• A napkitörés várható sugárhatásai

    Dr. Molnár Katalin
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

    A napkitörés a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen erős kifényesedése a röntgen tartományban és esetleg más hullámhosszokon, amit lassú elhalványulás követ. A legtöbb fler a mágneses tartományban figyelhető meg, de a felszabaduló energia a plazmában jelenlévő töltött részecskék (elektronok, protonok, atommagok) mozgási energiájává is alakulhat. A napkitörés általában a röntgen és gammasugár tartományba tehető.

    Napkitörés - Hogyan változhat a sugárzás erőssége?

    A napkitörés egészségügyi hatásai

    A pilóták és a légi utas kísérők, akik életük során nagyon sokszor repülnek a légkör felső rétegeiben (különösen, ha a sarkok közelében), sokkal jobban ki vannak téve a sugárzás káros hatásainak. Egyes kutatások szerint körükben nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Egy 2003 októberében tapasztalt jelentős űr-időjárás esemény miatt kiadott hivatalos figyelmeztetés tartalmazta is, hogy a 35-ös szélességi foktól északra és délre található útvonalon közlekedők túlzott sugárdózisnak vannak kitéve.
    A napkitörés egészségügyi hatásai>>

    A napkitörés vagy tudományos nevén a fler sugárzás az életterünket érintő külső kozmikus sugárzás alkotóeleme. A Nap összetételénél fogva, mivel több mint 73,5%-ban hidrogénből áll, energiamennyiségét a Nap központjában zajló magfúziókból nyeri. Ezen reakciók során a felszabadult energia, mely a világűrbe kerül, a legtöbb földi élőlény számára életteret biztosít. Felelős a növényekben lezajló fotoszintézisért, de a természetes radioaktív háttér értékének befolyásoló eleme is.

    Élettani hatása a kisugárzott röntgensugárzás UV-A, UV-B sugárzás, mely megnövelheti a bőrrák és a szürke hályog előfordulását.  A Napból eredő elsődleges kozmikus sugárzás időben nem állandó és a napfolttevékenységgel összefüggően változik. Várhatóan napkitörést következtében megnő a földi felső légkörben és bolygónk kozmikus környezetében a nagyenergiájú sugárzások erőssége. Ez elsősorban a röntgen és gammasugárzásra vonatkozik, továbbá ha a Föld a napkitörésnél felszabadult részecskenyaláb útjába esik, akkor a töltött részecskék, elsősorban protonok áramlatára is vonatkoztatható.

    Mivel a kozmikus sugárterhelés mértékét elsősorban a tengerszint feletti magasság határozza meg, így a töltött részecskék egészségi kockázati tényezőt jelentenek, elsősorban a pilóták és űrhajósok valamint a repülőszemélyzet és utasok számára, hiszen a sugárzás okozta ártalom idő és távolságfüggő.További befolyásoló tényező a földrajzi szélesség, a Föld mágneses terével történő kölcsönhatás miatt, valamint az épületekben való tartózkodás időhányada, az épületek sugárzást elnyelő, árnyékoló hatása miatt.

    Mennyi az éves engedélyezett sugárterhelés?

    A kozmikus sugárzást figyelembe véve a külső sugárterhelés meghatározott, az éves effektív dózis világátlaga 380mikroSv,  Közép-Európai átlagérték 370mikroSv. Összehasonlításul ez az érték az atomtörvény által előírt lakosságra engedélyezett évi sugárterhelés kb. 1/3. Az évi lakossági dóziskorlát ui. 1miliSv.

    Radioaktivitást mérő állomások
    Háttérsugárzást mérő berendezések Magyarország területén>>

    A sugárvédelemre hárul az egészségügyi kockázatok értékelésének feladata. Az engedélyezett említett évi lakossági dóziskorlát nem kimutatható biológiai hatású. A napkitörésnél felszabadult röntgen és gammasugárzás fizikai szempontból szintén foton besugárzás, mellyel napjainkban találkozhatunk mint  külső sugárterhelés mint az orvosi diagnosztika során.

    Csak a szevezetben elnyelt dózis kártékony, óvintézkedésként megemlíthető az épületek árnyékoló szerepe. A szakemberek szerint a közelmúltban közepes napkitörést észleltek, melynek sugárbiológiai kártékony hatása nem valószínű. Rövidtávú hatás elsősorban a légi személyzetnél jön szóba, hosszútávú hatás valószínűsége pedig a lakosságra vonatkozóan minimális.

     Orvosi diagnosztika és sugárterhelés


    A CT- vizsgálatok során a páciensdózis függ a CT-vizsgálat fajtájától. Általában a CT-vizsgálatok páciensdózisai egy nagyságrenddel magasabbak, mint a hagyományos röntgendiagnosztikai vizsgálatoké. Mammográfia esetén a mirigyszövetek átlagos elnyelt dózisát határozzák meg, így az átlagos emlődózis 1mSv. A fogászati kivizsgálások páciensdózisai ennek ezreléke csupán. Fontos tudni, hogy a nemi szerveket, pajzsmirigyet, szemet ha sugárnyaláb érheti, ki kell takarni, azaz a kivizsgálások idején kitakarással védeni kell. A sugárveszélyes egészségügyi intézményekben és munkahelyeken a személyzet az előírásoknak megfelelő személyes dozimétert visel, melyet a mellkas bal oldalán a köppenyen elhelyezve figyelhetünk meg. Ez mutatja majd meg, milyen elnyelt dózis érhette a dolgozót.
    Orvosi diagnosztika és sugárterhelés - Kell-e félnünk a vizsgálatoktól?>>

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus)

    Módosítva: 2011.06.10 17:12, Megjelenés: 2011.06.10 17:12
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    A napkitörés egészségügyi hatásai

    A január 22-én bekövetkezett napkitöréssel kapcsolatban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a jelenségnek vajon van-e valamilyen egészségügyi hatása az emberi szervezetre. Cikkünkben erre a kérdésre is keressük a választ.

    Repülők, űrhajók és sugárterhelés

    A repülővel gyakran utazóknál nagyobb a kockázata a hosszú távú sugármérgezés kialakulásának, melyért a napkitörések, illetve a Nap tevékenységének köszönhető viharok a felelősek – figyelmeztet egy új tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA