Légzőszervi betegek rehabilitációja

Dr. Lajtos Melinda
Szerző: WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Megjelent: 2016.10.06

A légzőszervi rehabilitáció segítségével a kórházi kezelések száma és ideje csökkenthető. Az egyénekre szabott gyakorlatok segítségével enyhíthetjük a nehézlégzést, javíthatjuk a terhelhetőséget és így az életminőséget.

A légzőszervi betegeknél gyakori a terhelési légszomj, és az ehhez társuló félelem, gyakran az aktivitás kerüléséhez vezet. Ez egy "ördögi kör", mivel a fizikai terhelés kerülése, még jobban fokozza a szorongást, a pánikot és gyengíti az izmokat, így még kisebb terhelésre is jelentkezhet a nehézlégzés. Azonban ha ebből a rehabilitációs program segítségével kizökkentjük a beteget, akkor a fokozódó terhelhetőség növeli az önbizalmat, később a terhelésre jelentkező fulladás is csökken, és többet bír a beteg.

Légzőszervi gyógytornával az állóképesség javításáért

Gyógyúszás és gyógytestnevelés

Az úszás nagyon sok esetben, önmagában is terápiás jellegű, hiszen nagyon pozitívan hat a mozgatórendszerre, a keringési, és légzőrendszerre, idegrendszerre.
Gyógyúszás és gyógytestnevelés

A kórházi rehabilitációs program egyik fontos része a terheléses tréning, mely a vázizomzat erejének helyreállítására irányul. Az edzés része a légző izmok erősítésén kívül, a felső végtagi izmok erősítése is, illetve az állóképességünk javítása, kerékpározás és gyaloglás alkalmazásával. A gyakorlatok nyújtó és hajlító mozgássorból állnak. A betegek a kórházi légzőszervi rehabilitáció során, megtanulhatnak egy olyan edzésprogramot, melyet otthon is képesek lesznek folytatni. Ezért fontos, hogy a gyakorlatok egyszerűek és ne túl megterhelőek legyenek. A beteg bátran végezze otthonában is a tréninget, ne féljen, hogy valamilyen kárt okozhat önmagának.

Miskolctapolca Barlangfürdő Aquaterápia

Oxigénterápiával nagyobb a túlélési esélye a krónikus betegeknek

Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében.
Bővebben az oxigénterápiáról

Különböző tanulmányok és vizsgálatok támasztják alá, hogy a krónikus légzőszervi betegeknél előnyös a tartós oxigénterápia alkalmazása, javul az életminősége és a túlélés is. Az oxigénterápia elbírálása tüdőgyógyász feladata, vérgáz és légzésfunkciós vizsgálat eredmények alapján. Az oxigént, naponta 12-15 órán át alkalmazva érhetünk el jelentős javulást. Léteznek hordozható készülékek is, így a beteg elhagyhatja otthonát, életminősége is javul. A készülékben lévő folyékony oxigént újra kell tölteni, vagy a tartályokat cserélni. A fokozott robbanásveszély miatt, szigorúan tilos a dohányzás!

Klímaterápia nemcsak légzőszervi betegeknek

Miért jó a sós levegő?

A sós levegő gyógyító erejét már az ókorban is ismerték. Előnye, hogy a várandósság időszakában és kisgyermekkortól is alkalmazható légúti fertőzések, asztma, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.
A sós levegő jótékony hatásairól

A só-klímaterápia – tengerparti levegő, sóbányák levegője, illetve egyre elterjedtebb, a bányákéval közel azonos mesterséges klímaszobák létrehozásával – gyógymódként, megelőzésként szerepelhet légzőszervi betegségekben, immunrendszer erősítésben, egyes bőrbetegségek kezelésében. A belélegzett levegőben lévő sókristályok, a hörgők tisztulását és a nyálkahártya-gyulladásokat csökkenthetik. Emellett a köhögés, köpetürítés és nehézlégzés panaszokat enyhítik. A kezelés elején az öntisztító mechanizmusok miatt, a köhögés és a köpet mennyisége fokozódhat, majd ebben fokozatos csökkenés figyelhető meg, és a légzés is könnyebbé válik. A só-klíma terápiát érdemes kúraszerűen alkalmazni, kb.10-14 napon keresztül, és évente 3-4 alkalommal ismételni, hogy tartósabb hatást érjünk el.

A klímaterápia részei még a szanatóriumok is, melyek legalább 650-700 m tengerszint feletti magasságú, szubalpin éghajlatú, tiszta levegőjű helyen fekszenek, de találhatóak ennél magasabban is. A szanatóriumokban a betegek komplex gyógyszeres és rehabilitációs kezelésben részesülnek.

Miskolctapolca Barlangfürdő Aquaterápia

Teljes életmódváltással a sikeres felépülésért

A légzőszervi rehabilitáció része az életmódváltozás, melynek része az egyénre szabott megfelelő táplálkozás kialakítása. Az alultáplált betegek étrendjét, ki kell egészíteni étvágyfokozóval, vitaminokkal és tápszerrel, mivel egy legyengült szervezet fogékonyabb fertőzésekre, így akár a légzőszervi betegségek súlyosbodására. Az elhízott betegeknek pedig ajánlatos a kíméletes, de hatékony fogyókúra megtalálása, mellyel az aktivitás és a terhelhetőség is fokozható. A zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok, főleg a C- és E-vitamin antioxidáns hatása, védőhatást gyakorolnak a tüdőszövetre is. Tanulmányok szerint az N-actylcystein, csökkentheti a krónikus tüdőbetegségek gyakori fellángolását.

A megfelelő diéta betartás mellett, azonban a legfontosabb a dohányzásról való leszokás, mely jelentősen javítja a rehabilitáció sikerességét, és akár teljes felépülést is el lehet érni.

Miskolctapolca Barlangfürdő

kép

A Miskolctapolca Barlangfürdő gyógyászati részlege a Barlang Aquaterápia a tradicionális népi gyógyászat és a modern technológia ötvözetével – orvosi javaslatra, vagy egyéni igény szerint – gyógyítja és enyhíti a mozgásszervi panaszokat.

Bővebb információért keresse fel honlapunkat: www.barlangfurdo.hu/aquaterapia

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Hamarosan lehet védőoltás az RSV...

A több évtizede folyó globális kutatásoknak köszönhetően hamarosan új, hosszabb távon védelmet nyújtó megelőző kezelések állhatnak majd...

Stroke-rehabilitáció - A diéta...

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát...

A rheumatoid arthritises betegek...

A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek...

Szívinfarktus és rehabilitáció

A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük...

Stroke - Gyógyulás és...

Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A...

Stroke után: a betegek...

A stroke a központi idegrendszer területén kisebb vagy nagyobb területen bekövetkező érelzáródás vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd...

A reumatológiai betegségek...

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek - csontok, ízületek, inak, az ellátó erek és idegek, a kötőszövet - fájdalmával, alakváltozásával...

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.