• Új lehetőség a leukémia kezelésében?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Myeloid Lymphoid Leukémia (MLL) a vérrák egy ritka fajtája, amelyben a leukémiás gyermekek 5-10 százaléka, a csecsemők háromnegyede szenved. Az MLL különbözik a leukémia általános eseteitől, és a kemoterápiára is rosszul reagál. Ám egy meglepő felfedezés talán új utat nyithat eme nehezen kezelhető betegség kezelésében.

    Egy laboratóriumi rutineljárás során a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a cukor-szabályozó enzim blokkolása segített az MLL betegségben szenvedő egerek életét jelentősen meghosszabbítani, a kezelésben nem részesülő egerekéhez képest. Az enzim, a glikogén synthase kinase 3 (GSK3), melyről kiderült, hogy egyéb daganatos betegségekben segít a sejtek növekedését megállítani.

    Hirdetés

    „Ez a felfedezés teljesen meglepett bennünket, mivel a GSK3 blokkolása még sosem segített a rákgyógyításban”- mondta Dr. Michael Cleary, az egyetem munkatársa.

    A GSK3 elnyomásához az egerek lítiumot kaptak, melyet embereknél leginkább a bipoláris zavar kezelésénél alkalmaznak. „Tudjuk, hogy nem ez a legjobb GSK3 gátló, ám ennek volt a leghosszabb ideig tartó hatása. A jövőben olyan gátlót kell találnunk, mely hatásosabb, és ugyanilyen hosszú a hatóideje”- mondta Dr. Cleary. Ez más betegségekben is előrelendülést jelenthet, mivel már eddig is folytak kutatások GSK3 gátlóra a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelése céljából. Most, hogy a Stanford csapata rájött, hogy a GSK3 gyógyszerként működhet, azt tanulmányozzák, hogyan hathat az MLL-re.

    Dr. Cleary szerint a felfedezésüknek azért is van óriási szerepe, mert az eddig használatos rákgyógyszerek a beteg és egészséges sejteket is egyaránt célba veszik, míg a GSK3 esetében nagy az esélye egy olyan gyógyszer kifejlesztésének, mely csak a beteg sejteket pusztítja, míg az egészségesek növekedését elősegíti. Mellékhatásként azonban, ha túl hosszú időn át adják a GSK3 gátlókat, más rákos megbetegedések kialakulásához járulhatnak, így még további kutatásokra van szükség a legjobb hatásmechanizmus kidolgozásához.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Healthnews)
    Módosítva: 2008.11.02 09:34, Megjelenés: 2008.11.02 09:34
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Papp Júlia

    A vakság leggyakoribb oka. Mit tehet a diabétesz szemészeti szövődményei ellen?

    2019-nCoV koronavírus

    2019-nCoV koronavírus

    ÁNTSZ

    A megbetegedések 97 százaléka továbbra is Kínát érinti - Februári összefoglaló.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A Castleman-betegség

    A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia vagy túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív kórkép. Az egy nyirokcsomót érintő betegség inkább fiatal felnőttekben, a több nyirokcsomót érintő (kettő vagy több esetén beszélünk multicentrikus formáról) idősebb korban, és kicsit gyakrabban férfiakban fordul elő.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    A nyirokrendszer daganatai

    A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy limfómák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek sokféle típusa, eltérő működése és elhelyezkedése, a betegségek genetikai háttere és molekuláris jellegzetességei vezetnek ahhoz, hogy a nyirokrendszer daganatai sokrétűek lehetnek, eltérő kezelési lehetőséggel és eltérő gyógyhajlamokkal.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Milyen kilátásai vannak az akut leukémiával élő betegnek?

    A felnőttkori heveny leukémia a vérképző sejtek daganatos burjánzását jelenti a csontvelőben, vérben, esetleg a nyirokszervekben. Évente Magyarországon 300-400 ember betegszik meg heveny leukémiában. Mire számíthat egy beteg?

    A leukémiák kezelési lehetőségei és a várható életkilátások

    A leukémiák esetén a kemoterápia az első lépésként alkalmazott kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb mértékű visszaszorítása, lehetőség szerint teljes elpusztítása. Ez igaz mind az akut és a krónikus leukémiára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.