arra utal, hogy az ennivaló sózásának mérséklése nemcsak a vérnyomás csökkentése útján érvédő, hanem különleges értágító hatása is van.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogorvos Fogorvos

Mégis hogyan küzdhetjük le a fogorvostól való félelmünket?

Orrdugulás terhesség idején Orrdugulás terhesség idején

Mit lehet tenni a várandósság során jelentkező orrdugulás esetén?

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét...

Hallott már a zöld kávéról? Mutatjuk, hogy milyen a hatása

A zöld kávé, illetve a belőle készült kivonat mint étrend-kiegészítő összetétele a szemes kávéhoz nagyon hasonló. Főleg magasabb klorogénsav...

HELLP-szindróma - Az anyát és a magzatot is veszélyeztetheti

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Milyen gyakran ellenőriztesse vérnyomását?

A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Ha Ön egészséges és korábban normális...

Stressz és magas vérnyomás - Együtt jár?

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a krónikus mentális stressz és a magas vérnyomás közt összefüggés áll fenn. A krónikus mentális...

11 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Magas vérnyomás és életmód

A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb...

Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: a folyadékháztartás szabályozása, az izomműködés, az idegrendszerben az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.