Debreceni orvosi siker: állami-, és magánforrásból

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

A Diagnoscan Magyarország felajánlása tette lehetővé az első debreceni intracraniális intervenciót.

A sajtó a közelmúltban adott hírt debreceni neurológusok sikeres agyi vérrög eltávolítási beavatkozásáról, illetve arról, hogy a debreceni neurológusok és radiológusok összefogásával indulhatott útjára Budapest és Miskolc után Debrecenben is a stroke-ot okozó agyi vérrögök katéteres eltávolítása, szakszóval: a mechanikus trombectomia.

Arról viszont nem esett szó, hogy pontosan milyen környezetben történt a beavatkozás, amely – az események ismeretében – nem egy hirtelen ötlet eredménye, hanem gondos tervezés és előkészítés előzte meg.

A mechanikus vérrög-eltávolítás lényege, hogy agyi főtörzs-elzáródás esetén, illetve amikor a vérrögoldásra, agyi trombolízisre alkalmas időablak már letelt, az esemény bekövetkeztétől számított akár 4-6 órán belül is komoly sikert lehet elérni az agyi főtörzsben lévő vérrög fizikai eltávolításával.

A feltételek rendelkezésre állnak

A speciális, hálós katéterrel végzett vérrög-eltávolítást két éve végzik Magyarországon. Elsőként Budapesten, az Országos Idegtudományi Intézetben történt ilyen beavatkozás, majd a miskolci megyei kórházban végeztek agyi vérrög-eltávolítást. Debrecen a harmadik központ, ahol február eleje óta minden feltétel adott. A beavatkozás ugyanis meglehetősen eszköz- és szakemberigényes tevékenység.

Úttörő beavatkozás Debrecenben

Bravúros beavatkozással, eddig Debrecenben először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján. Akut szélütéses beteg agyából távolítottak el sikeresen vérrögöt.>>

Fontos, hogy a stroke centrumban az erős neurológiai háttér is rendelkezésre álljon, a speciális gépi eszközpark mellett nagyon drága, egyszer használatos katéteres eszközökre van szükség, de a legfontosabb, hogy nagy tapasztalatú intervenciós radiológiai szakemberek képesek csak sikeresen elvégezni a beavatkozást – az országban mindössze néhány ilyen tudású radiológus található.

A Debreceni Egyetemen minden szükséges tárgyi feltétel rendelkezésre állt – meséli dr. Tóth Judit, a debreceni Diagnoscan Magyarország orvos-igazgatója, – hiszen kiváló a neurológiai háttér a Csiba László professzor által vezetett Neurológiai Klinikán, az általunk üzemeltett intervenciós radiológiai laborban a legmodernebb technológiával dolgozhatunk, és a beavatkozást elvégző munkatársunk, ifj. Péter Mózes 2007 óta foglalkozik agyi intervenciós beavatkozásokkal.

Finanszírozási gondok

A speciális intervenciós beavatkozáshoz szükséges egyszer használatos eszközök meglehetősen költségesek. A speciális hálós katéter ára meghaladja a 6-700 ezer Ft-ot, és a beavatkozáshoz szükséges vezetődrótok, katéterek, kontrasztanyag teljes költségével az eljárás teljes költsége jócskán meghaladja az egymillió forintot. Mivel ez a műtéti technológia csupán két éve áll rendelkezésre, és a technikai fejlődéssel a finanszírozás sem tud lépést tartani, az egészségbiztosító által fizetett összeg nem fedezi a beavatkozást.

Stroke - a túlélés esélyei

A legújabb terápiáknak köszönhetően egyre többen élik túl a korábban nagy arányban halált okozó gutaütést. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg minél hamarabb megkapja ezt a terápiát, hiszen egy agyi érkatasztrófa esetén óránként 700 kilométer idegrost pusztul el. A túlélés esélyei és a maradandó károsodás megelőzése.>>

A Diagnoscan Magyarország azonban Európa szerte, több mint 110 képalkotó diagnosztikai központjában elkötelezett a legmodernebb terápiás lehetőségek alkalmazása mellett: – Felelős magyar és európai egészségügyi szolgáltatóként nekünk is meg kell mutatnunk, hogy mire képes a világszínvonalú szakmai tudás és a legfejlettebb technológia – avatott be a részletekbe bennünket dr. Tóth Judit. – Ezért döntöttünk úgy, hogy a terápia debreceni bevezetése érdekében fedezzük az első néhány beavatkozás veszteségét.

Egyértelműen reménykedünk abban, hogy az új módszer eredményeit a Debreceni Egyetemen is bemutatva, javul a finanszírozási környezet. A szakirodalmi adatok szerint ugyanis az agyi vérrög eltávolításával bizonyos esetekben teljes mértékben visszafordítható a stroke rombolása, más esetekben sokkal hamarabb rehabilitálható a beteg, tehát a stroke ellátásának teljes költsége az állam számára alacsonyabb lehet.

A finanszírozás és a költségek közötti különbséget azért vállaltuk fel, hogy ez a hiánypótló terápia a Debreceni Egyetemen is elérhető legyen, és így teljes körűvé váljon a régió stroke ellátása. Reményeink szerint a közeljövőben az egészségbiztosító lelkiismeretes munkájának eredményeként e beavatkozásokhoz megfelelő finanszírozást rendelnek, és a legmodernebb technológia a régió stroke-os betegeinek rendelkezésére áll.

Ám addig is azt valljuk, hogy a hosszú távú szakmai célok és a beteg érdekei fontosabbak, mint a rövid távú pénzügyi mutatók – vélte a debreceni Diagnoscan Magyarországorvos-igazgatója.

Információink szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkabizottsága és kódkarbantartó bizottsága a következő hetekben tárgyal az „intraarteriális szelektív rekanalizáció” finanszírozásának pontosításáról.

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.