Úttörő beavatkozás Debrecenben

MTI
megjelent: 2012.02.04.

Bravúros beavatkozással, eddig Debrecenben először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján - tájékoztatta Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-t.

Közlése szerint február 1-jén speciális eszközzel akut szélütéses beteg agyából távolítottak el sikeresen vérrögöt.

A beavatkozás előzménye, hogy korábban a képalkotó diagnosztikában dolgozók és a neurológiai klinika munkatársainak együttműködésével sikerült beszerezni egy különleges, a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt. Ezzel lehetővé válik, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást - féloldali bénulást és teljes beszédzavart, némaságot - okozó vérrögöt eltávolítsák, mint a palackból a dugót kihúzzák - ismertette a részleteket.

Percről-percre

A konkrét beavatkozásról elmondta: február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi megbénult jobb oldalára és teljes beszédzavara alakult ki.

A beteg CT vizsgálata 1 óra 10 perc múlva megtörtént a DEOEC CT laboratóriumában. Ezt követően a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport 3 órával a stroke-ot követően az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a teljes - beszédzavart és a fél oldali bénulást okozó - vérrögöt.

A beteg 9 óra 10 perckor már teljesen tünet és panaszmentes volt, egy nap múlva pedig tünetmentesen sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Ez volt az első ilyen beavatkozás Debrecenben, de világszerte is csak válogatott központokban és kis számban tudják végezni.

Csiba László professzor felhívta a figyelmet, hogy ezzel az eszközzel a beavatkozás csak és kizárólag az akut stroke első néhány órájában jöhet szóba, tehát régi, akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem lehet alkalmazni.

A professzor emlékezetett rá, hogy Magyarországon 50 ezer stroke történik évente, ezek egyharmada maradandó rokkantságot okoz.

Stroke

Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók? A leggyakoribb kérdések>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

A stroke idegrendszeri következményei

A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a kór...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha...

A stroke kezelése

A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.