• Ez lehet cisztás fibrózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Már gyerek korom óta előfordul velem, hogy a torkom hátulján folyik a váladék az orr üregemből. Kiskoromban emiatt gyakran kellett szivatni az orrom és így idősebb koromban is ez azonban általában elmulasztotta. Lényegében egyik orr lyukamon sós vizet engedtek a másikból szívták és jól meg is volt telve. Régen nekem azt mondtam az több helyen is, hogy mélyen ül az arcüregem és emiatt. Arcüreg gyulladásom nem emlékszem, hogy valaha is lett volna de van egy enyhe orrsövény ferdülésem emiatt kisebb kiálló porcos részeket is érzek az orrsövénynél. Ennek köszönhetően gyakran köhögök erőltetetten gyerek korom óta. Fiatalabb koromban asztmásnak diagnosztizáltak de ezt elméletileg "kinőttem". Ezen kívül van szezonális is ami így tavasz elején szokott előjönni. Beteg szerencsére nagyon ritkán vagyok, jó az étvágyam továbbá egész magas is vagyok illetve súlyom is normális (kis felesleg még van is rajtam). Tüdőbetegségről se nagyon tudok, hogy valaha lett volna és a gyakori köhögés de nekem azt mondták, hogy az a váladékozás miatt van. Valóban lehetséges, hogy túl mélyen ül az arcüregem? Sajnos az interneten nem igazán találtam ilyesmiről információt. Viszont a másik tünetem amit miatt aggódok kissé az, hogy a székletem már 1-2 éve (korábban már nem tudom milyen volt de szerintem nem ilyen) kissé ragacsos. Ezt mindig általában törlésnél veszem főleg észre. Színre általában sötét barna és nem nagyon úszkál a víz tetején se, továbbá nem is büdösebb mint az átlagos (szerintem). Kicsit olyan állaga van mintha néha ilyen szétmállós de olykor krémes állaga lenne de nem mindig. Viszont sajnos eléggé rendszertelenül és nem is túl egészségesen étkezek. Elképzelhető, hogy ez annak köszönhető? Maguk szerint érdemes gyanakodnom cisztás fibrózisra, esetleg más komoly problémára? Elképzelhető, hogy 20 éves koromig nem diagnosztizáltak és ennyi tünetből CF-es lennék? Sajnos hipochonder is vagyok szóval ezért hajlamos vagyok a legrosszabbakra gondolni, viszont az interneten a ragacsos székletre mindig a CF-et hozta ki elsőként. Válaszukat előre is Köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a orrváladék témában

        Kedves Kérdező! A váladékcsorgást okozhatja az arcüreg idült gyulladása is, amihez az orrsövényferdülés hozzájárulhat. Panaszával forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. A mélyen ülő arcüreg kifejezést nem tudom értelmezni, valamilyen fejlődési variációra gondolhatok, esetleg valamilyen félreértés lehet. A cisztás fibrózis általában csecsemőkorban, kisgyerekkorban kerül diagnosztizálásra és nem a leírt ragacsos széklet a fő tünete, hanem gyakori légúti gyulladás , feltűnően sós verejték valamint hasnyálmirigy elégtelenség jellemzi , melynek következménye az emésztetlen, gyakori, nagy mennyiségű széklet. Az Ön esetében panasza mögött valószínűleg nem megfelelő táplálkozás ,vagy időnként nagyobb mennyiségű, kevésbé emészthető étel állhat.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 26., 20:02; Megválaszolva: 2019. április 04., 21:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: