A 20. COPD világnapon fókuszban a tüdő egészségének megőrzése

szerző: Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus - Tüdőközpont
megjelent: 2022.11.16.

A Globális Kezdeményezés a Krónikus Obstruktív Légúti Betegségért (GOLD) szervezet 2002-ben rendezte meg az első COPD világnapot. Az évente több mint 50 ország részvételével zajló programsorozat középpontjában idén a tüdő egészségének hosszú távú megőrzése áll.

Ezzel kapcsolatban kérdeztük Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

COPD világnapok fő üzenete

A GOLD minden évben kiválaszt egy témát, amelyhez a november harmadik szerdáján megrendezésre kerülő COPD világnap programjai kapcsolódnak. Néhány példa az elmúlt évekből:

  • It’s not too late! 2015-ből, vagyis még nem késő, mindig van esély a légzőrendszer egészségén javítani, nemcsak a betegség diagnózisa előtt, hanem utána is.
  • The Many faces of COPD 2017-ből. A betegség különböző, sokszor hosszú ideig lappangó tüneteire, változatos megjelenési formáira hívta fel a figyelmet.
  • Healthy Lungs - Never More Important, figyelmeztetett a világnapi üzenet 2021-ből. Talán soha nem éreztük még annyira, mint a COVID-19 járvány idején, hogy mennyire fontos is a tüdő egészsége.

Az idei évben a világnap fő üzenete: Your Lungs for Life, amely a tüdő egészségének megőrzését állítja fókuszba. Csak egy tüdőnk van, ez kell, hogy kiszolgáljon bennünket egy életen át, vigyázzunk rá! Fogalmazza meg röviden a felhívás lényegét a GOLD weboldalán.

Dohányzás

A COPD szempontjából a dohányzásnak kiemelt jelentősége van, hiszen az esetek többségében a betegség kialakulásáért ez a felelős. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányzás is növeli a COPD kialakulásának rizikóját. A leszokás nemcsak a megelőzésben játszik fontos szerepet, hanem a már kialakult COPD esetén is sokat javíthat a betegek állapotán.

Légszennyezettség

A dohányzás mellett a légszennyezettség is veszélyt jelent a betegség kialakulásának szempontjából. A különböző égéstermékek, vegyi anyagok tartós belélegzése ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy a tüdőszövet károsodjon, illetve krónikus gyulladás alakuljon ki a légutakban, ami COPD-hez vezet. A munkahelyi környezetben ezért elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata. Akik pedig főutak mentén, nagyvárosokban élnek, a rendszeres, zöldben, természetben, friss levegőn tett hosszabb sétákkal ellensúlyozhatják a kedvezőtlen hatásokat.

Gyerekek a szabadban

A tüdő egészségének megőrzésére születéstől fogva törekedni kell. Fontos, hogy a kismama legkésőbb a tervezett várandósság előtt abbahagyja a dohányzást. Később, a csecsemők, gyerekek közelében, az otthonokban, autóban se dohányozzanak. A gyerekek töltsenek minél több időt a szabadban, friss levegőn, de csak a forgalomtól távol eső helyeken. A babakocsiban utazó gyerekekre külön ügyeljünk, ők ugyanis épp abban a magasságban utaznak, ahol az autók kipufogója található.

Testmozgás

A tüdő egészségének megőrzéséhez természetesen hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Nemcsak a megelőzésben, de már kialakult COPD esetén is fontos szerepe van. Érdemes sétával kezdeni, a kulcs a rendszeresség és a fokozatosság. Több kutatás igazolja, hogy a fizikailag aktív COPD-s betegek légzésfunkciós értékei javulnak.

Szűrővizsgálat

Egészségünk megőrzésében az életmódunk, a sportolási szokásaink és táplálkozásunk mellett fontos szerepet töltenek be a rendszeres időközönként elvégzett szűrővizsgálatok. A tüdő állapotáról a képalkotó vizsgálat (mellkas röntgen, esetleg szűrő mellkas CT) mellett a légzésfunkciós vizsgálat segítségével kaphatunk képet. Ez utóbbival már korai stádiumban diagnosztizálni lehet a COPD-t, amikor még nem okoz komolyabb panaszokat.

Az évenként elvégzett légzésfunkciós vizsgálat különösen javasolt akkor, ha valaki elmúlt 40 éves és dohányzik!

Az egész szervezetre hat a tüdő egészsége

Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a tüdő egészségére nemcsak a krónikus légúti betegségek megelőzése miatt fontos ügyelnünk. A tüdő a megfelelő légzést, oxigénellátást biztosító életfontosságú szervünk – ide kerül a belélegzett friss, oxigénnel teli levegő, a vér innen szállítja el az oxigént a sejtekhez, a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe, ahonnan kilélegezzük. A tüdő szerepe tehát nélkülözhetetlen az egész szervezet egészséges működéséhez, vigyázzunk rá!

Ezt olvasta már? A COPD kezelési lehetőségei

(Forrás: Tüdőközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Az éneklés a légúti, a COPD-s betegek légzőterápiája

Az asztma és a belégzést durván nehezítő egy másik betegség - a magyarul csak nehézkes fordításban emlegetett kór: a krónikus obstruktív...

Hasznos tanácsok asztma, alvási apnoe és COPD ellen

A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van...

A COPD kezelési lehetőségei

A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is...

A COPD és tünetei

A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A...

Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a cigarettát?

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak...

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.