Stroke - a túlélés esélyei és a maradandó károsodás megelőzése

Független Hírügynökség
megjelent:

A legújabb terápiáknak köszönhetően egyre többen élik túl a korábban nagy arányban halált okozó gutaütést. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg minél hamarabb megkapja ezt a terápiát, hiszen egy agyi érkatasztrófa esetén óránként 700 kilométer idegrost pusztul el.

A Magyar Stoke Társaság "Stroke - Ne késlekedj!" szlogennel országos kampányt indít szerdától annak érdekében, hogy a lakosság minél több információt kapjon erről a Magyarországon még mindig egyik vezető haláloknak számító betegségről, megelőzésének lehetőségeiről, az azonnali terápia fontosságától.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több betegséget élnek túl az emberek, egyre tovább élnek, viszont emiatt nő a főleg időskorban jelentkező agyvérzés illetve agyi infarktus esélye. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság (MST) elnöke a keddi kampánynyitó tájékoztatón elmondta: Magyarországon évente 50 ezer új agyvérzéses beteget regisztrálnak és közülük 18 ezren halnak meg.

Ez jelenleg a 3. leggyakoribb halálok és ez okozza a legtöbb rokkantságot. Az agyvérzéses betegek zöme 65 év feletti, de 20 százaléka 60 év alatti, ráadásul egyre több a fiatal, tizen-huszonéves is - tette hozzá.

A magyar adatok arányaiban kétszerese a nyugat-európainak, ami amiatt is lehet, hogy a mostani, stroke szempontjából legveszélyeztetettebb 65 évesek, illetve az ennél is idősebbek fiatalon még nagyon egészségtelen életet éltek - mondta az elnök, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy épp ezért nagyon fontos a megelőzés.

Stroke - a „szívbetegségek” testvére

Hozzátette: a stroke a szívbetegségek "testvére": sokkal gyakrabban alakul ki azoknál, akiknek magas a vérnyomása, dohányzik, elhízott, esetleg cukorbeteg, illetve volt már szívinfarktusa. Tehát hasonlóan ezen betegségek prevenciójához: életmódváltással, a káros szenvedélyek kerülésével, rendszeres mozgással az agyvérzés is megelőzhető.

A társaság elnöke azt is elmondta: ha valaki mégsem tudja elkerülni a szélütést, a legfontosabb az, hogy felismerje a tüneteket és azonnal mentőt hívjon. tehát például hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtag bénulás vagy zsibbadás esetén nem szabad várni a háziorvos diagnózisára, rögtön tárcsázni kell a 104-es számon az Országos Mentőszolgálatot.

A mentősök ugyanis tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nem csak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást is.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.