Cisztás fibrózis téma

A cisztás fibrózis kialakulása és kezelése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-03-01 07:33
A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.
A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között.

Segítse Ön is Vivien gyógyulását!

WEBBeteg - 2013-09-19 13:21
Vivien még nincs három éves, de már kilencszer feküdt kórházban egy olyan ritka betegség miatt, amit az orvostudomány jelenleg még nem tud gyógyítani. A szülők azonban mindent megtesznek azért, hogy az állandó kezelések ellenére a kislány boldog lehessen.
Első ízben hirdették meg a cisztás fibrózis (CF) világnapot, amely vasárnapra esik. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet az örökletes betegségre, amelyet a leggyakoribb ritka betegségnek is neveznek - közölte Szabó Ágnes szegedi gyermek tüdőgyógyász az MTI-vel.
Elkészült a ritka betegségekben szenvedők kezelésének megoldását célzó nemzeti stratégia tervezete - jelentette be Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
A jelenlegi nyolc helyett, elég lenne hat központ a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésére, s az erőforrások ilyen jellegű koncentrálásával és a kevesebb, de jobban felszerelt centrumok létrehozásával, javítani lehetne a betegségek ellátását és életesélyeit - közölte Gönczi Ferenc, a debreceni Kenézy Kórház osztályvezető gyermekgyógyásza pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

Független Hírügynökség - 2009-03-09 15:03
Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

cisztás fibrózis

Orvos valaszol - Dr. Hangonyi Csilla - 2014-11-12 20:26
Tisztelt Doktor NŐ! Néhány napja derült ki, hogy az öcsém 12 éves kislányának cisztás fibrózisa van. Verejtéktesztet végeztek rajta, az lett pozitív. A kivizsgálásra a korától elmaradó testi fejlődés és gyakori tüdőgyulladás miatt került sor. Úgy

Mukoviszcidózis

Orvos valaszol - Dr. Molnár Anna - 2011-03-15 15:01
Mukoviszcidózis 2011. 02. 08.-án született gyermekem ebben a betegségben szenved. /bizonyítottan/. A lényeg amit kérdezni szeretnék, hogy a lent felsorolt gyógymódokon kívül mit tehetünk még a babánk állapotának szinten tartásáért. Jelenleg alkalma

Mukoviszcidózis

Orvos valaszol - Dr. Felszeghy Enikő - 2010-11-22 10:03
VAn-e lehetőség mukoviszcidózissal szenvedő babánál génsebészeti gyógyítás lehetőségére? Tudomásom szerint 3 országban már engedélyezték, és önként jelentkezőkön végzik el. Melyik az a három ország?

Cisztás fibrózis!

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-06-02 23:25
tisztelt doktorúr! azt szeretném megkérdezni, hogy verejtékviszgálatot felnőtteknek hol végeznek el? mert a 2 öcsém cisztás fibrózisban szenved, a nagyobbik öcsémnél most derült ki (16 éves) a kisebbiknél pedig 1 éve (most 6 éves) mindkettőjüknek

Cisztás fibrózis

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-04-03 13:26
Tisztelt Cím! Szeretném megtudni milyen módon tudnám elérni, hogy a cisztás fibrózis kivizsgálásához lehetőséget kaphassak. Igen nagyon várom válaszukat. Köszönettel: Sinkovits Erzsébet [email protected] [email protected] 06-20-580-9-5