Tüdőrák esélye

Üdvözlöm 40 éves vagyok. Családom anyai ágán több hörgő és tüdőrákos volt. Nagymamám 54 évesen halt meg, Anyukám? ?49 évesen halt meg (48 évesen diagnisztizálták akkor már 2 éve nehezen vett levegőt) Anyukám Testvére 60 évesen halt meg. Sosem dohányoztam, nem vagyok passzív dohányos sem. Budapesten élek. Tanácsot szeretnék kérni. Nem tagadom aggodalommal tölt el ez a gyakoriság. Milyen esélye van, hogy én is öröklöm ezt a betegséget? Ön mit javasol milyen szűrésre menjek és milyen gyakorisággal? Járjak olyan vérvételre ahol tumormarkereket néznek? Állami szűrőrendszer teljesen kizárt csakis fizetős magánkórházakba gondoltam, hogy megyek ha szűrni kell. Anyukámnál nem vette észre a röntgenorvos 2 évig, pedig több felvétel is készült. Utólag kiderült, hogy egy másik orvos már az első felvételen látta a foltot. Kérem adjon tanácsot aggodalmam valós az öröklődés szempontjából? Illetve kérem ha javasol bármilyen vizsgálatot pl low grade tüdő mri, vérvizsgálatok azt milyen gyakran tegyem. Köszönöm a segítséget Kata

Dr. Hangonyi Csilla válasza szűrővizsgálat témában

Kedves Kata! Amennyiben nem dohányos, elegendő évente tüdőszűrésre menni. A mostani korszerű digitális Röntgen gépek jó minőségű, részletgazdag felvételeket készítenek, de a tüdőrák szempontjából rizikó csoportnak számítóknak alacsony dózisú natív mellkas CT javasolt. A tumor markerek vizsgálata szűrésre a tüdőrák esetében nem alkalmas, nincs diagnosztikus értéke. A daganatok kialakulásához több ok együttes jelenléte szükséges . A dohányzás igen komoly rizikófaktor. Mivel Ön nem dohányzik, úgy gondolom nincs oka aggódni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2021. május 31.

Kérdések és válaszok: Tüdőrák

Rossz életmód megváltoztatása után...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 3,5 éve nagyon rossz életmód szerint élek, ami azt jelenti, hogy kb. napi 10 órát ülök számítógép előtt (összeségében 9 éve...
Általános vizsgálat és EKG
Tisztelt Doktornő! Fiatal vagyok ugyan, de az egészségemet fontosnak tartom és nem gondolom, hogy a szívemmel bármilyen gond lenne, de érdekelne, hogy...
Ajánlott szűrővizsgálatok
Tisztelt Szakértő! Ettől az évtől szeretném mind a magam, mind a párom részéről rendszeresen látogatni a szükséges szűrővizsgálatokat, ebben szeretném kérni...
Orvosi vizsgálatok
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem csak annyi lenne, hogy... Ön szerint mik a kötelező és az ajánlott orvosi vizsgálatok nők és férfiak számára és azokat...
Gyengeség tüdődaganat remisszió után
Párom 57 éves. Egy éve diagnosztizálták III-IV stádiumú tüdődaganattal. Kapott kemoterápiás kezelést,sugár terápiát. Jelenleg jól van a ct-i regressziót...
Tüdőműtét utáni látogatás
Tisztelt Doktornő! Az édesanyámnak egy hónap múlva lesz tüdő műtétje. Pár hónapja kórházba került epegörccsel, azután pedig készült egy CT felvétel, amin...