A cisztás fibrózisban szenvedők esélyei betegcentrumokkal javíthatók lennének

MTI
megjelent:

A jelenlegi nyolc helyett, elég lenne hat központ a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésére, s az erőforrások ilyen jellegű koncentrálásával és a kevesebb, de jobban felszerelt centrumok létrehozásával, javítani lehetne a betegségek ellátását és életesélyeit - közölte Gönczi Ferenc, a debreceni Kenézy Kórház osztályvezető gyermekgyógyásza pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Az Európai Cisztás Fibrózis Hete rendezvénysorozat apropóján, a főorvos kiemelte a program célját, jelesül a döntéshozók figyelmének felhívását, az anyagcsere-betegségben szenvedők egyenlő esélyeinek biztosítására. Gönczi Ferenc az MTI-nek a magyarországi ellátás helyzetére irányuló érdeklődésére leszögezte, hogy "ez pénz kérdése". Mint hozzátette, jelenleg nyolc vidéki és több budapesti központban folyik a betegellátás, de elég lenne körülbelül hat, kiválóan felszerelt centrum és több ellátó központ.

A betegség, idejében diagnosztizálva kezelhető, a nagyobb centrumokba elég lenne, a mintegy hatszáz hazai betegnek évente egyszer eljárni átfogó kontrollra, míg a kisebb, lakóhelyhez közeli ellátó helyeken folyhatna napi kezelés - magyarázta. Ezzel tehermentesítenének több kórházat, nem forgácsolódnának szét az erőforrások és a pénz, ami végső soron a betegek életének meghosszabbodását, ellátásuk javulását jelentené. A cisztás fibrózis az életet veszélyeztető egyik leggyakoribb, örökölhető anyagcsere-betegség, amelyet egy hibás gén okoz - ez felelős bizonyos mirigyek váladéktermeléséért.

A betegek sorsát döntően a tüdő állapota határozza meg, a tünetek a legenyhébbtől a súlyos tüdő- és emésztési zavarokig terjedhetnek. Gyakori tünet a hörgőtágulat, a tüdőfibrózis, de a betegséghez máj- és veseelégtelenség, vagy cukorbetegség is társulhat - fejtette ki Gönczi Ferenc. Közlése szerint Debrecenben látják el az ország betegeinek mintegy 10 százalékát, a kórház két fekvőbeteg- és három járóbeteg-ellátó részlegén. A sajtótájékoztatón bemutatkozott két, fibrózisban szenvedő felnőtt korú személy is, szemléltetve, hogy megfelelő ellátással teljes életet lehet élni.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.