Tüdőrák esélye

Üdvözlöm 40 éves vagyok. Családom anyai ágán több hörgő és tüdőrákos volt. Nagymamám 54 évesen halt meg, Anyukám? ?49 évesen halt meg (48 évesen diagnisztizálták akkor már 2 éve nehezen vett levegőt) Anyukám Testvére 60 évesen halt meg. Sosem dohányoztam, nem vagyok passzív dohányos sem. Budapesten élek. Tanácsot szeretnék kérni. Nem tagadom aggodalommal tölt el ez a gyakoriság. Milyen esélye van hogy én is öröklöm ezt a betegséget? Ön mit javasol milyen szűrésre menjek és milyen gyakorisággal? Járjak olyan vérvételre ahol tumormarkereket néznek? Állami szűrőrendszer teljesen kizárt csakis fizetős magánkórházakba gondoltam hogy megyek ha szűrni kell. Anyukámnál nem vette észre a röntgenorvos 2 évig, pedig több felvétel is készült. Utólag kiderült hogy egy másik orvos már az első felvételen látta a foltot. Kérem adjon tanácsot aggodalmam valós az öröklődés szempontjából? Illetve kérem ha javasol bármilyen vizsgálatot pl low grade tüdő mri, vérvizsgálatok azt milyen gyakran tegyem. Köszönöm a segítséget Kata

Dr. Hangonyi Csilla válasza szűrővizsgálat témában

Kedves Kata!

Amennyiben nem dohányos, elegendő évente tüdőszűrésre menni. A mostani korszerű digitális Röntgen gépek jó minőségű, részletgazdag felvételeket készítenek, de a tüdőrák szempontjából rizikó csoportnak számítóknak alacsony dózisú natív mellkas CT javasolt. A tumor markerek vizsgálata szűrésre a tüdőrák esetében nem alkalmas, nincs diagnosztikus értéke. A daganatok kialakulásához több ok együttes jelenléte szükséges . A dohányzás igen komoly rizikófaktor. Mivel Ön nem dohányzik, úgy gondolom nincs oka aggódni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. május 31., 13:19; Megválaszolva: 2021. május 31., 18:37
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......