Női egészség: Szűrővizsgálatok életkoronként

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Egészségünk megőrzése nagyon fontos a mindenkori teljes élethez. Az egészség nem csak saját magunk számára fontos, hiszen alapvetően meghatározhatja, meddig tudunk gondoskodni családunkról, meddig tudjuk együtt élvezni az életet a barátainkkal. (x)

Interjú Jakupcsek Gabriellával
Jakupcsek Gabriella dinamikus, kívülről izgalmas és csillogó, belülről azonban – ahogyan maga is elmondja – igen stresszes, keményen terhelt, a napi tévés és rádiós műsorokkal állandóan a szemünk előtt mozgó, meghatározó figurája hosszú évtizedek óta mindennapjainknak. A Diagnoscan Magyarországgal számos közös érték mentén találkozhatott, s így lett az Diagnoscan Magyarország egészségügyi kampánynagykövete. Interjú Jakupcsek Gabriellával

Egészségünk megőrzéséhez fontos a rendszeres, vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás, valamint a testmozgás. Fontos továbbá, hogy néha egy-egy pillanatfelvételt készítsünk testünk állapotáról, melyben nagy segítségünkre lehetnek a modern képalkotó diagnosztikai eszközök. A szűrővizsgálatok fontosságáról és módjáról beszélgetett Jakupcsek Gabriella Dr. Bács Évával, a Diagnoscan Magyarország Mammut II. központjának orvosigazgatójával.

Jakupcsek Gabriella: - Milyen szűrővizsgálatokat ajánlana nőknek?

Dr. Bács Éva: - 25 éves kor felett évente ajánlott a nőgyógyászati rákszűrés. Megvizsgálják a külső nemi szerveket, a hüvelyt, a méhszájt, és elvégzik a citológiai vizsgálatot is. A méhszájról és a felszínről vett minta vizsgálata kimutatja az esetleges fertőzések, gyulladás jelenlétét, csakúgy mint a rosszindulatú elváltozásokat. Mindennek kiegészítője a nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahangvizsgálat, amellyel a belső női ivarszervek (méh, petefészkek, petevezetők) állapotát és finomszerkezetét ellenőrizhetjük. Az évente ajánlott labor (teljes vérkép, vizelet vizsgálat) és mellkasi röntgen vizsgálat mellett érdemes egy hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra is elmenni. Az áttekintő hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat során a hasüregben, illetve a kismedencében található szervekről - úgymint a máj, epehólyag, vesék, hasnyálmirigy, lép, húgyhólyag, valamint a nagy erek és környezetük - kapunk áttekintő képet. Ezzel jó áttekintést kapunk a szervezetünk általános állapotáról.

Jakupcsek Gabriella: - Mammográfia: Mikor és kinek ajánlott a szűrés?

Dr. Bács Éva: - A mammográfia az emlődaganatok szűrésére ma is a legalkalmasabb érzékenységű diagnosztikai vizsgálat. Szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, ennél fiatalabb korban a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján történhet. A vizsgálat 1-2 évenként ajánlott, életkortól és rizikófaktoroktól függően, illetve panaszok vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

Jakupcsek Gabriella: - Mivel jár egy ilyen vizsgálat, van-e kellemetlen velejárója, fájdalmas-e?

Dr. Bács Éva: - A vizsgálatok álló helyzetben (állapottól függően ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történnek, gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyag lemez segítségével néhány másodpercre egyenletes vastagságúra összenyomják. A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, csupán a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat, krémeket le kell törölni. A teljes vizsgálati idő általában 5 perc. Az emlők összenyomása járhat kisebb kellemetlenséggel, ritkán fájdalommal, de a biztonságos áttekinthetőség és a korrekt eredmény eléréséhez erre feltétlenül szükség van. Mivel az emlők mirigyállománya a menstruációs ciklus első felében a legkevésbé érzékeny, célszerű a vizsgálatot az első 10 napban végezni a jobb értékelhetőség és a kompresszió okozta fájdalom csökkentése miatt.

Jakupcsek Gabriella: - Az általános mammográfia mellett miért fontos a komplex emlővizsgálat?

Interjú Jakupcsek Gabriellával
A vizsgálatok álló helyzetben (állapottól függően ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történnek, gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyag lemez segítségével néhány másodpercre összenyomják.

