Köhögés és köpetürítés - Mire utalhat a panasz?

szerző: Dr. Kullmann Tamás, Dr. Potecz Györgyi - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A légutak felső szakaszában képződött váladékot tüsszögéssel, az alsóbb szakaszok lerakódásait köhögéssel tudja eltávolítani a szervezet.

A köhögés súlyosságának megítélésében az esetleg hozzá társuló mellkasi fájdalom, nehézlégzés és láz igazít el, azonban a köhögéssel felszakadó köpet is fontos információt nyújt a köhögés okáról.

Ha a köhögés köpetet is felszakít, akkor azt meg kell nézni, még akkor is, ha ellenérzést kelt bennünk. Hátha később már nem fog váladékot hozni a köhögés, és az orvosnak nem lesz lehetősége megvizsgálni, az első köpetet otthon ellenőrizze, hogy be tudjon számolni róla.

Amikor nincs ok aggodalomra

Ha a köhögés járványos időszakban vagy megfázás után lép fel, ha más panasz nélkül vagy legfeljebb lázzal együtt jelentkezik, és ha száraz vagy esetleg fehér köpetet szakít fel, akkor valószínűleg csak heveny vírusos hörghurut okozza, és három napot lehet várni az orvoshoz fordulással. Bőséges mézes tea, illetve vitamin fogyasztás mellett a köhögés ennyi idő alatt jelentősen javulhat. Három nap után sem javuló köhögés esetén forduljon orvoshoz.

Amikor a köpet komolyabb betegséget is jelezhet

  • Ha a köhögést mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés is kíséri, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert súlyos szív-érrendszeri vagy tüdő eredetű betegség állhat a háttérben.
  • A véres köpet (haemoptysis) azonnali orvosi vizsgálatot igényel. Légcsőből vagy hörgőből eredő „tüdővérzésre” utal az élénk piros vagy sötétebb alvadt vér, tüdőembóliára a mellkasi fájdalommal társuló friss piros vér. A véres köpetnek számos oka lehet, ám az azonnali ellátást igénylő tüdőembólia lehetősége miatt az orvoshoz fordulást halasztani nem szabad.
  • Ha a köhögés sárga köpetet szakít fel, akkor szintén hamar orvoshoz kell fordulni, akkor is ha láztalan, mert bakteriális hörghurut (bronchitis) vagy tüdőgyulladás valószínű. Kevert gennyes-véres köpet is jelentkezhet.
  • Ha a köhögés szívbeteg emberben lép fel vagy járványos időszakon kívül és nem áll fenn megfázás gyanúja, akkor is tanácsosabb hamarabb orvosi vizsgálatot kérni, előfordulhat, hogy a szívelégtelenség állapota romlott.
  • Asztma esetén a köpet tapadós, üvegszerű.
  • Dohányos embereknél "megszokott" a köpetürítés és a köhögés, ám ha megváltozik a köhögés vagy a köpet, feltétlen orvosi kivizsgálást igényel tüdődaganat kialakulásának lehetősége miatt.

Ez is érdekelheti Mit árul el a köhögés jellege?

WEBBeteg összeállítás
Forrás:
Dr. Kullmann Tamás - SpringMed; Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász - Tüdőközpont

Dr. Kullmann tamás: Betegségek tünetei
"Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosítában a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz? ©
Dr. Kullmann Tamás ©
SpringMed Kiadó Kft., 2006

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.