Magas vérnyomás esetén ne igyunk sok alkoholt!

MTI
megjelent:

A mértékletes alkoholfogyasztás védi az ereket, de akinek magas a vérnyomása és időnként vedeli a szeszt, annak életkilátásai igen rosszak. A tudományos megfigyelés Dél Koreából származik.

A rendszeres, de igen mérsékelt alkoholfogyasztás szívvédő hatású. Ezt sok, jól ellenőrzött megfigyelés igazolja és ezzel magyarázzák a sokat idézett francia paradoxon jelenséget is. Ennek az a lényege, hogy noha a franciák sok telített zsír esznek, vérzsírszintjük kedvezőtlenebb, mint számos környező országban, a helyi vörösbort kortyoló Frankhonban, mégis sokkal kevesebben halnak meg koszorúér-betegségben, mint több más európai országban.

A nagyivás szokása is sokfelé elterjedt, sőt az újabb statisztikák szerint világszerte mind gyakoribb.

Egyelőre nincs egységes meghatározása, de legtöbbször az amerikai definíciót használják. Eszerint nagy ivászat az, ha a férfiember két órán belül öt vagy több, átlagos italt tölt magába, a nők esetében az adag négy vagy több ital.

A legtöbb nagyivó Európában, a statisztikák szerint Dániában található, ahol a 15-16 éves fiatalemberek 60 százaléka tartozik ide, a legkevesebb Törökországban, ahol legfeljebb 15 százalék. Úgy tűnik, hogy Dél-Korea területén ez komoly társadalmi gond, mert az ott dolgozó kutatók Dzse Vung Szull vezetésével, két évtizeden át figyelték 6100 férfi és nő egészségi állapotának alakulását.

A vizsgálati alanyok a mezőgazdaságban dolgoztak. Átlagos életkoruk 55 év volt. Saját bevallása alapján, a férfiak 15 százaléka volt nagyivó, három százalék pedig a súlyos alkoholista kategóriába tartozott. Önbevallás szerint, a nők közül egy százaléknál kevesebb ivott ilyen mennyiségben alkoholt.

A kutatók a szakirodalomban sok egyedi leírást, megfigyelést találtak, de ilyen, hosszú időre kiterjedő vizsgálatot nem leltek, ahol a nagyivás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti lehetséges összefüggést tanulmányozták volna.

Azokhoz képest, akiknek a vérnyomása normál értéken volt és nem is ittak, a magas vérnyomású alkoholisták szív- és érrendszeri halálozása háromszorosára nőtt. Ha alkalmanként hatnál több italt fogyasztottak, a halálozás esélye négyszeresre emelkedett. Ha ivászat közben 12 ital, vagy még több volt az adag, a halálozás kockázata tizenkétszeresnek bizonyult.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.