Dr. Bács Éva: - A női emlők rákbetegsége relatíve gyakori, agresszív betegség, amelynek minél korábbi diagnózisa a sikeres kezelés alapja. A mellrák általában fájdalmatlan csomó formájában jelentkezik, esetleg a bimbó váladékozása, az emlő bőrének kemény megvastagodása, kifekélyesedése kelti fel a gyanút. Bármilyen elváltozás esetén keressük fel nőgyógyászunkat, aki komplex emlővizsgálattal pontos képet tud kapni az elváltozásról. Az első lépés a fizikális vizsgálat, majd 35 éves kor alatt az emlő-ultrahang vizsgálata, 35 éves kor felett a mammográfiai vizsgálat következik. Szeretném azonban itt elmondani, hogy az ultrahang vizsgálat nagyon hasznos kiegészítője, de nem alternatívája a rtg-mammográfiának! Egymagában sajnos korai emlőrák szűrésére nem alkalmas ez az eszközünk.

Jakupcsek Gabriella: - A rendszeres emővizsgálatok mellett miért fontos figyelemmel kísérni csontjaink állapotát? Melyik korosztályt érinti leginkább a csontsűrűségmérés? Miért?

Interjú Jakupcsek Gabriellával
Csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Csonttörésen átesett, klimax körüli életkorban levő nőknek, vagy olyanoknak, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő. Hormonális betegség, felszívódási zavar, cukorbetegség vagy bizonyos gyógyszerek tartós szedése esetén.

Dr. Bács Éva: - A csontritkulás nemcsak az idősebb korosztályt fenyegeti. A csontképzés-csontbontás egyensúlyának felbomlása, a csontvesztés felgyorsulása már korábban, 35-40 éves kor környékén elkezdődik. Nőknél a menopauzát követően azonban (az ösztrogén-szint csökkenése miatt) a csonttömeg csökkenése felgyorsul, ezért ez az a korosztály, akiknél a csonttömeg ellenőrzés a legfontosabb. Azok a nők, akiknek a családjukban előfordult már csontritkulás, fokozottabb hajlammal bírnak a betegség kialakulására, így már 25-30 éves kortól célszerű elvégeztetni az első, úgynevezett alap vizsgálatot.

Jakupcsek Gabriella: - Miért fontos a csontok állapotának, állagának előzetes szűrése?

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

Dr. Bács Éva: - A csontritkulás leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Ez leggyakrabban a gerinc csigolyáit, a combnyak területét, a medence és a csukló csontjait érinti. Bár a legtöbb beteg számára a csípőtáji törés műtétje gyógyulást eredményez, a combnyaktörés néha jelentős mozgáskorlátozottságot okoz, és a hosszan tartó fekvés, valamint műtét utáni szövődmények (tüdőgyulladás, vénás elzáródás és következményes tüdőembólia) akár halálhoz is vezethetnek. A gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül is kialakulhat, pusztán azért, mert a csigolyatestek csontállománya szinte elfogyott. Az összeroppanás súlyos fájdalommal járhat, és a felépülésig tartó út hosszú. Ha több ilyen jellegű törés van, néhány centiméterrel is csökkenhet a testmagasság. Ha tisztában vagyunk a csontjaink állapotával, lehetőségünk van olyan szakorvosi kezelést kapni, amellyel könnyebben megelőzhetjük az esetenként súlyos következményekkel járó csonttöréseket. Hasznos a csonttömeg mérés a kezelések ellenőrzésére is.

Ne feledje a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen a megelőzésben és állapotunk pillanatnyi felmérésében is segítenek. Megéri időben szűrésre menni!

diagnoscan

(Diagnoscan Magyarország)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Nők függőségben: Hamupipőke-komplexus?

A Hamupipőke-komplexust általában a nők függetlenségtől való félelmének leírására használják.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A...

Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

Az enzimes béldaganatszűrés a széklet vizsgálatán alapuló teszt. Nem invazív eljárás, alkalmazása drasztikus beavatkozástól mentes, nem jár...

Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák...

Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és...

A Down-szindróma

A Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. A várandósság ideje alatt van...

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

Milyen vizsgálatokra számíthat IVF előtt?

Minden mesterséges megtermékenyítési (IVF) folyamat előtt sor kerül bizonyos vizsgálatokra, melyek nem csupán a beavatkozáshoz szükségesek, de annak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.