• Kell-e félni a sugárterheléstől?

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A modern képalkotó diagnosztikai módszerekkel időben elvégzett vizsgálat akár életet is menthet, azonban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen veszélyekkel járhat a sugárterhelés. Mielőtt azonban erre részletesebben kitérünk, ne felejtsük: a környezetünkből bennünket érő háttérsugárzás évente kb. 100-150 mellkas röntgen vizsgálat sugárterhelésével azonos! (x)

    Milyen kockázata van a sugárterhelésnek?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A képalkotó diagnosztikai eljárások egy részénél, mint például a mammográfia, csontsűrűség mérés vagy a CT (Computer Tomography – Számítógépes rétegvizsgálat), a beteget röntgensugárzás éri. A sugárterhelés azonban általában csak rövid ideig tart, és a test meghatározott vizsgálandó részét éri.

    A diagnosztikai vizsgálatokról fontos tudni, hogy a vizsgálat elmaradása nagyobb kockázatot jelenthet, mint az elvégzett vizsgálattal okozott sugárterhelés, tekintettel arra, hogy olyan információkhoz juttathatják az orvosokat, amelyekkel minél korábban felismerhetik az esetleges kóros elváltozásokat, szövődményeket, illetve módosíthatják a kezelést és annak időtartamát. Az időben elvégzett diagnosztikai vizsgálattal például, akár elkerülhető lehet egy sebészeti beavatkozás is.

    Hirdetés

    Szigorú ellenőrzés

    A vizsgálatokat csak képzett radiológus orvos, és asszisztens szakemberek végezhetik el, a berendezések által kibocsátott sugárzást pedig a Hatóságok (Kormányhivatalok Sugáregészségügyi Decentrumai) rendszeresen ellenőrzik, és a törvényekbe foglalt határértékeket betartatják. A modern diagnosztikai eszközök pedig, rendelkeznek már egyfajta saját sugárzásmérővel is. A radiológus szakemberek kötelesek rendszeres sugárvédelmi továbbképzéseken részt venni, és a betegek, valamint saját maguk sugárterhelését a lehető legalacsonyabb szinten tartani.

    Ultrahang- és MR-vizsgálatok

    Az Ultrahang- és MR- (Mágneses Rezonancia) vizsgálatok nem járnak sugárterheléssel, tekintettel arra, hogy a képalkotás nem röntgensugárzással, hanem elektromágnesesség és rádiofrekvenciás gerjesztés segítségével történik. A mágneses tér és a rádióhullámok nem rendelkeznek eddig ismert egészségkárosító hatással, így ez az egyik legbiztonságosabbnak tartott orvosi diagnosztikai módszer.

    Néhány tény a sugárzásról:

    Évi 2,4 mSv (millisievert – a sugárzás dózisának mértékegysége) a természetes eredetű sugárterhelés világátlaga (ami a földkérgi gammasugárzás, kozmikus sugárzás és radon belélegzésből származik).

    • Egy koponya CT vizsgálat dózisa kb. 2.3 mSv
    • Egy mellkas CT vizsgálat dózisa kb. 8 mSv
    • Egy CT kolonoszkópia vizsgálat dózisa kb. 5-8 mSv
    • Egy szív CT vizsgálat dózisa kb. 12 mSv
    • Egy mammográfiás vizsgálat dózisa kb. 0.7 mSv
    • Egy mellkasröntgen felvétel dózisa kb. 0.02mSv

    A kérdésre tehát, hogy kell-e félni a sugárterheléstől, a válasz egyértelműen nem. A megfelelő orvosi ajánlással és felügyelettel elvégzett diagnosztika esetén a vizsgálat életmentő információkkal szolgálhat, melynek súlya lényegesen nagyobb a körültekintéssel elvégzett vizsgálat során okozott sugárterhelésnél.

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Módosítva: 2011.12.07 11:17, Megjelenés: 2011.12.07 11:17
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Ciszták a hasban - Jelentéktelen elváltozások vagy súlyos betegség jelei?

    A ciszta lényegében egy folyadékkal teli hólyagként írható le, mely orvosi értelemben egy kötőszövetes tokkal határolt kerekded elváltozás, melyet folyadék és/vagy levegő tölt ki.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.